Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fundamentals of Microbiology - Bc. (AMA11E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AMA11E - Fundamentals of Microbiology - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

The aim of the subject is to explain the function of microorganisms in the environment, the influence of individual factors including anthropogenic. The knowledge how to influence the functions of microorganisms will give the opportunity for regulation of their activities for example in the soil including the stabilisation of its fertility. Attention will be also given to water and air microbiology. It is known that several load of environment is possible to solve using microbiological methods. Students during laboratory training will get the experience in basic microbiological technics (microscopical techniques, different cultivation variants, microorganisms number determination, etc.).The basic forms include lectures, selfstudy of literature and practically oriented individual activities in laboratories organised in 4-hours blocks. The possibility to prepare individual literature reviews will be given to the students. Students will study the morphology and physiology of microorganisms, their metabolism. The evaluation of the microorganisms participation in the changes of substances in the environment (especially C, N, P. S) belongs to the main important parts of the subjects. This also includes soil , organic manure, water and air microbiology; attention will be devoted to the role in environment protection.

Osnova

PřednáškaMicrobiology - basic termsMorphology of bacteriaIdentification of bacteria: morphology, cultivation, biochemistryFungi: characteristics, morphology, metabolism; reproduction, systematicsChemical composition of bacterial cells; enzymesMetabolism of chemotrophs; catabolism and anabolism; basic schemeThe influence of external factorsTurnover of C-substances: fermentation, aerobic respirationTurnover of N-substances: ammonification, nitrification, denitrification; N2-fixation; immobilisationP and S turnover: mineralisation, immobilisation; phosphate solubilisation; sulphurification, desulphurificationSoil microbiologyWater microbiology: main microorganismsFeed microbiology: microflora of green plants, hays, food mixturesAnimal microbiologyCvičeníMicroscope and technicsMicroscope and technicsMicroscopy: aktinomycetes, yeasts, micromycetesMicroscopy: aktinomycetes, yeasts, micromycetesAntibiotic sensitivity test evaluationAntibiotic sensitivity test evaluationMicroorganisms number determination in soil (bacteria, actinomycetes, micromycetes, spores, Azotobacter)Microorganisms number determination in soil (bacteria, actinomycetes, micromycetes, spores, Azotobacter)Evaluation of number determinationEvaluation of number determinationLactic acid fermentation, milk culturesLactic acid fermentation, milk culturesMilk analyses evaluationMilk analyses evaluation

Získané způsobilosti

Znalosti:Dokáže rozlišit jednotlivé buněčné struktury a uvést je do souvislosti s různými skupinami mikroorganizmů. Umí popsat strukturu a funkce prokaryotické a eukaryotické buňky. Zná metabolizmus a nutriční požadavky bakterií a plísní. Dokáže popsat způsoby rozmnožování mikroorganizmů. Umí vysvětlit úlohu mikroorganizmů v různých prostředích, jako je jejich podíl na koloběhu biogenních prvků, využití v biotechnologických procesech, potravinářství a zemědělství.Dovednosti:Dokáže připravit nativní i fixované preparáty mikroorganizmů a s pomocí základních mikroskopických technik je zařadit do jednotlivých skupin. Umí pracovat s čistými kulturami bakterií a plísní a identifikovat je s využitím sledování morfologických, fyziologických a biochemických vlastností. Dokáže prakticky aplikovat znalosti o kultivaci bakterií k jejich stanovení v různých prostředích a pro sledování antimikrobiální aktivity některých látek.Kompetence - komunikace:Je schopen komunikovat s účelným využitím odborné terminologie předmětu. Umí jasně formulovat cíle a metodiku jejich plnění, dosažené výsledky jasně interpretovat, diskutovat a navrhovat možná řešení dané problematiky. Dokáže srozumitelně prezentovat informace.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat ke své práci tvořivě a iniciativně. Je schopen zhodnotit a aplikovat informační zdroje jako je odborná literatura, databáze, webové stránky atd. Při tvoření úsudku využívá vlastní zkušenosti i zkušenosti odborníků. Je schopen připravit a zorganizovat úkoly podřízeným a posoudit jejich plnění.

Literatura

ZákladníPrescott L.M., Harley J.P, Klein D.A. (1996) Microbiology. WCB publishers, 935 s. ISBN 0-697-29390-4Perry J.J., Staley J.T., Lory S. (2002) Microbial life. Sinauer associates Sunderland, 811 s.DoporučenáMadigan M.T., Martinko J.M., Parker J. (2003) Brock biology of microorganisms. Pearson Education Inc. New York, 1019 s. ISBN 0-13-049147-0Paul E.A., Clark F.E. (1996) Soil microbiology and biochemistry, Academic Press New York, 340 s. ISBN 0-12-546806-7Brady NC., Weil R.R. (1999)The nature and properties of soils, Prentice Hall Upper Saddle River, 881s. ISBN 0-13-852444-0

Požadavky

None

Garant

prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D.