Předmět Potraviny, nápoje a výživové doplňky - Bc. (AKA24E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKA24E - Potraviny, nápoje a výživové doplňky - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Výuka se zaměřuje na význam každodenní pestré stravy, nutričního složení základních druhů potravin a nápojů. Studenti získají znalosti potřebné k sestavení vyrovnané a pestré stravy, budou znát rizika spojená s některými poživatinami. Kromě zaměření na potraviny získají studenti znalosti o trhu s doplňky stravy, jejich legislativě, klinické účinnosti a bezpečnosti.
Osnova
PřednáškaEvoluce lidské stravy a světová kultura jídlaŠkrobové potraviny - rozděleníŠkrobové potraviny - výroba, chemické a nutriční souvislostiBílkoviny v potravinách a zdroje bílkovinPotraviny jako zdroje bílkovin - výroba, chemické a nutriční souvislostiŽivočišné a rostlinné zdroje tuků - rozděleníPotraviny jako zdroje bílkovin - výroba, chemické a nutriční souvislostiOvoce a zelenina - zdroj vlákniny a antioxidantůNápoje - stimulanty, slazené nápoje, nápoje ve sportu, vodaAlkoholické nápoje, alkohol a zdravíDoplňky stravy a funkční potraviny - přehled trhuDoplňky stravy a funkční potraviny - účinnost, bezpečnostDoplňky stravy a funkční potraviny - legislativaProdukty tradiční bylinné medicínyCvičeníVědecké zdroje informací v oboru výživy a potravin + zadání projektu 1 (skupinová diskuse, k odevzdání v 2Odevzdání projektu 1: Interaktivní moderovaná skupinová diskuseNutriční aspekty luštěnin, praktický kurz domácí výroby tofuNutriční a toxikologické aspekty umělých sladidel - senzorické hodnoceníNutriční aspekty kofeinu - HPLC stanovení kofeinu v komerčních vzorcích stimulantůNutriční a hygienické aspekty jedlých olejů - laboratorní stanovení kvalityPráce na počítači (Projekt 2) - pod vedením vyučujícího vyhledávají studenti informace k registraci vybraného doplňku stravyPráce na počítači (Projekt 2) - pod vedením vyučujícího vyhledávají studenti informace k registraci vybraného doplňku stravyOdevzdání projektu 2: individuální prezentace projektu registrace vybraného doplňku stravy Odevzdání projektu 2: individuální prezentace projektu registrace vybraného doplňku stravy Odevzdání projektu 2: individuální prezentace projektu registrace vybraného doplňku stravy Odevzdání projektu 2: individuální prezentace projektu registrace vybraného doplňku stravy Odevzdání projektu 2: individuální prezentace projektu registrace vybraného doplňku stravy Odevzdání projektu 2: individuální prezentace projektu registrace vybraného doplňku stravy
Získané způsobilosti
Znalosti:Studentí získají znalosti o potravinách běžně přijímaných populací ČR, jaké jsou příjmy v každé jednotlivé kategorii potravin a osvojí si znalosti o jejich nutričních hodnotě, významu ve zdravé stravě a metabolických souvislostech. Dozví se o legislativním rámci doplňků stravy a doplňcích stravy dostupných na trhu, jejich reálné účinnosti a bezpečnosti.Dovednosti:Absolventi dokáží popsat profily živin jednotlivých potravin a skupin potravin a jejich vztahu ke zdravé výživě, životnímu stylu a prevenci neinfekčních onemocnění. Studenti získají orientaci v účinnosti a možných rizicích spojených s doplňky stravy. Osvojí si znalosti o registračním procesu léčiv vs. doplňků stravy.Kompetence - komunikace:Absolventi mají propojené souvislosti mezi nutriční hodnotou potravin, základy zpracování a zdravou stravou. Jsou schopni pracovat s relevantními informacemi založenými na poznatcích výzkumu a jsou schopni tyto znalosti sdílet s laickou a odbornou veřejností.Kompetence - úsudek:Studenti jsou schopni kriticky zhodnotit potraviny a doplňky stravy na trhu z hlediska jejich kvality, účinnosti a postavení ve zdravé a vyvážené stravě jednotlivce.
Literatura
ZákladníJazyk výuky: ČeštinaDuyff, R. L. (2002). American Dietetic Association complete food and nutrition guide. John Wiley & Sons, Inc.Pánek, J., Pokorný, J., Dostálová, J., Kohout, P., 2002. Základy výživy. Svoboda servis, Praha. 207 s.D-A-CH (2011) Referenční hodnoty pro příjem živin (1. vyd.) Výživaservis, Praha 192 s.Wiskripta [online] http//www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1lNutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie* Další zdrojeDalší zdroje budou upřesněny na jednotlivých přednáškách
Požadavky
Žádný
Garant
doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.