Předmět Zemědělská mikrobiologie - Bc. (AMA76E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AMA76E - Zemědělská mikrobiologie - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je vysvětlit funkci mikroorganismů v přírodním prostředí a naučit se tyto poznatky využívat. Těmito přístupy je možno stabilizovat půdní úrodnost, zlepšit kvalitu krmiv (potravin), případně jejich využití, ovlivňovat zdravotní stav, apod. Studenti v praktické části předmětu zvládnou základní mikrobiologické techniky (např. příprava preparátů, mikroskopické techniky, kultivace mikroorganismů, stanovení počtu mikroorganismů apod). Základní formou výuky jsou přednášky, samostudium literatury a praktická individuální činnost na cvičeních. Cvičení jsou uspořádána v 7 čtyřhodinových blocích. Studenti mohou zpracovat seminární práci. Studenti se seznámí s morfologií a fyziologií mikroorganismů, jejich metabolismem. K nejdůležitějším součástem teoretické i praktické výuky patří: hodnocení podílu mikroorganismů na přeměnách látek v přírodě (zvláště C, N, P, S), mikrobiologie půdy, vody, mléka, krmiv, živočišného organismu. Je zvýrazněna úloha mikroorganismů v organických hnojivech, podíl mikroorganismů na ochraně životního prostředí, využití v průmyslových procesech (biomasa, primární a sekundární metabolity), v biotechnologiích.
Osnova
PřednáškaMikrobiologie, vymezení základních pojmů; Historie mikrobiologie; Morfologie bakterií; bakteriální buňkaIdentifikace bakterií: morfologické, kultivační biochemické a další znaky; Systematika bakterií; Morfologie virůHouby: charakteristika, morfologie, metabolismus; reprodukce; Základy systematiky hub, zemědělsky významné rodyChemické složení baktMetabolismus chemotrofů; katabolismus a anabolismus; základní schéma;Vliv vnějších faktorů; Růst a rozmnožovávání; Vsádková a kontinuální kultivace; další typy kultivací;Genetika bakteriíPřeměny látek a mikroorganismy; Přeměny C-látek;Přeměny složitých C-látek;přeměny N-látek; Přeměny P-látek a S-látekMikrobiologie půdy; Vztah mezi mikroby a rostlinami;Mikrobiologie vodyMikrobiologie živočichů; Mikrobiologie krmiv a silážePatogenní mikroorganismyCvičeníOptický mikroskop; Suchá a imerzní mikroskopie; Morfologie prokaryotních mikroorganismůMikroskopie: aktinomycéty, kvasinky, mikromycéty;Stanovení citlivosti bakterií na antibiotika; Izolace bakteriíVyhodnocení antibiotického testu a izolace bakterií;Sterilace; Kultivace mikroorganismů; Identifikace mikroorganismůStanovení počtu mikroorganismůMikrobiologický rozbor půdy: stanovení bakterií, aktinomycét, mikromycét, spor, AzotobacterVyhodnocení mikrobiolMikroskopické vyšetření rozkladačů přírodních polymérů - škrobu, celulosy apodMléčné kvašení, mlékárenské kultury; Mikrobiologický rozbor mléka;Vyhodnocení mikrobiologického rozboru mlékaPodíl mikroorganismů na přeměnách N-látek - mikroskopické vyšetřeníZávěrečný test
Získané způsobilosti
Znalosti:Zná a dovede popsat strukturu prokaryotické a eukaryotické buňky. Dokáže rozlišit jednotlivé buněčné struktury a uvést je do souvislosti s různými skupinami mikroorganizmů. Zná metabolizmus a nutriční požadavky bakterií a plísní. Dokáže popsat způsoby rozmnožování mikroorganizmů. Umí vysvětlit úlohu mikroorganizmů v různých prostředích, jako je jejich podíl na koloběhu biogenních prvků, využití v biotechnologických procesech, potravinářství a zemědělství.Dovednosti:Dokáže připravit nativní i fixované preparáty mikroorganizmů a s pomocí základních mikroskopických technik je zařadit do jednotlivých skupin. Umí pracovat s čistými kulturami bakterií a plísní a identifikovat je s využitím sledování morfologických, fyziologických a biochemických vlastností. Dokáže prakticky aplikovat znalosti o kultivaci bakterií k jejich stanovení v různých prostředích a pro sledování antimikrobiální aktivity některých látek.Kompetence - komunikace:Je schopen komunikovat s účelným využitím odborné terminologie předmětu. Umí jasně formulovat cíle a metodiku jejich plnění, dosažené výsledky jasně interpretovat, diskutovat a navrhovat možná řešení dané problematiky. Dokáže srozumitelně prezentovat informace.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat ke své práci tvořivě a iniciativně. Je schopen zhodnotit a aplikovat informační zdroje jako je odborná literatura, databáze, webové stránky atd. Při tvoření úsudku využívá vlastní zkušenosti i zkušenosti odborníků. Je schopen připravit a zorganizovat úkoly podřízeným a posoudit jejich plnění.
Literatura
ZákladníŠilhánková L. (2009) Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, Academia, 3.vydáníVoříšek K. (2004) Zemědělská mikrobiologie (sylaby přednášek), ČZU v PrazeLeitgeb S. (1988) Zemědělská mikrobiologie. ČZU v PrazeDoporučenáKlaban V. (2001) Svět mikrobů. Gaudeamus Hradec Králové, 416 s. ISBN 80-7041-639-4Růžek L., Voříšek K. (2003) Vybrané kapitoly z mikrobiologie a pedobiologie. PowerPrint Praha, 151 s. ISBN 80-213-1064-2Prescott L.M., Harley J.P, Klein D.A. (1996) Microbiology. WCB publishers, 935 s. ISBN 0-697-29390-4
Požadavky
žádné
Garant
prof. Ing. Eva Vlková, Ph.D.