Předmět Potravinářská mikrobiologie - Mgr. (AMA22E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AMA22E - Potravinářská mikrobiologie - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Předmět navazuje na předmět "Zemědělská mikrobiologie" a jeho cílem je vysvětlit výskyt a úlohu mikroorganismů v potravinách. Některé mikroorganismy se podílejí na výrobě a konzervaci, jiné jsou naopak původci onemocnění z potravin. Studenti v praktické části zvládnou základní mikrobiologické techniky, zvláště kultivaci a stanovení počtů mikroorganismů. Základní formou výuky jsou přednášky, samostudium z literatury a praktická činnost na cvičeních. Studenti zpracovávají písemnou práci a protokoly, seznámí se podrobněji s taxonomií, morfologií, fyziologií, metabolismem a genetikou mikroorganismů, důraz je kladen na bakterie a mikroskopické houby. Je popsána role mikroorganismů při výrobě, konzervaci i při kažení potravin. Pozornost je věnována onemocněním z potravin mikrobiálního původu.
Osnova
PřednáškaHistorie mikrobiologie potravinBakterie a potravinyMikroskopické houby a potravinyFaktory ovlivňující výskyt mikroorganismů v potravinách, možnosti regulaceMikrobiologická kontrola potravin, normy výskytu a stanoveníMikrobiologie vodyMikrobiologie mlékaMikrobiologie masa a mikrobiologie vajecMikrobiologie ostatních potravinKonzervace, sterilace a pasterace potravinOnemocnění z potravin mikrobiálního původůMykotoxiny v potravináchMikrobiologické aspekty HACCP systémuVliv složení stravy na střevní mikroflóruCvičeníMikroskopické preparáty bakterií: preparát narychlo, barvení podle Grama, Mikroskopické preparáty bakterií: barvení podle Grama, fázově kontrastní mikroskopieMikrobiologický rozbor pitné vodyMikrobiologický rozbor pitné vody - vyhodnoceníMikrobiologický rozbor mléčných kysaných výrobkůMikrobiologický rozbor mléčných kysaných výrobků - vyhodnoceníRůst a množení mikroorganismůRůst a množení mikroorganismůIdentifikace bakterií vyskytujících se v potravináchIdentifikace bakterií vyskytujících se v potravinách - vyhodnoceníMikroskopické houby v potravinách - mikroskopie, test životnosti kvasinekMikroskopické houby v potravinách - mikroskopie plísníAlkoholové kvašení a jeho význam v potravinářském průmysluOctové kvašení a jeho význam v potravinářském průmyslu
Získané způsobilosti
Znalosti:Zná a dovede popsat vnější a vnitřní faktory ovlivňující růst, množení a metabolickou aktivitu mikroorganismů v potravinách. Dokáže popsat obecné mikrobiální pochody probíhající při kažení potravin. Má znalosti o problematice mikrobiologie masa, mléka, vajec a dalších potravin. Zná mechanismus účinku konzervačních látek v potravinách a dokáže popsat metody konzervace potravin. Má znalosti o výskytu specifických baktérií, kvasinek, plísní a dalších mikroorganismů v potravinách. Umí popsat úlohu mikroorganismů při výrobě piva, vína, sýrů, fermentovaných salámů, kysaného zelí, mléčných kysaných výrobků a dalších potravin. Dovede popsat hlavní původce onemocnění z potravin. Má znalosti o výskytu bakteriálních toxinů a mykotoxinů v potravinách. Zná principy mikrobiologické kontroly potravin. Umí popsat úlohu probiotických mikroorganismů a prebiotik ve funkčních potravinách. Rovněž má rozsáhlé teoretické znalosti z příbuzných oborů jako je organická chemie, biochemie a obecná a zemědělská mikrobiologie.Dovednosti:Je schopen prakticky provést mikrobiologická vyšetření potravin jako jsou: mléčné kysané výrobky, maso, vejce a další. Dovede izolovat baktérie, plísně a kvasinky z potravin. Izolované mikroorganismy dovede identifikovat pomocí mikroskopických pororování, biochemických a fyziologických testů a pomocí molekulárně-genetických technik jako je polymerázová řetězová reakce. Je schopen stanovit koncentraci a aktivitu antimikrobiálních látek v potravinách rostlinného a živočišného původu.Kompetence - komunikace:Může působit jako člen týmu, ale také jako vedoucí pracovník malého až středního kolektivu. Je schopen komunikovat v českém jazyce s využitím odborných termínu v oborech potravinářské mikrobiologie, chemie a biochemie. Vlastní názory dovede srozumitelně formulovat a přesvědčivě prezentovat. dokáže identifikovat problémy a navrhovat účinné způsoby jejich řešení.Kompetence - úsudek:Ke své práci přistupuje samostatně, iniciativně a tvořivě. Je schopen analyzovat vzniklé situace, problémy a úkoly s použitím vlastních poznatků a nových informací dosažitelných v informačních databázích, knihovnách a dalších zdrojích. Při vytváření vlastního názoru využívá také znalostí dalších odborníků a specialistů. Dokáže také analyzovat a kontrolovat práci podřízených pracovníků.
Literatura
ZákladníŠilhánková L. (1995) Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Victoria Publishing, Praha, 361 s. ISBN 80-85605-71-6Jičínská E., Havlová J. (1996) Metody detekce patogenních mikroorganismů v potravinách. ÚZPI, Praha, 115 s. ISBN 80-85120-49-6Jay M.J. (1996) Modern food microbiology. Chapman and Hall, New York, 661s. ISBN 0-412-07691-8DoporučenáŠtevlíková T., Kačaniová M. (2005) Základy taxonómie baktérií. SPU v Nitre, Nitra, 64 s., ISBN 80-8069-461-3Gorner F., Valík L´. (2004) Aplikovaná mikrobiógia požívatín. Malé centrum, Bratislava, 528 s., ISBN 80-967064-9-7
Požadavky
žádný
Garant
prof. Ing. Vojtěch Rada, CSc.