Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy výživy a nauky o krmivech - Bc. (AKA09E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKA09E - Základy výživy a nauky o krmivech - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výuka je tématicky rozdělena do dvou navazujících okruhů. První je orientován na teoretické základy s tím, že pojednává o významu, hodnocení, normování a efektivním využití základních živin, specificky účinných látek a energie. Druhý tématický okruh se zabývá krmivářským zbožíznalectvím, včetně navazujících zásad a forem zpracování krmiv a jejich ochrany. Cílem výuky je poskytnout encyklopedickou informaci o problematice krmiv, jejich živinovém složení a nutričním hodnocení, dietetických a specifických vlastnostech krmiv, jejich vhodnosti pro jednotlivé druhy a kategorie zvířat, možnostech technologických úprav, včetně konzervace a skladování krmiv. Základní formou výuky jsou přednášky, cvičení v učebně, chemické laboratoři, exkurze.

Osnova

Přednáška Problematika výživné hodnoty krmiv, variabilita nutričních a hygienických parametrů Úvod do problematiky výživy zvířat, trendy rozvoje discipliny, potravní bezpečnost Rozdělení, charakteristika a zvláštnosti dusíkatých živin krmivaProblematika výživné hodnoty krmiv, variabilita nutričních a hygienických parametrů Dusíkaté živiny - věkové a druhové zvláštnosti jejich trávění, metabolismu a využití Rozdělení, charakteristika a zvláštnosti dusíkatých živin krmiva Rozdělení, charakteristika a zvláštnosti energetických živinDusíkaté živiny - věkové a druhové zvláštnosti jejich trávění, metabolismu a využití Energetické živiny-věkové a druhové zvláštnosti jejich trávění, metabolismu a využitíRozdělení, charakteristika a zvláštnosti energetických živin Popeloviny - makro a mikrominerální látky,význam, zdroje, normování potřebyEnergetické živiny-věkové a druhové zvláštnosti jejich trávění, metabolismu a využití Biofaktory - specificky účinné látky ve výživě zvířat, funkce, vlastnosti a účinnostPopeloviny - makro a mikrominerální látky,význam, zdroje, normování potřeby Posuzování krmiv, jednotky, charakteristiky, vlastnosti Biofaktory - specificky účinné látky ve výživě zvířat, funkce, vlastnosti a účinnost Systematika krmiv, zušlechťování krmiv Posuzování krmiv, jednotky, charakteristiky, vlastnosti Konzervace a skladování krmiv - teoretické předpoklady, praktické návodySystematika krmiv, zušlechťování krmiv Nutriční charakteristika jadrných krmiv, použitelnost u jednotlivých druhů zvířatKonzervace a skladování krmiv - teoretické předpoklady, praktické návody Nutriční charakteristika objemných krmiv, jejich vlastnosti a použitelnostNutriční charakteristika jadrných krmiv, použitelnost u jednotlivých druhů zvířatNutriční charakteristika objemných krmiv, jejich vlastnosti a použitelnostOstatní krmiva, krmivářská legislativa, povolené limityCvičeníKrmivářská laboratoř - organizace, bezpečnost, přístroje, pomůcky, metodikyPředstavení disciplíny -doporučená literatura, požadavky,definice základních pojmů Krmivářská laboratoř - metodika vzorkování krmiv, úpravy konkrétních vzorků Krmivářská laboratoř - organizace, bezpečnost, přístroje, pomůcky, metodikyKrmivářská laboratoř - chemické analýzy a hodnocení anonymních vzorků krmiv, Krmivářská laboratoř - metodika vzorkování krmiv, úpravy konkrétních vzorků Krmivářská laboratoř - chemické analýzy a hodnocení anonymních vzorků krmivKrmivářská laboratoř - chemické analýzy a hodnocení anonymních vzorků krmivZjišťování stravitelnosti živin a energie v krmivech, jednotlivé metody , příkladyKrmivářská laboratoř - chemické analýzy a hodnocení anonymních vzorků krmivHodnocení kvality bílkovin, stanovení BHB, NPU, PER, výpočty příkladůZjišťování stravitelnosti živin a energie v krmivech, jednotlivé metody , příkladyLátková a energetická bilance, retence živin, tvorba produkce, výpočty příkladůHodnocení kvality bílkovin, stanovení BHB, NPU, PER, výpočty příkladůEnergetické hodnocení ( BE, SE, ME, NE ) krmiv, výpočty energetických jednotekLátková a energetická bilance, retence živin, tvorba produkce, výpočty příkladůZpůsoby hodnocení dusíkatých živin v krmivech - NL, SNL, PDI, AMK, SAMKEnergetické hodnocení ( BE, SE, ME, NE ) krmiv, výpočty energetických jednotekOrganoleptické posuzování jadrných krmiv - sbírky, katalogy, video, filmZpůsoby hodnocení dusíkatých živin v krmivech - NL, SNL, PDI, AMK, SAMKPoznávání anonymních vzorků krmiv, typické znaky a vlastnosti - zápočetOrganoleptické posuzování jadrných krmiv - sbírky, katalogy, video, filmOrganoleptické posuzování objemných krmiv - sbírky, katalogy, video, filmPoznávání anonymních vzorků krmiv, typické znaky a vlastnosti - zápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná nutriční charakteristiku krmiv, včetně rozdílů mezi složením rostlinných a živočišných organismů. Umí vysvětlit význam jednotlivých organických a minerálních živin, specificky účinných látek i energie a stanovit jejich obsah v krmivech. Dovede popsat způsoby zjišťování stravitelnosti, biologické hodnoty a efektivity využití živin. Umí definovat podmínky pro objektivní hodnocení nutriční hodnoty, dietetických a specifických vlastností krmiv. Dokáže determinovat živinovou potřebu zvířat. Zná systém rozdělení krmiv, je schopen posoudit jejich kvalitu. Má přehled o možnostech technologických úprav krmiv, včetně jejich konzervace a skladování. Umí analyzovat příčiny nepříznivého vlivu krmiv na zvířata.Dovednosti:Umí rozpoznávat krmiva a vyhodnotit jejich kvalitu s využitím organoleptických, chemických, fyzikálních a biologických metod. Dokáže prakticky odebrat objektivní vzorky krmiv, krmiva s využitím chemických a fyzikálních metod analyzovat, výsledky zaprotokolovat, vypočítat energetickou hodnotu a vyjádřit výslednou jakostní třídu. Dovede identifikovat nejdůležitější charakteristiky krmiv, ovlivňující efektivitu využití živin zvířaty. Umí připravit, provést a sestavit podklady pro databáze krmiv. Dokáže prakticky aplikovat poznatky z konzervace a skladování krmiv.Kompetence - komunikace:Umí o problémech diskutovat a prezentovat vlastní odborné názory, dokáže srozumitelně a přesvědčivě sdělovat informace, specialistům i širší veřejnosti, dovede problémy konkretizovat a navrhovat možná řešení. Může působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen komunikovat v českém jazyce s účelným využíváním odborné terminologie daného disciplíny.Kompetence - úsudek:Ke své práci je připraven přistupovat iniciativně a tvůrčím způsobem. Při tvorbě úsudku je schopen konfrontovat informační zdroje s vlastními poznatky a zkušenostmi. Dovede aplikovat své znalosti i logicky analyzovat podněty a vyvozovat závěry. Je schopen plánovat, motivovat a řídit činnost ostatních členů týmu.

