Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krmná aditiva a produkty biotechnologií - Mgr. (AKA15E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKA15E - Krmná aditiva a produkty biotechnologií - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubit teoretické a praktické poznatky, vedoucí k pochopení podstaty účinnosti specificky účinných a dalších látek, využívaných ve formě nejrůznějších krmných aditív. Získané znalosti umožní fundované rozhodování a efektivní řízení výživy hospodářských zvířat, včetně kvality a nezávadnosti živočišné produkce. Základní formou výuky jsou přednášky, cvičení proběhnou na učebně, počítačové laboratoři a exkurzích.

Získané způsobilosti

Znalosti:Má znalosti v problematice krmných aditiv a využití produktů biotechnologií ve výživě zvířat. Dovede dané látky či doplňky systematicky roztřídit, zná jejich význam, zdroje i způsob normování, je schopen posoudit jejich použitelnost, výživový potenciál, produkční účinnost i vlivy, které jí nejvíce ovlivňují. Dovede charakterizovat látky inhibující jejich účinnost i pojmenovat příčiny jejich výskytu. Zná organoleptické, chemické a fyzikální metody jejich hodnocení, včetně hygienických opatření. Umí definovat podmínky pro zkoušení biologické účinnosti těchto látek. Má hluboké znalosti krmivářské a potravinářské legislativy, laboratorní kontroly účinných látek, recepturální tvorby, organizace výroby a skladování, včetně podmínek nákupu, prodeje a registrace výrobků.Dovednosti:Umí samostatně s využitím identifikačních metod rozpoznávat základní krmná aditiva syntetického či biotechnologického původu. Dovede hodnotit jejich nejdůležitější charakteristiky, včetně stability, ovlivňující účinnost i celkovou efektivitu výživy. Umí samostatně a tvůrčím způsobem řešit komplexní problémy spojené s nákupem jednotlivých aditiv, jejich skladováním a zapracováním do finálních produktů. Dokáže s využitím výpočetní techniky sestavovat receptury bílkovinných koncentrátů, minerálních krmných přísad i pastevních lizů, doplňků biofaktorů a premixů vitamínů. Dovede se orientovat v podmínkách medikace krmiv, prolongace a certifikace výrobků. Je schopen definovat podmínky pro optimalizační programy, popsat a předvídat nedostatky, prakticky aplikovat krmivářskou legislativu a komplexně řešit celkovou organizaci chodu výroby.Kompetence - komunikace:Umí o problémech diskutovat a prezentovat vlastní odborné názory, dokáže srozumitelně a přesvědčivě sdělovat informace, specialistům i širší veřejnosti, dovede problémy konkretizovat a navrhovat možná řešení. Může působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen komunikovat v českém jazyce s účelným využíváním odborné terminologie daného disciplíny.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat ke své práci iniciativně a tvůrčím způsobem. Při tvorbě úsudku je připraven konfrontovat informační zdroje s vlastními poznatky a zkušenostmi. Dovede aplikovat své znalosti i logicky analyzovat podněty a vyvozovat závěry. Je schopen plánovat, motivovat a řídit činnost ostatních členů týmu.

Literatura

ZákladníBabička, L., Pilát, T., Strnad, J., Zedník, J. 2003. Pravidla správné výrobní a hygienické praxe pro výrobce premixů nebo doplňkových krmiv určených k výživě hospodářských zvířat. Praha, 38 s.Zedník, J., Fischerová, J., Pilát, T. 2007. Sborník zásad správných praxí a HACCP pro výrobu, skladování a přepravu doplňkových látek, premixů a krmiv určených zvířatům poskytujícím produkty pro výrobu potravin. Ministerstvo zemědělství, 108 s.ISBN 978-80-7084-661-2.Maloun J. 2011. Technologická zařízení a hlavní procesy při výrobě krmiv. ČZU Praha, 201 s. ISBN 80-213-0783-8DoporučenáAndrt,M. 2006. Technika a technologie v živočišné produkci. ČZU, Praha. 96 s.Kacerovský O. et al., 1990. Zkoušení a posuzování krmiv. SZN Praha, 213 s, ISBN 80-209-0098-5Vodrážka Z., 1992. Biochemie 1. Academia Praha, 184 s, ISBN 80-200-0438-6Zeman L. et al., 1995. Katalog krmiv. VÚVZ Pohořelice, 465 s., ISBN 80-901598-3-4

Požadavky

Jadrná krmiva a výroba krmných směsí

Garant

doc. Ing. Alois Kodeš, CSc.