Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sklizeň, konzervace a skladování krmiv - Mgr. (AKA18E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKA18E - Sklizeň, konzervace a skladování krmiv - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je rozšířit teoretické i praktické poznatky posluchačů z oblasti technologických postupů, uplatňovaných při sklizni, konzervaci a skladování krmiv. Znalosti z uvedené oblasti umožní jak maximální omezení ztrát živin a rizik ze vzniku nežádoucích látek, tak efektivní využití krmiv pro výrobu kvalitních živočišných produktů. Základní formou výuky jsou přednášky, cvičení v učebně, chemické laboratoři a v terénu.

Osnova

PřednáškaÚvod, faktory ovlivňující kvalitu objemných a jadrných krmiv při sklizniSklizňové technologie, jejich uplatňování a rozvoj v tuzemsku a ve světěMikrobiologie a biochemie silážních procesů, trendy rozvoje silážních technologiíTechnologie silážování čerstvé zelené píce, metodické postupy a zásady, ztrátyTechnologie silážování zavadlé píce a okopanin, ovlivnění živinových ztrátMetody konzervace vlhkého zrna, přednosti a nedostatky, ztráty a použitelnost krmivChemická a biologická aditíva používaná k silážování, metodika aplikací, rizikaTechnologická zařízení, stavby pro výrobu, skladování a vybírání siláží, trendyKonzervace píce sušením, biochemismus, technologické linky, využití aditívMetodické postupy uplatňované při aktivním dosoušení, čpavkovánía skladování senaPosklizňové ošetření obilovin, luštěnin a olejnin, stroje, zařízení, postupyUskladnění jadrných krmiv, technologické přístupy, stroje, zařízení, stavbyHodnocení kvality konzervovaných krmiv, korekce nutriční hodnotyHodnocení kvality konzervovaných krmiv, korekce nutriční hodnotyCvičeníTechnika odběru vzorků čerstvých a konzervovaných krmiv, postupy, pomůckyInstruktážní film - sklizeň a úprava krmivKrmivářská laboratoř, metodiky posuzování kvality silážovaných krmiv Organoleptické, fyzikální a chemické posouzení kvality neznámého vzorku silážeOrganoleptické, fyzikální a chemické posouzení kvality neznámého vzorku silážeInstruktážní film - silážování pícninNávštěva specializované zemědělské laboratořeNávštěva specializované zemědělské laboratořeHodnocení kvality sena a horkovzdušných úsušků, metodické postupyInstruktážní film - výroba sena a horkovzdušných úsuškůHodnocení kvality a nutriční hodnoty neznámého vzorku jadrných krmiv Hodnocení kvality a nutriční hodnoty neznámého vzorku jadrných krmiv Instruktážní film - skladování krmivCelkové zopakování problematiky, závěrečný test, zápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent předmětu má pokročilé znalosti v konzervaci jednotlivých druhů pícnin. Dokáže přesně určit dobu sklizně všech běžně pěstovaných pícnin jak na orné půdě i TTP. Umí určit potřebu použití konzervačních prostředků. Je schopen zvládnout proces skladování jednotlivých krmiv.Dovednosti:Umí řídit procesy sklizně, přepavy, konzervace a skladovín krmiv. Je schopen včas rozeznat kritické body při procesu konzervace a dokáže včas zasáhnout a zajistit správný průběh konzervace. Dokáže provádět kontrolu skladovaných krmiv sledováním teploty, vlhkosti atd. a je schopen včas korigovat zjištěné nedostatky.Kompetence - komunikace:Může působit jak pod vedením, samostatně i v týmové spolupráci. Je připraven komunikovat v českém jazyce s využíváním odborné terminologie tohoto předmětu. Je schopen prezentovat vlastní názory a dokáže o nich diskutovat. Může srozumitelně konkretizovat problémy a navrhovat možná nová řešení.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat ke své práci tvořivě a iniciativně. Dokáže se orientovat v informačních zdrojích a plně je využívat (vědecká literatura, dokumenty, databáze, webové stránky). Při tvorbě vlastního úsudku využívá vlastní zkušenosti i zkušenosti jiných odborníků. Je připraven zorganizovat práci podřízeným osobám a účinně ji posoudit a zkontrolovat.

Literatura

ZákladníLoučka R., Machačová E. (1997) Konzervace vlhkého obilí. ÚZPI Praha, 32 s. ISBN 80-86153-09-6Loučka R., Machačová E., Žalmanová V. (1997) Aditiva používaná k silážování. ÚZPI Praha, 59 s. ISBN 80-86153-16-9Maloun J. (2001) Technologická zařízení a hlavní procesy při výrobě krmiv. ČZU Praha, 201 s. ISBN 80-213-0783-8Kavka M. a kol. (2003) Normativy pro zemědělskou a potrabvinářskou výrobu. ÚZPI Praha, 344 s. ISBN 80-7271-136-9Kavka M. a kol. (2003) Normativy zemědělských výrobních technologií. ÚZPI Praha, 359 s. ISBN 80-7271-135-0DoporučenáKacerovský O. et al. (1990) Zkoušení a posuzování krmiv. SZN Praha, 213 s. ISBN 80-209-0098-5Holá J. (2003) Průmyslová krmiva. MZe Praha, 50 s. ISBN 80-7084-274-1

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Boris Hučko, CSc.