Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnocení jakosti živočišných produktů - Mgr. (AQA11E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA11E - Hodnocení jakosti živočišných produktů - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat odborné znalosti o hodnocení jakosti masa a dalších živočišných produktů. Předem nabyté znalosti umožňují absolventovi kreativní přístup k řešení zadaných úkolů i k formulování a realizaci cílů v oblasti zpracování a kontroly živočišných produktů. Výuka discipliny zahrnuje přednášky, laboratorní cvičení v chemické laboratoři. Předmět je určen pro posluchače studijního oboru "Kvalita zemědělských produktů".

Osnova

PřednáškaVýživová hodnota potravin živočišného původuZásady značení živočišných produktůVedlejší jatečné produkty - složení, zpracování a využití krveVedlejší jatečné produkty - složení, zpracování a využití kůže a kožních produktůVedlejší jatečné produkty - složení, zpracování a využití živočišného tukuVedlejší jatečné produkty - složení, zpracování a využití drobůHodnocení účinnosti tepelného opracováníVznik a hodnocení barvy masa a masných výrobkůHodnocení textury masa a masných výrobkůFermentované trvanlivé masné výrobkySložením a vlastnosti zvěřinyHodnocení jakosti konzumních vajecMed a výrobky z nějDělení, zpracování a využití odpadů živočišného původuCvičeníPodmínky cvičení, poučení o bezpečnosti práce v laboratořiShrnutí znalostí o produkci masných výrobků a metodách zajištění jejich údržnostiStanovení energetické hodnoty masného výrobkuStanovení stupně vybarvení masného výrobkuHodnocení účinnosti tepelného opracováníStanovení jakosti meduStanovení jakosti živočišného tukuHodnocení správnosti a úplnosti značení živočišného výrobkuPrezentace výsledků hodnocení značení reálného výrobku živočišného původu IPrezentace výsledků hodnocení značení reálného výrobku živočišného původu IISenzorické hodnocení masných výrobkůPraktické procvičení analytických a technologických výpočtůPřehled a komentář výsledků naměřených během předchozích stanoveníPrověření nabytých informací - zápočtový test

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent má hluboké sumarizované znalosti podmínek ovlivňujících jakost masa a masných výrobků během produkce surovin a jejich zpracování. Zná postupy získávání a zpracování, stejně jako možnosti využití hlavních i vedlejších jatečných produktů, ryb, konzumních vajec a medu. Na základě znalostí obecných i konkrétních charakteristik jednotlivých skupin produktů Je detailně obeznámen s výživovými doporučeními WHO a jejich aplikací na produkci živočišných výrobků v souvislostech s jejich složením a nutriční hodnotou. Je schopen definovat požadavky na značení nových výrobků na základě znalosti legislativních ustanovení platných pro tuto oblast. Je schopen zhodnotit míru rizika a možností dalšího nakládání s odpady živočišného původu ze zpracovatelské a distribuční sféry.Dovednosti:Absolvent je schopen různými metodami měřit jakostní znaky a technologické vlastnosti živočišných produktů, interpretovat výsledky měření, vyvodit praktické závěry a navrhnout následná opatření. Je připraven zhodnotit a vyjádřit dostatečnost operací zajišťujících údržnost masných výrobků tepelným opracováním. Na základě znalosti výživových ukazatelů a doporučení, stejně jako požadavků a omezení výživově specifických skupin konzumentů, dokáže posoudit vhodnost konkrétních produktů pro tyto spotřebitele. Dokáže analyzovat požadavky jednotlivých skupin produktů na zajištění údržnosti a bezpečnosti. Na základě znalostí komoditní a další legislativy je schopen aplikovat její požadavky při řízení jakosti produkovaných živočišných výrobků i na značení produktů v souvislosti s balením a distribucí.Kompetence - komunikace:Absolvent je schopen pracovat jako součást týmu na společném projektu a rovněž samostatně realizovat zadání pracovního úkolu. Za přispění znalosti mateřské a cizího jazyku i odborné terminologie formulovat závěry vlastní i společné práce. Interpretovat, prezentovat a aktivně obhajovat výsledky vlastní činnosti, diskutovat v odborné komunitě, popř. srozumitelně vysvětlit problematiku širší veřejnosti.Kompetence - úsudek:Absolvent je schopen vyhledat relevantní informace ze seriózních odborných zdrojů a metodicky je utřídit. Kriticky hodnotit, uspořádat a interpretovat výsledky vlastních měření. Přehledně formulovat závěry na základě porovnání vlastních výsledků a sumarizovaných informací z odborné literatury.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaKadlec, P. a kol. 2009. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin, KEY Publishing. Ostrava. 556 s. ISBN 978-80-7418-051-4.Steinhauser, L. a kol. 2000. Produkce masa. Last. Tišnov. 464 s. ISBN 80-900260-7-9.Pipek, P., Pour, M. 1998. Hodnocení jakosti živočišných produktů. ČZU a VŠCHT. Praha. 139 s. ISBN 80-213-0442-1.Ingr, I. a kol. 1993. Hodnocení živočišných výrobků. MZLU. Brno. 128 s. ISBN 80-7157-088-5.Veselý, V. a kol. 2003. Včelařství. Nakladatelství Brázda. Praha. 284 s. ISBN 80-209-0320-8.Suková, I. 2008. Průvodce označováním potravin. ÚZEI. Praha. 52 s. ISBN 80-7271-174-1Pánek, J. a kol. 2002. Základy výživy. Svoboda Servis. Praha. 207 s. ISBN 80-8632-023-5DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaPipek,P. 1995. Technologie masa I. VŠCHT. Praha. 334 s. ISBN 80-7080-174-3.Pipek,P. 1998. Technologie masa II. VŠCHT. Praha. 348 s. ISBN 80-7197-283-8.Petr, J. a kol. 1998. Produkce potravinářských surovin. VŠCHT. Praha. 213 s. ISBN 80-7080-332-0.Matyáš, Z., Vítovec, J. 1999. Hygiena výroby a distribuce potravin. JU České Budějovice. 191 s. ISBN 80-7040-369-1.Pešek, M. a kol. 2000. Potravinářské zbožíznalství. JU České Budějovice. 175 s. ISBN 80-7040-399-2.

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Ludmila Prokůpková, Ph.D.