Literatura

ZákladníJeroch, H., Čermák, B., Kroupová, V. 2006. Základy výživy a krmení hospodářských zvířat JčU, České Budějovice, 290 s. ISBN 80-7040-873-1Zeman, L., Doležal, P., Kopřiva, A., Mrkvicová, E., Procházková, J., Ryant, P., Skládanka, J., Straková, E., Suchý, P., Veselý, P., Zelenka, J. 2006. Výživa a krmení hospodářských zvířat, Profi Přes s.r.o., Praha, 360 s., ISBN 80-86726-17-7Kacerovský O. et al. 1990. Zkoušení a posuzování krmiv. SZN Praha, 213 s. ISBN 80-209-0098-5DoporučenáJelínek P. et al. 2003. Fyziologie hospodářských zvířat. MZLU Brno, 401 s. ISBN 80-7157-644-1Zeman L. et al. 1995. Katalog krmiv. VÚVZ Pohořelice, 465 s. ISBN 80-901598-3-4Kavka, M. et al. 2006. Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu. UVTIZ Praha, 400 s. ISBN 80-7271-163-6Sommer, A. et al. 1994. Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce. VÚVZ Pohořelice, 198 s., ISBN 80-9011598-1-8Šimeček K., Zeman L., Heger J. 1999. Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro prasata. ČAZV KVHZ Pohořelice, 108 s. ISBN 80-901598-4-2Zelenka J., Heger J., Zeman L. 2007. Doporučený obsah živin v krmných směsích a výživná hodnota krmiv pro drůbež. ČAZV KVHZ Brno, 78 s. ISBN 978-80-7175-091-6

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Alois Kodeš, CSc.