Předmět Jadrná krmiva a výroba krmných směsí - Mgr. (AKA12E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKA12E - Jadrná krmiva a výroba krmných směsí - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je osvojit si základní vědomosti a návyky z oblasti krmivářských surovin, jejich vlastností a použitelnosti ve výživě zvířat, dále z problematiky zušlechťování komponentů, výroby premixů, koncentrátů, doplňků, přísad a krmných směsí, včetně recepturální tvorby, laboratorní kontroly kvality a právních předpisů, spojených s registrací, výrobou, prodejem a využíváním krmiv ve výživě zvířat. Základní formou výuky jsou přednášky, cvičení v učebně, počítačové laboratoři, exkurze, zpracování projektu.
Osnova
PřednáškaÚvod do krmivářského zbožíznalství, obiloviny a odpady po jejich zpracováníRostlinné krmivářské suroviny bílkovinného charakteru, vlastnosti a použitelnostŽivočišné krmivářské suroviny bílkovinného charakteru, vlastnosti, rizika, limity Netradiční krmivářské suroviny - řasy, kvasinky, bakterie, vlastnosti a použitelnostEnergetické komponenty, jejich vlastnosti a použitelnost ve výživě zvířatMinerální komponenty, jejich vlastnosti, chemické vazby a využitelnost ve výživě Biofaktory - trendy ve využívání specificky účinných látek, konstrukce doplňkůHistorie a současnost výroby krmných směsí v tuzemsku a zahraničí, trendy rozvojePříjem, úpravy, konzervace a skladování krmivářských surovin a jejich vliv na směsíÚčinnost jednotlivých technologických úprav komponentů, výroba premixůTechnologie výroby krmných směsí, faktory ovlivňující kvalitu produkceMedikace krmiv a výroba speciálních krmných směsíOrganizace laboratorní kontroly kvality surovin a hotových výrobkůPrávní normy a předpisy pro registraci, výrobu, prodej a využívání krmných směsíCvičeníDatabáze komponentů, jejich tvorba a využití, parametry kvality, rizikové látkyExkurze do provozů zpracovatelů zrnin a olejnin - producentů krmných zbytkůExkurze do provozů zpracovatelů zrnin a olejnin - producentů krmných zbytkůMetodika sestavování receptur bílkovinných koncentrátů a premixůMetodika sestavování speciálních krmných směsíTvorba receptur pro exotická zvířata, příkladyTvorba receptur diet pro masožravá zvířata, příkladyTvorba receptur mléčných krmných směsí, výpočty příkladůTvorba receptur doplňkových krmných směsí pro telata, jehňata a kůzlata, příkladySestavování adresných krmných směsí pro konkrétní objemné krmné dávky, výpočty Exkurze do výrobny krmných směsíExkurze do výrobny krmných směsíTrendy v recepturální tvorbě kompletních krmných směsí , rozdílné firemní přístupyCelkové opakování problematiky, kontrolní test, zápočet
Získané způsobilosti
Znalosti:Má pokročilé znalosti krmivářského zbožíznalství a výroby krmných směsí. Dovede popsat rozdělení krmiv, zná živinovou charakteristiku, obsah energie a fyzikální vlastnosti krmiv, je schopen posoudit jejich použitelnost, krmnou hodnotu, produkční účinnost i vlivy, které jí nejvíce ovlivňují. Dovede charakterizovat antinutriční látky i pojmenovat příčiny jejich výskytu. Zná organoleptické, chemické a fyzikální metody hodnocení kvality krmiv, včetně základů mikroskopie krmiv a hygieny výživy. Umí definovat podmínky organizace biologických testací krmiv. Má hluboké znalosti krmivářské legislativy, laboratorní kontroly krmiv, recepturální tvorby, organizace výroby a skladování krmných směsí, včetně nákupu, prodeje a registrace krmiv.Dovednosti:Umí samostatně rozpoznávat krmiva v původním i opracovaném stavu a vyhodnotit jejich kvalitu s využitím uzancovaných kontrolních metod. Dovede identifikovat nejdůležitější charakteristiky komponentů, ovlivňující efektivitu výroby a využití krmiv. Umí samostatně a tvůrčím způsobem řešit komplexní problémy spojené s nákupem krmiv, jejich konzervací, skladováním a technologickými úpravami. Dokáže s využitím výpočetní techniky sestavovat receptury a řídit tok krmných surovin, je schopen popsat a předvídat nedostatky v organizaci prací při výrobě krmných směsí. Je schopen definovat podmínky pro optimalizační programy, dokáže prakticky aplikovat a komplexně řešit organizaci chodu výrobny krmných směsí.Kompetence - komunikace:Umí formulovat, diskutovat a prezentovat vlastní odborné názory, dokáže srozumitelně a přesvědčivě sdělovat informace, specialistům i širší veřejnosti, dovede problémy konkretizovat a navrhovat možná řešení. Může působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen komunikovat v českém jazyce s účelným využíváním odborné terminologie daného disciplíny.Kompetence - úsudek:Ke své práci je připraven přistupovat iniciativně a tvůrčím způsobem. Při tvorbě úsudku je schopen konfrontace informačních zdrojů s vlastními poznatky a zkušenostmi. Dovede aplikovat své znalosti i logicky analyzovat podněty a vyvozovat závěry. Je schopen plánovat, motivovat a řídit činnost ostatních členů týmu.
Literatura
ZákladníMaloun J. 2011. Technologická zařízení a hlavní procesy při výrobě krmiv. ČZU Praha, 201 s. ISBN 80-213-0783-8Holá J. 2009. Průmyslová krmiva. MZe Praha, 88 s. ISBN 978-80-7084-807-4Kolomazník, J., Fryzelka, P., Hoffmannová, L., Janota, J., Januš, J., Mazková, Z., Mezuliáník, M., Policet, E., Šorfová, M., Zedník, J. 2006. Správná výrobní praxe pro skladování zrnin a olejnin. Praha Ministerstvo zemědělství. 29 s. ISBN80-7084-561-9.DoporučenáAndrt,M. 2006. Technika a technologie v živočišné produkci. ČZU, Praha. 96 s.Babička, L., Pilát, T., Strnad, J., Zedník, J. 2003. Pravidla správné výrobní a hygienické praxe pro výrobce premixů nebo doplňkových krmiv určených k výživě hospodářských zvířat. Praha, 38 s.Simmons N.O. 1966. Průmyslová výroba krmných směsí. SZN Praha, 478 s. ISBN 07-090-66Kavka M. a kol. 2003. Normativy pro zemědělskou a potrabvinářskou výrobu. ÚZPI Praha, 344 s. ISBN 80-7271-136-9Kavka M. a kol. 2003. Normativy zemědělských výrobních technologií. ÚZPI Praha, 359 s. ISBN 80-7271-135-0
Požadavky
Produkce a dietetické účinky objemných krmiv
Garant
doc. Ing. Alois Kodeš, CSc.