Předmět Základy výživy a nauky o krmivech - Bc. (AKA09E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKA09E - Základy výživy a nauky o krmivech - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Výuka je tématicky rozdělena do dvou navazujících okruhů. První je orientován na teoretické základy s tím, že pojednává o významu, hodnocení, normování a efektivním využití základních živin, specificky účinných látek a energie. Druhý tématický okruh se zabývá krmivářským zbožíznalectvím, včetně navazujících zásad a forem zpracování krmiv a jejich ochrany. Cílem výuky je poskytnout encyklopedickou informaci o problematice krmiv, jejich živinovém složení a nutričním hodnocení, dietetických a specifických vlastnostech krmiv, jejich vhodnosti pro jednotlivé druhy a kategorie zvířat, možnostech technologických úprav, včetně konzervace a skladování krmiv. Základní formou výuky jsou přednášky, cvičení v učebně, chemické laboratoři, exkurze.
Osnova
Přednáška Problematika výživné hodnoty krmiv, variabilita nutričních a hygienických parametrů Úvod do problematiky výživy zvířat, trendy rozvoje discipliny, potravní bezpečnost Rozdělení, charakteristika a zvláštnosti dusíkatých živin krmivaProblematika výživné hodnoty krmiv, variabilita nutričních a hygienických parametrů Dusíkaté živiny - věkové a druhové zvláštnosti jejich trávění, metabolismu a využití Rozdělení, charakteristika a zvláštnosti dusíkatých živin krmiva Rozdělení, charakteristika a zvláštnosti energetických živinDusíkaté živiny - věkové a druhové zvláštnosti jejich trávění, metabolismu a využití Energetické živiny-věkové a druhové zvláštnosti jejich trávění, metabolismu a využitíRozdělení, charakteristika a zvláštnosti energetických živin Popeloviny - makro a mikrominerální látky,význam, zdroje, normování potřebyEnergetické živiny-věkové a druhové zvláštnosti jejich trávění, metabolismu a využití Biofaktory - specificky účinné látky ve výživě zvířat, funkce, vlastnosti a účinnostPopeloviny - makro a mikrominerální látky,význam, zdroje, normování potřeby Posuzování krmiv, jednotky, charakteristiky, vlastnosti Biofaktory - specificky účinné látky ve výživě zvířat, funkce, vlastnosti a účinnost Systematika krmiv, zušlechťování krmiv Posuzování krmiv, jednotky, charakteristiky, vlastnosti Konzervace a skladování krmiv - teoretické předpoklady, praktické návodySystematika krmiv, zušlechťování krmiv Nutriční charakteristika jadrných krmiv, použitelnost u jednotlivých druhů zvířatKonzervace a skladování krmiv - teoretické předpoklady, praktické návody Nutriční charakteristika objemných krmiv, jejich vlastnosti a použitelnostNutriční charakteristika jadrných krmiv, použitelnost u jednotlivých druhů zvířatNutriční charakteristika objemných krmiv, jejich vlastnosti a použitelnostOstatní krmiva, krmivářská legislativa, povolené limityCvičeníKrmivářská laboratoř - organizace, bezpečnost, přístroje, pomůcky, metodikyPředstavení disciplíny -doporučená literatura, požadavky,definice základních pojmů Krmivářská laboratoř - metodika vzorkování krmiv, úpravy konkrétních vzorků Krmivářská laboratoř - organizace, bezpečnost, přístroje, pomůcky, metodikyKrmivářská laboratoř - chemické analýzy a hodnocení anonymních vzorků krmiv, Krmivářská laboratoř - metodika vzorkování krmiv, úpravy konkrétních vzorků Krmivářská laboratoř - chemické analýzy a hodnocení anonymních vzorků krmivKrmivářská laboratoř - chemické analýzy a hodnocení anonymních vzorků krmivZjišťování stravitelnosti živin a energie v krmivech, jednotlivé metody , příkladyKrmivářská laboratoř - chemické analýzy a hodnocení anonymních vzorků krmivHodnocení kvality bílkovin, stanovení BHB, NPU, PER, výpočty příkladůZjišťování stravitelnosti živin a energie v krmivech, jednotlivé metody , příkladyLátková a energetická bilance, retence živin, tvorba produkce, výpočty příkladůHodnocení kvality bílkovin, stanovení BHB, NPU, PER, výpočty příkladůEnergetické hodnocení ( BE, SE, ME, NE ) krmiv, výpočty energetických