Předmět Krmení zvířat - Bc. (AKA83E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKA83E - Krmení zvířat - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Předmět je zaměřen na encyklopedický výklad základních zásad techniky krmení jednotlivých věkových kategorií hlavních druhů ( skot, ovce, kozy, koně, prasata, drůbež, králíci, masožravci ) hospodářských zvířat. Základní formou výuky jsou přednášky, cvičení proběhnou částečně v učebně, počítačové laboratoři a zahrnují rovněž samostatnou práci na krmivářském projektu
Získané způsobilosti
Znalosti:Má pokročilé znalosti systémů výživy a techniky krmení jednotlivých kategorií a druhů hospodářských zvířat (skot, ovce, kozy, koně, prasata, drůbež, králíci, kožešinová zvířata). Je schopen se orientovat v krmivářských databázích živinových potřeb a nutriční hodnoty krmiv. Zná metodický postup tvorby krmných dávek a krmných směsí. Umí popsat a vysvětlit vazbu mezi krmivem a výší i kvalitou živočišné produkce. Dovede definovat vztah zvířete a prostředí. Má přehled o směrech rozvoje organizace výživy a technologických linek na přípravu krmiv a jejich předkládání zvířatům.Dovednosti:Na podkadě konkrétní užitkovosti dovede stanovit živinovou a energetickou potřebu konkrétního zvířete. Z množství živin obsažených v krmné dávce umí predikovat výši užitkovosti. Dokáže identifikovat důležité limity, ovlivňující úroveň užitkovosti, konverzi živin a efektivitu výroby. Umí analyzovat příčiny nižší efektivity ve výživě zvířat a tvůrčím způsobem řešit rizika vzniku alimentárních poruch i nepříznivých vlivů na kvalitu živočišných produktů. Dokáže prakticky aplikovat výpočetní techniku při optimalizaci krmných dávek, výpočtu receptur krmných směsí a zajišťování krmivové základny.Kompetence - komunikace:Umí o problémech diskutovat a prezentovat vlastní odborné názory, dokáže srozumitelně sdělovat informace, specialistům i širší veřejnosti, dovede problémy konkretizovat a navrhovat možná řešení. Může působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen komunikovat v českém jazyce s účelným využíváním odborné terminologie daného disciplíny.Kompetence - úsudek:Je připraven ke své práci přistupovat tvořivě a iniciativně. Při tvorbě úsudku je schopen konfrontovat informační zdroje s vlastními poznatky a zkušenostmi. Dovede aplikovat své znalosti i logicky analyzovat podněty a vyvozovat závěry. Je schopen plánovat, motivovat a řídit činnost ostatních členů týmu.
Literatura
ZákladníJeroch, H., Čermák, B., Kroupová, V. 2006. Základy výživy a krmení hospodářských zvířat JčU, České Budějovice, 290 s. ISBN 80-7040-873-1Zeman, L., Doležal, P., Kopřiva, A., Mrkvicová, E., Procházková, J., Ryant, P., Skládanka, J., Straková, E., Suchý, P., Veselý, P., Zelenka, J. 2006. Výživa a krmení hospodářských zvířat, Profi Přes s.r.o., Praha, 360 s., ISBN 80-86726-17-7DoporučenáJelínek P. et al. 2003. Fyziologie hospodářských zvířat. MZLU Brno, 401 s. ISBN 80-7157-644-1Kacerovský O. et al. 1990. Zkoušení a posuzování krmiv. SZN Praha, 213 s. ISBN 80-209-0098-5Kodeš A., Mudřík Z., Hučko B.,. Kacerovská L. 2001. Základy moderní výživy prasat. ČZU KVKHZ Praha, 116 s. ISBN 80-213-0786-2Kodeš A., Mudřík Z., Hučko, B.2003. Základy moderní výživy drůbeže. ČZU KVKHZ Praha, 137 s. ISBN 80-213-1077-4Mudřík, Z., Doležal, P., Koukal, P., et al. 2006. Základy moderní výživy skotu. ČZU, KMVD Praha, 270s., ISBN 80-213-1559-8Meyer, H., Coenen, M. (2003) Krmení koní, IKAR, 254 s., ISBN 80-249-0264-8
Požadavky
Žádné
Garant
Ing. Libuše Kacerovská, CSc.