Předmět Živiny a živinové potřeby člověka - Bc. (AKA25E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKA25E - Živiny a živinové potřeby člověka - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
V průběhu kurzu získají studenti základní znalosti o fyziologii trávicího traktu, metabolismu a funkci živin. Studenti si osvojí schopnost základní orientace v oboru výživy člověka a schopnost rozhodovat při výběru jídla a stravovacích návyků.
Osnova
PřednáškaFyziologie trávicího traktu IFyziologie trávicího traktu IISacharidyBílkoviny, aminokyseliny a nukleové kyselinyLipidyVitaminyMinerální prvkyFytochemikálieObezita a další onemocnění ve spojitosti s výživouŽivinové potřeby kojenců, batolat a dětíŽiviny v růstu, sportu, stáří a nemociZdravotní problémy alimentárního původuCvičeníZáklady vědecké práce v oblasti výživy a metabolismu živinPráce na projektu Abstrakt, praktická práce s databázemi vědeckých textů, databáze Cochrane CollaborationObhajoba projektu Abstrakt: ústní prezentace a moderované diskuseHodnocení stavu výživy a tělesného složení IHodnocení stavu výživy a tělesného složení IIPráce se software a aplikacemi na záznam příjmu potravy - Nutridan, Nutrimaster a SuperTracker + zadání projektu 2: Jídelníček (4-denní záznam příjmu potravy a tělesné aktivity)Základy racionální stravy IZáklady racionální stravy IIObhajoba projektu Jídelníček: Ústní prezentace - s ohledem na tělesnou kompozici a fyzickou aktivitu, moderovaná diskuseLaboratoř: Antioxidanty v ovoci, zelenině a nápojích, stanovení polyfenolů ve vzorcích čajeLaboratoř: Stanovení vitaminu C ve vzorcích džusů, termolabilita vitaminuZápočtový test, udělení zápočtů
Získané způsobilosti
Znalosti:Studenti získají znalosti o biochemické podstatě živin, fyziologii trávení. Naučí se kriticky analyzovat výsledky vědeckých studií. Získají znalosti o současných výživových doporučeních, rizicích plynoucích z nadměrného a sub-optimálního příjmu jednotlivých živin a vztahu mezi živinami a neinfekčními onemocněními.Dovednosti:Absolventi dokáží popsat biochemické souvislosti mezi živinami a zdravím, metabolismem a trávením živin, mají přehled o výživových doporučeních, interakcích živin. Umí navrhnout základní personalizovanou výživu s ohledem na prevenci některých onemocnění.Kompetence - komunikace:Absolveti si jsou vědomi vztahu živin a zdraví, znají biochemickou podstatu trávení a rizika plynoucí z nedostatečné nebo nesprávné výživy. Znají základy klinické výživy. Jsou schopni pracovat s relevantními informacemi založenými na poznatcích výzkumu a jsou schopni tyto znalosti komunikovat s laickou a odbornou veřejností.Kompetence - úsudek:Studenti jsou schopni kriticky zhodnotit roli jednotlivých živin, biochemických a fyziologických souvislostí trávení a jsou schopni samostatného úsudku ve výběru potravin v souvislosti s jejich živinovým složením.
Literatura
ZákladníJazyk výuky: ČeštinaHavlík, J., Marounek, M. (2012) Živiny a živinové potřeby člověka. ČZU v Praze. 131 s.Geissler, C., Powers, H.J. (2009). Fundamentals of human nutrition for students and practitioners in the health sciences. Churchill Livingstone. 314 p.D-A-CH (2011) Referenční hodnoty pro příjem živin (1. vyd.) Výživaservis, Praha 192 s.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaDalší zdroje (zejména review články) budou upřesněny na jednotlivých přednáškách a cvičení a jsou ke stažení na webových stránkách předmětu*VideozdrojeStudenti kurzu mají chráněný přístup k videoknihovně přednášek z analogického kurzu - Nutrition Made Clear v anglickém jazyce (přednáší Roberta H. Anding, registrovaná dietoložka, Baylor Colleague of Medicine) http//www.youtube.com/playlist?list=PL8950FABD92FE8A97
Požadavky
žádný
Garant
doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.