Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zemědělská mikrobiologie - Bc. (AMI03E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AMI03E - Zemědělská mikrobiologie - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vysvětlit funkci mikroorganismů v přírodním prostředí a naučit se tyto poznatky využívat. Těmito přístupy je možno stabilizovat půdní úrodnost, zlepšit kvalitu krmiv (potravin), případně jejich využití, ovlivňovat zdravotní stav, apod.

Osnova

PřednáškaMikrobiologie, vymezení základních pojmů; Historie mikrobiologie; Mikroorganismy v evoluci živých organismůMorfologie bakterií; Základní struktury bakteriální buňky a jejich funkceIdentifikace bakterií: morfologické, kultivační biochemické a další znaky; Systematika bakterií; Morfologie virůHouby: charakteristika, morfologie, metabolismus; reprodukce; Základy systematiky hub, zemědělsky významné rodyChemické složení baktMetabolismus chemotrofů; katabolismus a anabolismus; základní schéma;Vliv vnějších faktorů; Růst a rozmnožovávání; Vsádková a kontinuální kultivace; další typy kultivací; Genetika bakteriíPřeměny látek a mikroorganismy; Přeměny C-látek: fermentace; úplná, neúplná aerobní respirace; Přeměny složitých C-látekPřeměny N-látek: amonifikace, nitrifikace, denitrifikace; fixace N2; diazotrofní bakterie; imobilizace, stabilizacePřeměny P-látek a S-látek: mineralizace, imobilizace, redukce fosfátů, solubilizace; sulfurikace, desulfurikaceMikrobiologie půdy; Hlavní skupiny mikroorganismů a jejich funkce; Vztah mezi mikroby a rostlinamiMikrobiologie vody - hlavní skupiny mikroorganismů; Mikrobiologie pitné a povrchové vody; Odpadní vody, jejich čištěníMikrobiologie krmiv, zelených rostlin, sena, jadrných krmiv a krmných směsí; Mikrobiologie silážeMikrobiologie živočichů; Mikroflora trávicího traktu, funkce; Patogenní mikroorganismy, imunita; Mikrobiologie mlékaCvičeníBezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři; Mikroskop; Příprava preparátů - vitální a negativní barvení ; Základní tvary bakteriíMorfologie bakterií - koky tyčinkyBakteriální stěna - Barvení dle GramaMikroskopie mikromycét (Rhizopus, Penicillium, Aspergillus, Alternaria, Fusarium)Mikroskopie - aktinomycetyAntibiotický test - vyhodnoceníIdentifikace bakteriíIzolace mikroorganismů - vyhodnocení: diagnostické soupravy, Gramovo barvení, průkaz katalázy, založení StaphytestuStaphytest - vyhodnoceníMikrobiologie pitné vody - teorieMikrobiologický rozbor vody - vyhodnoceníPřeměny N-látek - mikroskopické vyšetřeníMikrobiologie mlékaHodnocení laboratorních cvičení

