Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa zvířat a nauka o krmivech - Bc. (AKA26E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKA26E - Výživa zvířat a nauka o krmivech - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výuka je tématicky rozdělena do dvou navazujících okruhů. První je orientován na teoretické základy s tím, že pojednává o významu, hodnocení, normování a efektivním využití základních živin, specificky účinných látek a energie. Druhý tématický okruh se zabývá krmivářským zbožíznalectvím, včetně navazujících zásad a forem zpracování krmiv a jejich ochrany. Cílem výuky je poskytnout encyklopedickou informaci o problematice krmiv, jejich živinovém složení a nutričním hodnocení, dietetických a specifických vlastnostech krmiv, jejich vhodnosti pro jednotlivé druhy a kategorie zvířat, možnostech technologických úprav, včetně konzervace a skladování krmiv. Základní formou výuky jsou přednášky, cvičení v učebně, chemické laboratoři, exkurze.

Osnova

PřednáškaÚvod do problematiky výživy zvířat, trendy rozvoje discipliny, potravní bezpečnostProblematika výživné hodnoty krmiv, variabilita nutričních a hygienických parametrůRozdělení, charakteristika a zvláštnosti dusíkatých živin krmivaDusíkaté živiny - věkové a druhové zvláštnosti jejich trávění, metabolismu a využitíRozdělení, charakteristika a zvláštnosti energetických živinEnergetické živiny-věkové a druhové zvláštnosti jejich trávění, metabolismu a využitíPopeloviny - makro a mikrominerální látky,význam, zdroje, normování potřebyBiofaktory - specificky účinné látky ve výživě zvířat, funkce, vlastnosti a účinnostPosuzování krmiv, jednotky, charakteristiky, vlastnostiSystematika krmiv, zušlechťování krmivKonzervace a skladování krmiv - teoretické předpoklady, praktické návodyNutriční charakteristika jadrných krmiv, použitelnost u jednotlivých druhů zvířatNutriční charakteristika objemných krmiv, jejich vlastnosti a použitelnostOstatní krmiva, krmivářská legislativa, povolené limityCvičeníPředstavení disciplíny -doporučená literatura, požadavky,definice základních pojmů Krmivářská laboratoř - organizace, bezpečnost, přístroje, pomůcky, metodikyKrmivářská laboratoř - metodika vzorkování krmiv, úpravy konkrétních vzorků Krmivářská laboratoř - chemické analýzy a hodnocení anonymních vzorků krmivKrmivářská laboratoř - chemické analýzy a hodnocení anonymních vzorků krmivKrmivářská laboratoř - chemické analýzy a hodnocení anonymních vzorků krmivZjišťování stravitelnosti živin a energie v krmivech, jednotlivé metody , příkladyHodnocení kvality bílkovin, stanovení BHB, NPU, PER, výpočty příkladůLátková a energetická bilance, retence živin, tvorba produkce, výpočty příkladůEnergetické hodnocení ( BE, SE, ME, NE ) krmiv, výpočty energetických jednotekZpůsoby hodnocení dusíkatých živin v krmivech - NL, SNL, PDI, AMK, SAMKOrganoleptické posuzování jadrných krmiv - sbírky, katalogy, video, filmOrganoleptické posuzování objemných krmiv - sbírky, katalogy, video, filmPoznávání anonymních vzorků krmiv, typické znaky a vlastnosti - zápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Dokáže vyjmenovat a definovat jednotlivé živiny krmiv, vysvětlit rozdíly mezi složením rostlinných a živočišných organizmů. Zná detailní rozdělení kriv dle různých hledisek. Umí vysvětlit význam jdednotlivých živin krmiva. Je schopen popsat principy stanovení jednotlivých živin. Umí vypočítat stravitelnost živin různých krmiv, posoudit kvalitu bílkovin a vypočítat energetickou hodnotu. Zná systémy hodnocení krmiv.Dovednosti:Dokáže na základě znalostí jednotlivých znaků krmiv rozlišit druh krmiva, organolepticky posoudit jeho kvalitu. Umí sestavit protokol o stanovení základních živin krmiva, vypočítat jeho výživnou hodnotu a zařadit toto krmivo do výsledné kvalitativní třídy.Kompetence - komunikace:Může samostatně komunikovat s využitím teoretických znalostí s využívání výžiovářské terminologie. Je schopen jednat v rámci svých odborných znalostí s použitím odborné terminologie daného předmětu. Umí srozumitelně vysvětlovat vlastní odborné názory odborníkům i širší veřejnosti.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat ke své práci iniciativně a tvořivě, posoudit význam práce s odbornou literaturou, týkající se výživy zvířat. Je připraven posoudit správnost aplikace teoretických znalostí při návrhu možných řešení.

Literatura

ZákladníJeroch, H., Čermák, B., Kroupová, V. 2006. Základy výživy a krmení hospodářských zvířat JčU, České Budějovice, 290 s. ISBN 80-7040-873-1Zeman, L., Doležal, P., Kopřiva, A., Mrkvicová, E., Procházková, J., Ryant, P., Skládanka, J., Straková, E., Suchý, P., Veselý, P., Zelenka, J. 2006. Výživa a krmení hospodářských zvířat, Profi Přes s.r.o., Praha, 360 s., ISBN 80-86726-17-7Kacerovský O. et al. 1990. Zkoušení a posuzování krmiv. SZN Praha, 213 s. ISBN 80-209-0098-5DoporučenáJelínek P. et al. 2003. Fyziologie hospodářských zvířat. MZLU Brno, 401 s. ISBN 80-7157-644-1Zeman L. et al. 1995. Katalog krmiv. VÚVZ Pohořelice, 465 s. ISBN 80-901598-3-4Kavka, M. et al. 2006. Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu. UVTIZ Praha, 400 s. ISBN 80-7271-163-6Sommer, A. et al. 1994. Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro přežvýkavce. VÚVZ Pohořelice, 198 s., ISBN 80-9011598-1-8Šimeček K., Zeman L., Heger J. 1999. Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro prasata. ČAZV KVHZ Pohořelice, 108 s. ISBN 80-901598-4-2Zelenka J., Heger J., Zeman L. 2007. Doporučený obsah živin v krmných směsích a výživná hodnota krmiv pro drůbež. ČAZV KVHZ Brno, 78 s. ISBN 978-80-7175-091-6

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Boris Hučko, CSc.