Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Racionální výživa a dietetika - Bc. (AKX01E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AKX01E - Racionální výživa a dietetika - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je seznámit studenta s následujícími aspekty výživy: - porozumění vztahu mezi stravou, výživou a onemocněními zahrnujícími nádorová onemocnění, kardiovaskulární onemocnění, diabetes, obezitu a gastrointestinální obtíže - vysvětlit principy zdravé a vyrovnané stravy vedoucí ke snížení rizika jednotlivých neinfekčních onemocnění - porozumět a doporučit přístupy k výživě zdravých předškolních dětí, dospělých a seniorů, tak i preventivní diety - interpretovat data z výzkumu vztahů mezi stravou, živinami, prevencí a optimálním zdravím

Osnova

PřednáškaZdravá výživa a životní styl, historie a současnost výživových doporučeníStrava a kardiovaskulárních onemocněníStrava v prevenci metabolického syndromu a diabetesStrava a souvislosti s nádorovými onemocněnímiStrava a onemocnění trávicího traktu, strava a osteoporózaPraktické poradenství v klinické výživě a obezitologiiVýživa dětí a dětské diety, spotřební koš a systém školního stravováníVýživa seniorůPoruchy příjmu potravyVýživa ve vztahu ke sportu a souvislosti se zdravímParenterální výživaDieta 0S - čajová, dieta 2 - šetřící, dieta 4 a 4S - s omezením nebo vyloučením volného tuku, dieta 6 - nízkobílkovinná, Dieta 8 - redukční, diety 9 a 9S - diabetickéDieta 10 - neslaná, a dieta bezlepková, diety při alergiíchCvičeníÚvod do kurzuInterpretace výzkumu a informací z oboru výživy, zadání projektu 1 (příprava na moderovanou diskusi)Prezentace projektu 1: moderované diskuse na předem zadaná témataSoftware a aplikace na stanovení jídelních plánů a záznam příjmu potravy, zadání projektu 2 (4-denní záznam příjmu potravy)Stanovení výživových plánů pro vyváženou stravuStanovení výživových plánů pro stravu zaměřenou na prevenci kardiovaskulárních onemocněníStanovení výživových plánů pro stravu zaměřenou na prevenci některých typů nádorových onemocněníStanovení výživových plánů pro stravu dětí a dospívajícíchStanovení výživových plánů pro seniory + odevzdání projektu 2Výživa při sportu, zápočtový testDietoterapie - sestavování jídelníčkuDietoterapie - sestavování jídelníčkuDietoterapie - sestavování jídelníčkuDietoterapie - sestavování jídelníčku

Získané způsobilosti

Znalosti:Studentí získají znalosti o zdravé stravě a jejím vztahu k prevenci onemocnění. Znají rizika plynoucí z konzumace některých potravin, orientují se ve výživových doporučeních pro ČR a umí je použít při sestavování jídelních plánů. Studenti znají a umí interpretovat výsledky výzkumu.Dovednosti:Absolventi umí aplikovat výživová doporučení k sestavení jídelního plánu pro jednotlivce. Znají základy nutriční terapie a znají specifika výživy jednotlivých skupin populace.Kompetence - komunikace:Absolventi znají souvislosti mezi zdravím a stravou. Jsou schopni pracovat s relevantními informacemi založenými na poznatcích výzkumu a jsou schopni tyto znalosti sdílet s laickou a odbornou veřejností.Kompetence - úsudek:Studenti jsou schopni kriticky posuzovat roli stravy a životního stylu ve vztahu ke zdraví jednotlivce.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaGibney, Michael J., et al. (2009) Introduction to human nutrition. Wiley-Blackwell.Pokorný, J. (2001) Základy výživy a výživová politika. Praha-VŠCHT.Provazník, K. et al. (1998) Manuál prevence v lékařské praxi I. - VIII. Fortuna.Svačina, Š. et al. (2008). Klinická dietologie. Grada.Pánek, J. (2002) Základy výživy. 1. vyd. Svoboda servis.DoporučenáJazyk výuky: Češtinaodkazy na ostatní literaturu jsou sdělovány v rámci přednášek.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jaroslav Havlík, Ph.D.