Získané způsobilosti

Znalosti:Umí podrobně popsat prokaryotickou a eukaryotickou buňku (zvláště rozdíly). Zvládá identifikaci základních skupin mikroorganismů (viry, bakterie, mikroskopické houby). Je schopen popsat vliv vnějších faktorů (zvláště teplota, pH, vlhkost, aerobiosa a anaerobiosa, osmotický tlak, aj.) na výskyt a metabolismus mikroorganismů. Popíše vzájemné vztahy mezi mikroorganismy. Definuje základní otázky metabolismu bakterií. Je schopen popsat podíl mikroorganismů na přeměnách biogenních prvků v přírodě (zvláště sloučeniny uhlíku, dusíku, síry a fosforu). Umí vyložit základní otázky genetiky bakterií. Pojmenuje základní skupiny mikroorganismů, procesy a jejich funkce v půdě. Umí definovat úlohu mikroorganismů ve vodě (povrchové, pitné odpadní). Vysvětlí procesy čištění odpadních vod a uplatnění mikrorganismů v těchto procesech. Pojmenuje základní otázky týkající se mikrobiologie krmiv a živočišného organismu.Dovednosti:Umí připravit základní typy mikroskopických preparátů (nativní, negativní, na rychlo, dle Grama, aj.). S jejich využitím identifikuje morfologii bakterií (koky, sporulující a nesporulující tyčinky, aktinomycety) a mikroskopické houby (kvasinky a mikromycety). Umí základy identifikace bakterií a umí stanovit jejích citlivost na antibiotika. Umí stanovit počet mikroorganismů (metoda s využitím membránové filtrace, metoda maximálního ředění, desková metoda) a vyhodnotí je. Mikroskopicky je schopen vyhodnotit podíl mikroorganismů na přeměnách přírodních substrátů. Ze svých pozorovaní zvládne vyhotovení odpovídajících protokolů a obhájit je.Kompetence - komunikace:Vlastní úsudek je schopen přesvědčivě presentovat, obhajovat, ale i objektivně modifikovat podle argumentace jiných. Je schopen organizovat. Je schopen vysvětlit obhajované skutečnosti.Kompetence - úsudek:Umí využivat rozšířené zdroje informací (včetně originálních vědeckých článků), na profesionální úrovni komunikovat s vrstevníky i pedagogy. Na základě těchto zdrojů, vlastních znalostí a praktických zkušeností si vytváří vlastní úsudek.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaKlaban, V. 2011. Ekologie mikroorganismů. Galén. Praha. 549 s. ISBN 978-80-7262-770-7.Leitgeb, S. 1988. Mikrobiologie. MON Praha, 337 s.Marendiak, D., Kopčanová, L., Leitgeb, S. 1987. Polnohospodárska mikrobiológia. Priroda. Bratislava 433 s. ISBN 064-059-87-04Růžek, L., Voříšek, K., Popelářová, E.,Rada, V., Vlková, E., Růžková, M. 2010. Mikrobiologie (pracovní sešit). ČZU v Praze. Praha. 78 s. ISBN 978-80-213-2091-8.Voříšek, K. 2010. Zemědělská mikrobiologie (sylaby přednášek). KMVD ČZU v Praze. Praha. 95 s. Dostupné také z http//kmvd.agrobiologie.cz/index.php?obsah=skripta (předmět AMA07E)DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaBrady, NC., Weil, R.R. 1999. The nature and properties of soils Prentice Hall. Upper Saddle River. 881 s. ISBN 0-13-852444-0Káš, V. 1964. Zemědělská mikrobiologie. SZN. Praha. 463 s. ISBN 07-007-64-03-20.Klaban, V. 2005. Ilustrovaný mikrobiologický slovník. Galén. Praha. 654 s. ISBN 80-7262-341-9.Klaban, V. 2001. Svět mikrobů. Gaudeamus. Hradec Králové. 416 s. ISBN 80-7041-639-4.Madigan, M.T., Martinko, J.M., Parker, J. 2003. Brock biology of microorganisms. Pearson Education Inc. New York, 1019 s. ISBN 0-13-049147-0.Paul, E.A., Clark, F.E. 1996. Soil microbiology and biochemistry. Academic Press. New York, 340 s. ISBN 0-12-546806-7.Perry, J.J., Staley, J.T., Lory, S. 2002. Microbial life. Sinauer associates. Sunderland, 811 s. ISBN 0-87893-675-0.Prescott, L.M., Harley, J.P, Klein, D.A. 1996. Microbiology. WCB publishers. Dubuque. 935 s. ISBN 0-697-29390-4.Růžek, L., Voříšek, K. 2010. Pedobiologie a mikrobiologie. ČZU v Praze. Praha. 184 s. ISBN 978-80-213-2126-7.Wheelis, M.L. 2007. Principles of modern microbiology. Jones and Bartless Publishers. Sudbury. 496 s. ISBN 13978-0-7637-1075-0.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Karel Voříšek, CSc.