Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jakost a zpracování rostlinných produktů - Bc. (AQA06E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA06E - Jakost a zpracování rostlinných produktů - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s hodnocením jakosti hlavních skupin rostlinných produktů a se základy technologie zpracování. Student si osvojí přehled o vlastnostech jednotlivých rostlinných komodit, o jejich jakostních ukazatelích, způsobech a metodách zkoušení a o zpracovatelských technologiích. Ve cvičeních je kladen důraz na praktické hodnocení rostlinných produktů, laboratorní rozbory a na praktické seznámení s vybranými zpracovatelskými a konzervárenskými postupy.

Osnova

PřednáškaObchod s rostlinnými produktyPosklizňová úprava a skladování rostlinných produktůHodnocení jakosti cukrovky a technologie výroby cukruHodnocení jakosti brambor a technologie výroby škrobuHodnocení jakosti semen a produktů olejninTechnologie výroby rostlinných tukůHodnocení jakosti luštěnin a možnosti zpracováníHodnocení jakosti zrna pšenice a moukyMlynářská a pekárenská technologieHodnocení jakosti zrna ječmene a sladuTechnologie výroby sladuHodnocení jakost ostatních obilovin a pseudocereáliíHodnocení jakosti ovoce a možnosti zpracováníHodnocení jakosti zeleniny a možnosti zpracováníCvičeníVzorkování rostlinného materiáluSenzorické hodnocení rostlinných produktůNákupní hodnocení a zkoušení cukrovkyNákupní hodnocení a zkoušení jakosti bramborNákupní hodnocení a zkoušení jakosti luštěninNákupní hodnocení a zkoušení jakosti olejninJakost rostlinných produktů a technologie zpracování - seminář s referátyNákupní hodnocení a zkoušení jakosti pšeniceNákupní hodnocení a zkoušení jakosti sladovnického ječmeneNákupní hodnocení a zkoušení jakosti ostatních obilovin a pseudocereáliíJakost rostlinných produktů a technologie zpracování - seminář s referátyMetody zpracování ovoce a zeleninySenzorické hodnocení ovoce a zeleniny a jejich produktůZápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná bilance množství produkce a spotřeby v jednotlivých užitných směrech v ČR u druhů obilnin, luskovin, olejnin, brambor, cukrovky, brambor. Dokáže se zorientovat v základních legislativních předpisech kvalitativního hodnocení polních plodin. Je schopen popsat stavbu a látkové složení hospodářsky významných orgánů hlavních polních plodin. Umí vysvětlit jaké je praktické uplatnění rostlinných produktů pro určité směry využití. Zná metodické postupy stanovení jakostních ukazatelů zrnin - obilovin, luštěnin a olejnin. Dovede vysvětlit příčinné souvislosti vnějších pěstitelských podmínek jednotlivých plodin a utváření vlastností semen a plodů. Zná vztahy mezi agrotechnickými zásahy u plodin a úrovní jakostních ukazatelů. Umí popsat základní technologické zpracování rostlinných produktů a výrobní postupy mletí obilovin, výrobu sladu, cukru, škrobu a oleje.Dovednosti:Dokáže vysvětlit postup při odběru vzorků rostlinného materiálu. Zná zásady a způsoby úpravy vzorků pro hodnocení jakosti rostlinných produktů. Orientuje se v zásadách správné laboratorní práce. Umí stanovit kvalitativní ukazatele potravinářské pšenice. U obilovin, luštěnin a olejnin dokáže rozlišovat složky obilní masy - příměsi a nečistoty. Je schopen vyhodnotit jakost rostlinných produktů podle komoditních ČSN. U cukrovky umí stanovit refraktometrickou sušinu a vyjádřit vztah k obsahu sacharosy v bulvě řepy. Umí rozlišovat základní chutě podle zásad senzorické analýzy. Dokáže provádět základní postupy senzorického hodnocení rostlinných produktů.Kompetence - komunikace:Je schopen pracovat jak samostatně, tak i v týmové spolupráci. Dokáže řídit menší skupinu kolegů při zpracování odborného úkolu. Může provádět vyhodnocení a kontrolu zadaného úkolu.Kompetence - úsudek:Je schopen vyhodnotit příčinné vztahy a závislosti mezi sledovanými faktory. Umí zpracovat zadaná témata s využitím informačních zdrojů - odborná literatura, speciálně zaměřené databáze, další internetové zdroje. Dokáže spojit a prakticky aplikovat teoretické znalosti, získané zkušenosti a praktické dovednosti.

Literatura

ZákladníPelikán, M., Sáková, L., 2001. Jakost a zpracování rostlinných produktů. ZF JČU. České Budějovice. 233 s. ISBN 80-7040-502-3Prugar, J. (ed.). 2008. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. VÚPS. Praha. 327 s. ISBN 978-80-86576-28-2.DoporučenáBaranyk, P. (ed.). 2010. Olejniny. Profi Press. Praha. 206 s. ISBN 978-80-86726-38-0Houba, M. (ed.). 2007. Poznejte, pěstujte, používejte brambory. Europlant šlechtitelská s.r.o. Praha.150s. ISBN 978-80-239-9419-3Houba, M., Hochman, M., Hosnedl, V. (eds.) 2009. Luskoviny, pěstování a užití. Kurent. České Budějovice. 133 s. ISBN 978-80-87111-19-2Kadlec, P. (ed.). 2002. Technologie potravin I. VŠCHT. Praha. 300 s. ISBN 80-7080-509-9Kadlec, P. (ed.). 2002. Technologie potravin II. VŠCHT. Praha. 236 s. ISBN 80-7080-510-2Moudrý, J. (ed.). 2011. Alternativní plodiny. Profi Press. Praha. 141 s. ISBN 978-80-867-26-40-3Příhoda, J., Hrušková, M. 2007. Hodnocení kvality. Svaz průmyslových mlýnů. Praha. 186 s. ISBN 978-80-239-9475-9

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Oldřich Faměra, CSc.