Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potraviny, nápoje a výživové doplňky - Bc. (AKA24E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKA24E - Potraviny, nápoje a výživové doplňky - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výuka se zaměřuje na význam každodenní pestré stravy, nutričního složení základních druhů potravin a nápojů. Studenti získají znalosti potřebné k sestavení vyrovnané a pestré stravy, budou znát rizika spojená s některými poživatinami. Kromě zaměření na potraviny získají studenti znalosti o trhu s doplňky stravy, jejich legislativě, klinické účinnosti a bezpečnosti.

Osnova

PřednáškaEvoluce lidské stravy a světová kultura jídlaŠkrobové potraviny - rozděleníŠkrobové potraviny - výroba, chemické a nutriční souvislostiBílkoviny v potravinách a zdroje bílkovinPotraviny jako zdroje bílkovin - výroba, chemické a nutriční souvislostiŽivočišné a rostlinné zdroje tuků - rozděleníPotraviny jako zdroje bílkovin - výroba, chemické a nutriční souvislostiOvoce a zelenina - zdroj vlákniny a antioxidantůNápoje - stimulanty, slazené nápoje, nápoje ve sportu, vodaAlkoholické nápoje, alkohol a zdravíDoplňky stravy a funkční potraviny - přehled trhuDoplňky stravy a funkční potraviny - účinnost, bezpečnostDoplňky stravy a funkční potraviny - legislativaProdukty tradiční bylinné medicínyCvičeníVědecké zdroje informací v oboru výživy a potravin + zadání projektu 1 (skupinová diskuse, k odevzdání v 2Odevzdání projektu 1: Interaktivní moderovaná skupinová diskuseNutriční aspekty luštěnin, praktický kurz domácí výroby tofuNutriční a toxikologické aspekty umělých sladidel - senzorické hodnoceníNutriční aspekty kofeinu - HPLC stanovení kofeinu v komerčních vzorcích stimulantůNutriční a hygienické aspekty jedlých olejů - laboratorní stanovení kvalityPráce na počítači (Projekt 2) - pod vedením vyučujícího vyhledávají studenti informace k registraci vybraného doplňku stravyPráce na počítači (Projekt 2) - pod vedením vyučujícího vyhledávají studenti informace k registraci vybraného doplňku stravyOdevzdání projektu 2: individuální prezentace projektu registrace vybraného doplňku stravy Odevzdání projektu 2: individuální prezentace projektu registrace vybraného doplňku stravy Odevzdání projektu 2: individuální prezentace projektu registrace vybraného doplňku stravy Odevzdání projektu 2: individuální prezentace projektu registrace vybraného doplňku stravy Odevzdání projektu 2: individuální prezentace projektu registrace vybraného doplňku stravy Odevzdání projektu 2: individuální prezentace projektu registrace vybraného doplňku stravy

Získané způsobilosti

Znalosti:Studentí získají znalosti o potravinách běžně přijímaných populací ČR, jaké jsou příjmy v každé jednotlivé kategorii potravin a osvojí si znalosti o jejich nutričních hodnotě, významu ve zdravé stravě a metabolických souvislostech. Dozví se o legislativním rámci doplňků stravy a doplňcích stravy dostupných na trhu, jejich reálné účinnosti a bezpečnosti.Dovednosti:Absolventi dokáží popsat profily živin jednotlivých potravin a skupin potravin a jejich vztahu ke zdravé výživě, životnímu stylu a prevenci neinfekčních onemocnění. Studenti získají orientaci v účinnosti a možných rizicích spojených s doplňky stravy. Osvojí si znalosti o registračním procesu léčiv vs. doplňků stravy.Kompetence - komunikace:Absolventi mají propojené souvislosti mezi nutriční hodnotou potravin, základy zpracování a zdravou stravou. Jsou schopni pracovat s relevantními informacemi založenými na poznatcích výzkumu a jsou schopni tyto znalosti sdílet s laickou a odbornou veřejností.Kompetence - úsudek:Studenti jsou schopni kriticky zhodnotit potraviny a doplňky stravy na trhu z hlediska jejich kvality, účinnosti a postavení ve zdravé a vyvážené stravě jednotlivce.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaDuyff, R. L. (2002). American Dietetic Association complete food and nutrition guide. John Wiley & Sons, Inc.Pánek, J., Pokorný, J., Dostálová, J., Kohout, P., 2002. Základy výživy. Svoboda servis, Praha. 207 s.D-A-CH (2011) Referenční hodnoty pro příjem živin (1. vyd.) Výživaservis, Praha 192 s.Wiskripta [online] http//www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1lNutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie* Další zdrojeDalší zdroje budou upřesněny na jednotlivých přednáškách

Požadavky

Žádný

Garant

doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.