Předmět Mikrobiologie a biotechnologie - Bc. (AMA73E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AMA73E - Mikrobiologie a biotechnologie - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je seznámit studenty s významem mikroorganismů v prostředí se zaměřením na půdní prostředí. V úvodních kapitolách je pozornost věnována diverzitě mikroorganismů - viry - bakterie - houby. Jsou vysvětleny základy metabolismu mikrobních buněk v aerobním i anaerobním prostředí. Důraz je položen na funkci mikroorganismů v koloběhu hlavních biogenních prvků (C, N, S, P). Zvýšená pozornost je věnována funkci mikroorganismů v půdním prostředí, jejich podílu na vzniku půdy a půdních procesech a možnostem ovlivnění mikrobiálních aktivit. V závěru jsou probrány možnosti biotechnologického využití mikroorganismů. V praktické části se seznámí se základními mikrobiologickými technikami.
Získané způsobilosti
Znalosti:Umí popsat prokaryotickou a eukaryotickou buňku (zvláště rozdíly). Zvládá identifikaci základních skupin mikroorganismů (viry, bakterie, mikroskopické houby). Je schopen popsat vliv vnějších faktorů (zvláště teplota, pH, vlhkost, aerobiosa a anaerobiosa, osmotický tlak, aj.) na výskyt a metabolismus mikroorganismů. Je schopen popsat podíl mikroorganismů na přeměnách biogenních prvků v přírodě (zvláště sloučeniny uhlíku, dusíku, síry a fosforu). Pojmenuje základní skupiny mikroorganismů a jejich funkce v půdě. Umí definovat úlohu mikroorganismů ve vodě (povrchové, pitné odpadní). Vysvětlí procesy čištění odpadních vod a uplatnění mikrorganismů v těchto procesech.Dovednosti:Umí připravit základní typy mikroskopických preparátů (nativní, negativní, na rychlo, dle Grama). S jejich využitím identifikuje morfologii bakterií (koky, sporulující a nesporulující tyčinky, aktinomycety) a mikroskopické houby. Umí základy identifikace bakterií a umí stanovit jejích citlivost na antibiotika. Umí stanovit počet mikroorganismů metodou maximálního ředění a deskovou metodou a vyhodnotit jej. Mikroskopicky vyhodnotí podíl mikroorganismů na přeměnách přírodních substrátů. Ze svých pozorovaní zvládne vyhotovení odpovídajících protokolů.Kompetence - komunikace:Vlastní úsudek je schopen presentovat, obhajovat, ale i modifikovat podle argumentace jiných. Je schopen organizovat. Je schopen vysvětlit obhajované skutečnosti.Kompetence - úsudek:Umí využivat základní zdroje informací, komunikovat s vrstevníky i pedagogy. Na základě těchto zdrojů a vlastních znalostí a praktických zkušeností si vytváří vlastní úsudek.
Literatura
ZákladníŠilhánková L. (2009) Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, Academia, 3.vydáníVoříšek K. (2004) Zemědělská mikrobiologie (sylaby přednášek), ČZU v PrazeLeitgeb S. (1988) Zemědělská mikrobiologie. ČZU v PrazeDoporučenáKlaban V. (2001) Svět mikrobů. Gaudeamus Hradec Králové, 416 s. ISBN 80-7041-639-4Růžek L., Voříšek K. (2003) Vybrané kapitoly z mikrobiologie a pedobiologie. PowerPrint Praha, 151 s. ISBN 80-213-1064-2Prescott L.M., Harley J.P, Klein D.A. (1996) Microbiology. WCB publishers, 935 s. ISBN 0-697-29390-4
Požadavky
žádné
Garant
prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D.