Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnocení jakosti rostlinných produktů - Mgr. (AQA05E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA05E - Hodnocení jakosti rostlinných produktů - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prohloubit teoretické a praktické znalosti vztahů utváření jakosti v systému prostředí - rostlina - produkt - technologie zpracování - výrobek. Studenti budou seznámení s legislativními podmínkami v agropotravinářské oblasti v ČR a EU. U jednotlivých komodit bude popsána tržní bilance, Vliv agroekologických podmínek na utváření jakosti. Hlavní pozornost bude věnována látkovému složení surovin ve vztahu k technologickému využití v potravinářství, krmivářství a pro technické účely.

Osnova

PřednáškaSklizeň obilovin - podmínky, způsobPříjem zrna k uskladnění, dopravníky, posklizňové ošetření zrna - čištění a sušeníSkladování zrnin - typy skladů, aktivní větrání, regulace podmínek, vlastnosti obilní masy, dýchání zrna Skladování zrnin v ochranné atmosféřeSkladování cukrovkySkladování bramborMykotoxiny - podmínky výskytu, nebezpečnost, možnost prevenceSladovnický ječmen a slad - jakostní hodnocení, vztah k výrobě a jakosti piva hodnocení sladuSkladištní škůdci - rizika živočišné biokontaminace potravin a zemědělských surovinHodnocení jedlých tuků, potravinářské a technické výrobkyMlýnské zpracování pšeniceŠkrob, škrobárenské a lihovarské zpracování rostlinných surovinAlternativní plodinyPřadné plodiny, chmel - stavba a složení významných částí, technologické vlastnosti, kritéria hodnoceníCvičeníLaborexpo - laboratorní technikaPříprava zrna pro mletí, mletí na MLU 202Výtěžnosti mouk - výpočty, vyhodnoceníStanovení obsahu škrobuSeminář - laboratorní technika a pomůcky - prezentaceMěření na NIRMěření na farinografu - vyhodnocení křivekMěření na extenzografu - vyhodnocení křivekMěření na alveografu - vyhodnocení křivekMěření na amylografu - vyhodnocení křivekRmutování sladu, zkoušení a hodnocení vlastností sladiny (sladu)Pekařský pokus - příprava a pečení pečivaPekařský pokus - vyhodnoceníZápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná podrobně způsoby sklizně hlavních polních plodin jejich vlivy na jakost sklízených produktů. Dovede se dobře orientovat v požadavcích na kvalitativní ukazatele jednotlivých komodit. Zná možnosti posklizňové úpravy zrnin, způsoby čištění, třídění a sušení produktů. Dokáže vysvětlit podstatu procesů během různého režimu skladování komodit zrnin, brambor a cukrovky a možná rizika jejich znehodnocení. Zná mikrobiální původce chorob a zdravotní závadnost mykotoxinů v rostlinných produktech. Rozlišuje skladištní škůdce zrnin. Má znalosti o složení rostlinných produktů, rostlinných tuků a škrobu a o jejich potravinářském a technickém užití.Dovednosti:Orientuje se v laboratorním vybavení laboratoří a uplatnění přístrojů pro hodnocení jakosti rostlinných produktů. Umí rozlišit jednotlivé kategorie příměsí a nečistot zrnin a dokáže navrhnout možnosti jejich omezení. Samostatně provede rozbor vzorku zrnin s využitím laboratorní přístrojové techniky. Dokáže posoudit kvalitu komodity a zařazení do užitného směru. Zná praktický postup přípravy zrna a průběh výroby mouky. Je schopen pomocí reologických stanovení vlastností těsta posoudit vhodnost pro výrobu pečiva.Kompetence - komunikace:Je schopen pracovat jak samostatně, tak i v týmové spolupráci. Dokáže řídit menší skupinu kolegů při zpracování odborného úkolu. Může provádět vyhodnocení a kontrolu zadaného úkolu. Umí srozumitelně a přesvědčivě sdělovat vlastní odborné názory odborníků i širší veřejnosti.Kompetence - úsudek:Je schopen vyhodnotit příčinné vztahy a závislosti mezi sledovanými faktory. Umí zpracovat zadaná témata s využitím informačních zdrojů - odborná literatura, speciálně zaměřené databáze, další internetové zdroje. Dokáže spojit a prakticky aplikovat teoretické znalosti, získané zkušenosti a praktické dovednosti. Je schopen klasifikovat a hodnotit výsledky a závěry odborného a vědeckého výzkumu.

Literatura

ZákladníKadlec, P. (ed.). 2003. Procesy potravinářských a biochemických výrob. VŠCHT. Praha. 308 s. ISBN 80-7080-527-7Prugar, J. (ed.). 2008. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. VÚPS. Praha. 327 s. ISBN 978-80-86576-28-2.DoporučenáKosař, K. (ed.). Procházka, S. 2000. Technologie výroby sladu a piva. VÚPS. Praha. 398 s. ISBN 80-902658-6-3Příhoda, J., Humpolíková, P., Novotná, D. 2003. Základy pekárenské technologie. Pekař a cukrář s.r.o. Praha. 363 s. ISBN 80-902922-1-6Příhoda, J., Skřivan, P., Hrušková, M. 2003. Cereální chemie I. VŠCHT. Praha. 202 s. ISBN 80-7080-530-7Kadlec, P., Melzoch, K., Voldřich, M., (eds.) 2009. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Key Publishing s.r.o. Ostrava - Přívoz. 536 s. ISBN 978-80-7418- 051-4Velíšek, J. (ed.). 1999. Chemie potravin 1. OSSIS. Tábor. 352 s. ISBN 80-902391-3-7Velíšek, J. (ed.). 1999. Chemie potravin 2. OSSIS. Tábor. 328 s. ISBN 80-902391-4-5Velíšek, J. (ed.). 1999. Chemie potravin 3. OSSIS. Tábor. 368 s. ISBN 80-902391-5-3Vokál, B. (ed.). 2000. Brambory. Agrospoj. Praha. 245 s.

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Oldřich Faměra, CSc.