Předmět Ochrana rostlin v tropech a subtropech - Mgr. (AOI06E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AOI06E - Ochrana rostlin v tropech a subtropech - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Předmět ochrana rostlin v tropech a subtropech je jedním z významných předmětů pro ty studenty, kteří se chtějí věnovat rostlinné výrobě v tropech. Cílem předmětu je naučit studenty poznávat choroby a škůdce subtropických plodin, dát jim informace o způsobech jejich šíření a přežívání a o možnostech ochrany proti nim.
Osnova
PřednáškaChoroby a škůdci obilnin mírného pásma - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby a škůdci obilnin tropů a subtropů - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby a škůdci bramboru - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby a škůdci tropických okopanin - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby a škůdci luskovin - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby a škůdci luskovin - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby a škůdci technických plodin - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby a škůdci technických plodin - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby a škůdci tropického ovoce - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby a škůdci vinné révy, peckovin a drobného ovoce - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby a škůdci citrusů - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby a škůdci zeleniny - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby a škůdci zeleniny - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyChoroby a škůdci čajovníku, kávovníku, kořeninových plodin - škodlivost, zdroje infekce, šíření, možnosti ochranyCvičeníChoroby a škůdci obilnin mírného pásmaChoroby a škůdci obilnin tropů a subtropůChoroby a škůdci bramboruChoroby a škůdci tropických okopaninChoroby a škůdci luskovinChoroby a škůdci luskovinChoroby a škůdci technických plodinChoroby a škůdci technických plodinChoroby a škůdci tropického ovoceChoroby a škůdci vinné révy, peckovin a drobného ovoceChoroby a škůdci citrusůChoroby a škůdci zeleninyChoroby a škůdci čajovníku, kávovníku, kořeninových plodinZápočet
Získané způsobilosti
Znalosti:Absolvent předmětu má základní znalosti o nejdůležitějších chorobách a škůdcích tropických a subtropických plodin a o metodách ochrany proti nim. Ví, co je zdrojem jednotlivých patogenů a zná bionomii škůdců i podmínky, za jakých se nejlépe šíří. Má znalost integrované ochrany rostlin a jejích jednotlivých složek a umí vybrat pro daný účel tu nejvhodnější metodu ochrany.Dovednosti:Absolvent předmětu je schopen poznat příznaky u nejdůležitějších chorob a poškození tropických a subtropických plodin a je schopen je zařadit do skupin (fyziologické poruchy a poškození, virózy, bakteriózy a mykózy). Pomocí mikroskopu a binolupy je schopen dále pokračovat v diagnostice houbových chorob i škůdců. Je schopen vybrat vhodnou kombinaci metod ochrany proti danému patogenu či škůdci.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu je schopen komunikace s ostatními odborníky a je schopen danou problematiku vysvětlit i svým podřízeným. Umí hájit své názory a navrhovat a prosazovat možná řešení problémů.Kompetence - úsudek:Absolvent předmětu přistupuje k řešení zadaných úloh tvořivě a iniciativně. Při svém rozhodování vychází z vlastních zkušeností, z odborné literatury, internetových informací a je schopen využívat i konzultací s odborníky na univerzitách a výzkumných ústavech.
Literatura
ZákladníJazyk výuky: ČeštinaTáborský V., 1987 Fytofarmacie a fytotechnika, VŠZ PrahaDoporučenáJazyk výuky: ČeštinaPloetz R.C. (ed.), 2003 Diseases of tropical fruit crops, CABI Publishing, 527 s.Melouk H.A., Shokes F.M, 1995 Peanut health management, APS, 117 s.Kranz J., Schmutterer H., Koch W., 1977 Diseases, pests and weeds in tropical crops, Verlag Paul Parey, 666 s.Thurston D., 1998 Tropical plant diseases, APS, 200 s.Compendium of corn, grape, potato, stone fruit, bean, tobacco, pepper, tomato, lettuce,sweet potato, cotton, tropical fruits, citrus, wheat diseases, APS
Požadavky
žádné
Garant
prof. Ing. Pavel Ryšánek, CSc.