jednotekLátková a energetická bilance, retence živin, tvorba produkce, výpočty příkladůZpůsoby hodnocení dusíkatých živin v krmivech - NL, SNL, PDI, AMK, SAMKEnergetické hodnocení ( BE, SE, ME, NE ) krmiv, výpočty energetických jednotekOrganoleptické posuzování jadrných krmiv - sbírky, katalogy, video, filmZpůsoby hodnocení dusíkatých živin v krmivech - NL, SNL, PDI, AMK, SAMKPoznávání anonymních vzorků krmiv, typické znaky a vlastnosti - zápočetOrganoleptické posuzování jadrných krmiv - sbírky, katalogy, video, filmOrganoleptické posuzování objemných krmiv - sbírky, katalogy, video, filmPoznávání anonymních vzorků krmiv, typické znaky a vlastnosti - zápočet
Získané způsobilosti
Znalosti:Zná nutriční charakteristiku krmiv, včetně rozdílů mezi složením rostlinných a živočišných organismů. Umí vysvětlit význam jednotlivých organických a minerálních živin, specificky účinných látek i energie a stanovit jejich obsah v krmivech. Dovede popsat způsoby zjišťování stravitelnosti, biologické hodnoty a efektivity využití živin. Umí definovat podmínky pro objektivní hodnocení nutriční hodnoty, dietetických a specifických vlastností krmiv. Dokáže determinovat živinovou potřebu zvířat. Zná systém rozdělení krmiv, je schopen posoudit jejich kvalitu. Má přehled o možnostech technologických úprav krmiv, včetně jejich konzervace a skladování. Umí analyzovat příčiny nepříznivého vlivu krmiv na zvířata.Dovednosti:Umí rozpoznávat krmiva a vyhodnotit jejich kvalitu s využitím organoleptických, chemických, fyzikálních a biologických metod. Dokáže prakticky odebrat objektivní vzorky krmiv, krmiva s využitím chemických a fyzikálních metod analyzovat, výsledky zaprotokolovat, vypočítat energetickou hodnotu a vyjádřit výslednou jakostní třídu. Dovede identifikovat nejdůležitější charakteristiky krmiv, ovlivňující efektivitu využití živin zvířaty. Umí připravit, provést a sestavit podklady pro databáze krmiv. Dokáže prakticky aplikovat poznatky z konzervace a skladování krmiv.Kompetence - komunikace:Umí o problémech diskutovat a prezentovat vlastní odborné názory, dokáže srozumitelně a přesvědčivě sdělovat informace, specialistům i širší veřejnosti, dovede problémy konkretizovat a navrhovat možná řešení. Může působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen komunikovat v českém jazyce s účelným využíváním odborné terminologie daného disciplíny.Kompetence - úsudek:Ke své práci je připraven přistupovat iniciativně a tvůrčím způsobem. Při tvorbě úsudku je schopen konfrontovat informační zdroje s vlastními poznatky a zkušenostmi. Dovede aplikovat své znalosti i logicky analyzovat podněty a vyvozovat závěry. Je schopen plánovat, motivovat a řídit činnost ostatních členů týmu.
Literatura
ZákladníJeroch, H., Čermák, B., Kroupová, V. 2006. Základy výživy a krmení hospodářských zvířat JčU, České Budějovice, 290 s. ISBN 80-7040-873-1Zeman, L., Doležal, P., Kopřiva, A., Mrkvicová, E., Procházková, J., Ryant, P., Skládanka, J., Straková, E., Suchý, P., Veselý, P., Zelenka, J. 2006. Výživa a krmení hospodářských zvířat, Profi Přes s.r.o., Praha, 360 s., ISBN 80-86726-17-7Kacerovský O. et al. 1990. Zkoušení a posuzování krmiv. SZN Praha, 213 s. ISBN 80-209-0098-5DoporučenáJelínek P. et al. 2003. Fyziologie hospodářských zvířat. MZLU Brno, 401 s. ISBN 80-7157-644-1Zeman L. et al. 1995. Katalog krmiv. VÚVZ Pohořelice, 465 s. ISBN 80-901598-3-4Kavka, M. et al. 2006. Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu. UVTIZ Praha, 400 s. ISBN 80-7271-163-6Sommer, A. et al. 1994. Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce. VÚVZ Pohořelice, 198 s., ISBN 80-9011598-1-8Šimeček K., Zeman L., Heger J. 1999. Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro prasata. ČAZV KVHZ Pohořelice, 108 s. ISBN 80-901598-4-2Zelenka J., Heger J., Zeman L. 2007. Doporučený obsah živin v krmných směsích a výživná hodnota krmiv pro drůbež. ČAZV KVHZ Brno, 78 s. ISBN 978-80-7175-091-6
Požadavky
Žádné
Garant
doc. Ing. Alois Kodeš, CSc.