Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy mikrobiologie - Bc. (AMA08E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AMA08E - Základy mikrobiologie - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vysvětlit funkci mikroorganismů v přírodním prostředí, vliv jednotlivých faktorů včetně antropogenních. Znalost možností jak jsou funkce mikroorganismů ovlivňovány umožní cílené usměrňování jejich aktivit např. v půdě včetně stabilizace její úrodnosti. Pozornost bude věnována mikrobiologii vody a vzduchu. Rovněž mnohá zatížení životního prostředí je možno řešit mikrobiologickými postupy. Studenti v praktické části předmětu zvládnou základní mikrobiologické techniky (např. příprava preparátů, mikroskopické techniky, různé varianty kultivace mikroorganismů, stanovení počtu mikroorganismů apod). Základní formou výuky jsou přednášky, samostudium literatury a praktická individuální činnost na cvičeních. Cvičení jsou uspořádána v 7 čtyřhodinových blocích. Studenti mohou zpracovat seminární práci.

Osnova

PřednáškaMikrobiologie, základní pojmy; Historie; Zemědělská a environmentální mikrobiologie; Mikroorganismy v evoluciMorfologie bakterií; Stavba bakteriální buňkyIdentifikace bakterií; Systematika bakterií a systémy; Morfologie virů: stavba, reprodukceHouby: charakteristika, reprodukce, základy systematiky, environmentálně významné druhyChemické složení bakteriální buňky; Mikrobní živiny (C, N, S, P); Přijem živinMetabolismus chemotrofů: katabolismus a anabolismus; fermentace; respirace; anabolismusVliv vnějších faktorů; Růst, rozmnožování, kultivace; Vztahy mezi populacemi mikroorganismů; Genetika bakteriíMikroorganismy v přeměnách látek: producenti, konzumenti, reducenti; Přeměny C-látek, dopady na životní prostředíPřeměny N-látek: amonifikace, nitrifikace, denitrifikace, fixace, imobilizace; Vztah metabolismu N k životnímu prostředíPřeměny P a S látek: mineralizace, imobilizace, solubilizace, sulfurikace, desulfurikaceMikrobiologie půdy; Skupiny půdních mikroorganismů a jejich funkceFunkce půdních mikroorganismů (dokončení); Vztahy mezi mikroby a rostlinami; Mikrobiologie vodyOdpadní vody a jejich čištěníMikrobiologie potravin; Mikrobiologie živočichů; Patogenní mikroorganismy, imunitaCvičeníBezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři; Mikroskop; Příprava preparátů - vitální a negativní barvení ; Základní tvary bakteriíMorfologie bakterií - koky tyčinkyBakteriální stěna - Barvení dle GramaMikroskopie mikromycét (Rhizopus, Penicillium, Aspergillus, Alternaria, Fusarium)Mikroskopie - aktinomycetyAntibiotický test - vyhodnoceníIdentifikace bakteriíIzolace mikroorganismů - vyhodnocení: diagnostické soupravy, Gramovo barvení, průkaz katalázy, založení StaphytestuStaphytest - vyhodnoceníMikrobiologie pitné vody - teorieMikrobiologický rozbor vody - vyhodnoceníPřeměny N-látek - mikroskopické vyšetřeníMikrobiologie mlékaHodnocení laboratorních cvičení

