Předmět Krmné zdroje z odpadů - Mgr. (AKA05E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKA05E - Krmné zdroje z odpadů - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem je seznámit studenty s problematikou využívání potenciálních zdrojů krmiv z odpadů po zpracování zemědělských či jiných produktů. Uvedená tématika se týká nejen možných živinových zdrojů, ale i racionálních způsobů jejich využití ve výživě hopsodářských zvířat, při minimalizaci možných rizik pro zdraví zvířat a následnou bezpečnost živočišných produktů. Základní formou výuky jsou přednášky, cvičení v laboratoři a v terénu.
Osnova
PřednáškaPotravní řetězce, vazba mezi prostředím, krmivem, zvířetem a živočišnou produkcíVliv prostředí na metabolismus živin ( rostlina, zvíře ), zdraví a kvalitu produkceZáklady výživy a krmení hospodářských zvířatPožadavky na krmiva, rizika využívání odpadů organického i anorganického původuZkrmitelné zbytky z potravinářského průmyslu : mlékárny, jatky a drůbeží porážkyZkrmitelné zbytky z potravinářského průmyslu : mlýny, pekárny, těstovinárnyZkrmitelné zbytky z potravinářského průmyslu : cukrovary, škrobárny, čokoládovnyZkrmitelné zbytky z potravinářského průmyslu : pivovary, lihovary, vinařské závodyZkrmitelné zbytky z konzerváren a veřejného stravování, zbytky z rostlinné výroby, zelinářství a ovocnářstvíPotenciální zdroje živin z příležitostních, netradičních a náhradních krmivKonzervace krmiv a její odpadní produkty, jejich eliminace, krmné využitíHygiena výživy a alimentární onemocnění zvířatMožné změny kvality živočišných produktů, zjišťování změn masa, mléka a vajecLegislativní zázemí ochrany živočišné produkce - Zákon o krmivechCvičeníRozbor krmivové základny s možností zařazení zkrmitelných odpadůLaboratoř - nezbytná analytika pro zjištění nutriční kvality zkrmitelných odpadůLaboratoř - problematika zjišťování zdravotní nezávadnosti zkrmitelných odpadůExkurze do potravinářského průmyslu: mlékárny, jatky a drůbeží porážkyExkurze do potravinářského průmyslu: mlékárny, jatky a drůbeží porážkyExkurze do podniku zpracovávajícího obiloviny - mlýny, pekárny, těstovinárnyExkurze do podniku zpracovávajícího obiloviny - mlýny, pekárny, těstovinárnyExkurze do potravinářského průmyslu: cukrovary, škrobárny, čokoládovny Exkurze do potravinářského průmyslu: cukrovary, škrobárny, čokoládovny Exkurze do potravinářského průmyslu: pivovary, lihovary, vinařské závodyExkurze do potravinářského průmyslu: pivovary, lihovary, vinařské závodyExkurze do potravinářského průmyslu: konzervárenExkurze do potravinářského průmyslu: konzervárenKontrola znalostí, zápočet
Získané způsobilosti
Znalosti:Má pokročilé znalosti Zákona o odpadech. Zná legislativní zázemí ochrany živočišné produkce - Zákon o krmivech. Zná hlavní vedlejší produkty, vznikající při výrobě potravin. Dokáže popsat výrobní postupy zpracování potravin při kterých vznikají zkrmitelné odpady. Umí analyzovat a charakterizovat živinové složení jednotlivých vedlejších zkrmitelných produktů.Dovednosti:Umí zařadit jednotlivé zkrmitelné odpady do krmných směsí a krmných dávek hospodářkých zvířat. Dokáže s využitím znalostí o nutričních hodnotách jednotlivých odpadů určit vhodnost jejich zkrmování pro jednotlivé druhy a kategorie hospodářkých zvířat.Kompetence - komunikace:Absolvent tohoto předmětu je schopen působit jak samostatně, tak i v týmu. Je schopen jednat v rámci svých odborných znalostí, dovedností a způsobilostí v českém a cizím jazyce s použitím odborné terminologie daného předmětu. Umí srozumitelně a přesvědčivě sdělovat vlastní odborné názory odborníkům i širší veřejnosti.Kompetence - úsudek:Ke své práci přistupuje iniciativně. Je schopen vyhledávat a využívat veškeré dostupné informační zdroje (vědecká a odborná literatura, dokumenty, databáze, webové stránky) a dále klasifikovat a hodnotit výsledky a závěry odborného a vědeckého výzkumu v rámci tohoto předmětu i předmětů příbuzných. Je schopen plánovat, podporovat a řídit činnost ostatních členů týmu.
Literatura
ZákladníJazyk výuky: ČeštinaAnonym (2001) Praktická příručka - Zákon o krmivech. Savov, Praha, 40/2001, 159 s.Zeman L. et al. (1995) Katalog krmiv. VÚVZ Pohořelice, 465 s. ISBN 80-901598-3-4Mudřík Z. et al. (2002) Krmivářské poradenství. ČZU, KVKHZ Praha, 177 s. ISBN 80-213-0948-2Kadlec, P. a kol. 2002 Technologie potravin II.,VŠCHT, 235 s. ISBN 80-7080-510-2Kadlec, P. a kol. 2002 technologie potravin I.,VŠCHT, 300 s. ISBN 80-7080-509-9DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaKodeš A., Mudřík Z., Hučko B.,. Kacerovsk, L. (2001) Základy moderní výživy prasat. ČZU KVKHZ Praha, 116s. ISBN 80-213-0786-2Kodeš A. et al. (2003) Základy moderní výživy drůbeže. ČZU KVKHZ Praha, 137 s. ISBN 80-213-1077-4Kacerovský O. et al. (1990) Zkoušení a posuzování krmiv. SZN Praha, 213 s. ISBN 80-209-0098-5Loučka R., Machačová E., Žalmanová V. (1997) Aditiva používaná k silážování. ÚZPI Praha, 59 s. ISBN 80-86153-16-9Sommer A. et al. (1994) Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce. ČAZV KVHZ Pohořelice, 196 s. ISBN 80-901598-1-8Zelenka J., Heger J., Zeman L. (2007) Potřeba živin a výživná hodnota krmiv pro drůbež. ČAZV KVHZ Brno, 61 s. ISBN 80-7157-335-3
Požadavky
Žádné
Garant
doc. Ing. Boris Hučko, CSc.