Získané způsobilosti

Znalosti:Umí výstižně popsat prokaryotickou a eukaryotickou buňku (zvláště rozdíly). Zvládá identifikaci základních skupin mikroorganismů (viry, bakterie, mikroskopické houby). Je schopen popsat vliv vnějších faktorů (zvláště teplota, pH, vlhkost, aerobiosa a anaerobiosa, osmotický tlak, aj.) na výskyt a metabolismus mikroorganismů. Je schopen popsat podíl mikroorganismů na přeměnách biogenních prvků v přírodě (zvláště sloučeniny uhlíku, dusíku, síry a fosforu). Pojmenuje základní skupiny mikroorganismů a jejich funkce v půdě. Umí definovat úlohu mikroorganismů ve vodě (povrchové, pitné odpadní). Vysvětlí procesy čištění odpadních vod a uplatnění mikrorganismů v těchto procesech se zaměřením na rozdílnost aerobních a anaerobních technologií. Tento soubor znalostí je schopen zařadit do komplexních procesů při hodnocení změn v životním prostředí.Dovednosti:Zná přípravu nativních a fixovaných preparátů rozdílnými postupy. Dovede využít diagnostické barvení podle Grama k popisu základních morfologických vlastností studovaných izolátů. Zná vybrané metody, používané v půdní mikrobiologii, zaměřené na studium mineralizace půdní organické hmoty, na nitrifikační potenciál půd, na aktivity vybraných enzymů a na biomasu mikroorganismů. Je schopen získávat nové původní informace.Kompetence - komunikace:Může působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen komunikovat v českém jazyce s účelným využíváním odborné terminologie daného předmětu. Umí formulovat, diskutovat a prezentovat vlastní názory, dokáže srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, konkretizovat problémy a navrhovat možná řešení.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat ke své práci tvořivě a iniciativně. Je schopen posoudit, zhodnotit a aplikovat informační zdroje (odborná literatura, dokumenty, databáze, webové stránky apod.), při tvoření úsudku dále využívá vlastní zkušenosti i zkušenosti odborníků. Je připraven si zorganizovat běžnou práci, vést kolektiv podřízených pracovníků a kontrolovat jimi odvedenou práci.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaKlaban, V. 2011. Ekologie mikroorganismů. Galén. Praha. 549 s. ISBN 978-80-7262-770-7.Leitgeb, S. 1988. Mikrobiologie. MON Praha, 337 s.Marendiak, D., Kopčanová, L., Leitgeb, S. 1987. Polnohospodárska mikrobiológia. Priroda. Bratislava 433 s. ISBN 064-059-87-04Růžek, L., Voříšek, K., Popelářová, E.,Rada, V., Vlková, E., Růžková, M. 2010. Mikrobiologie (pracovní sešit). ČZU v Praze. Praha. 78 s. ISBN 978-80-213-2091-8.Voříšek, K. 2010. Zemědělská mikrobiologie (sylaby přednášek). KMVD ČZU v Praze. Praha. 95 s. Dostupné také z http//kmvd.agrobiologie.cz/index.php?obsah=skripta (předmět AMA07E)DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaBrady, NC., Weil, R.R. 1999. The nature and properties of soils Prentice Hall. Upper Saddle River. 881 s. ISBN 0-13-852444-0Káš, V. 1964. Zemědělská mikrobiologie. SZN. Praha. 463 s. ISBN 07-007-64-03-20.Klaban, V. 2005. Ilustrovaný mikrobiologický slovník. Galén. Praha. 654 s. ISBN 80-7262-341-9.Klaban, V. 2001. Svět mikrobů. Gaudeamus. Hradec Králové. 416 s. ISBN 80-7041-639-4.Madigan, M.T., Martinko, J.M., Parker, J. 2003. Brock biology of microorganisms. Pearson Education Inc. New York, 1019 s. ISBN 0-13-049147-0.Paul, E.A., Clark, F.E. 1996. Soil microbiology and biochemistry. Academic Press. New York, 340 s. ISBN 0-12-546806-7.Perry, J.J., Staley, J.T., Lory, S. 2002. Microbial life. Sinauer associates. Sunderland, 811 s. ISBN 0-87893-675-0.Prescott, L.M., Harley, J.P, Klein, D.A. 1996. Microbiology. WCB publishers. Dubuque. 935 s. ISBN 0-697-29390-4.Růžek, L., Voříšek, K. 2010. Pedobiologie a mikrobiologie. ČZU v Praze. Praha. 184 s. ISBN 978-80-213-2126-7.Wheelis, M.L. 2007. Principles of modern microbiology. Jones and Bartless Publishers. Sudbury. 496 s. ISBN 13978-0-7637-1075-0.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Karel Voříšek, CSc.