Předmět Jakost a zpracování zahradnických produktů - Mgr. (AQA14E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA14E - Jakost a zpracování zahradnických produktů - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Vytvořit ucelený přehled o jakosti, uchovatelnosti, úpravě a využití zahradnických produktů od sklizně až po spotřebitele nebo zpracovatele. Předmět se zabývá jakostním hodnocením čerstvého ovoce a zeleniny, posklizňovou úpravou produktů významných druhů určených pro přímou spotřebu. Seznamuje s různými technologiemi a režimem skladování. U průmyslově zpracovávaných surovin se věnuje pozornost vlivu látkového složení surovin na procesy zpracování, konzervace. Zaměřuje se na významné konzervační metody a postupy zpracování v potravinářském průmyslu.
Osnova
PřednáškaLátkové složení potravin, ovoce a zeleninyLegislativní podmínky posuzování produkce OZ a výrobků z nichTržní hodnocení jakosti druhů ovoce a zeleninyCharakteristické znaky druhů ovoce a zeleninyFyziologické procesy během tvorby a zrání ovoceZpůsob a organizace sklizně druhů ovoce a zeleninyZpůsob posklizňového ošetření před uskladněním komodit ovoce a zeleninyZpůsoby skladování OZChladírny - princip skladováníSkladování OZ - požadavky komoditReakce látkových složek surovinRozdělení metod konzervaceTechnologické operace při zpracování OZDruhy obalů pro konzervované výrobkyCvičeníVýroba švestkového džemuPostup při výrobě kysaného zelíSchopnost vnímání smyslových podnětů a jejich vyhodnoceníSenzorická analýza čerstvého ovoce a zeleninyZpracZpracování ovoce na kompoty, konzervace termosterilacíDeskriptory jablek a druhů zeleninyZmrazování zahradnických produktůSušení zahradnických produktůMetody zkoušení konzervárenských výrobků z ovoce a zeleninyMetody zkoušení konzervárenských výrobků z ovoce a zeleninyHodnocení ovocných vínObalové materiály a typy obalůZápočet
Získané způsobilosti
Znalosti:Zná základní látkové složení rostlinných produktů (proteiny, lipidy, sacharidy, vitamíny, minerální látky a další) a umí vysvětlit význam těchto látek pro výživu a zpracování. Dokáže provést zařazení látek do skupin látek senzorických, chemoprotektivních a rizikových. Dokáže se orientovat v tržním hodnocení zahradnických komodit. Orientuje se v termínech a fázích sklizně jednotlivých druhů zahradnických plodin. Umí vysvětlit základní fyziologické procesy produktů ovoce a zeleniny ve vztahu k jejich uchovatelnosti. Popíše hlavní součásti a principy technologického vybavení větraných, chlazených skladů a technologie s kontrolovanou atmosférou. Umí vysvětlit příčiny nežádoucích změn surovin a výrobků. Zná významné způsoby konzervace a pracovní operace při zpracování ovoce a zeleniny.Dovednosti:Umí charakterizovat požadavky na pěstování a tržní vlastnosti druhů ovoce a zeleniny. Dokáže zvládnout základní výrobní postupy některých konzervovaných výrobků - džemu, ovocného kompotu, sterilované zeleniny, biologické konzervace zelí a další. Umí vyjmenovat rozlišovací znaky a vlastnosti vybraných druhů ovoce a zeleniny. Dokáže popsat postup při degustačních zkouškách jablek a výrobků ze zahradnických produktů. Prakticky je schopen provádět základní postupy při senzorické analýze.Kompetence - komunikace:Je schopen pracovat jak samostatně, tak i v týmové spolupráci. Dokáže řídit menší skupinu kolegů při zpracování odborného úkolu. Může provádět vyhodnocení a kontrolu zadaného úkolu.Kompetence - úsudek:Je schopen vyhodnotit příčinné vztahy a závislosti mezi sledovanými faktory. Umí zpracovat zadaná témata s využitím informačních zdrojů - odborná literatura, speciálně zaměřené databáze, další internetové zdroje. Dokáže spojit a prakticky aplikovat teoretické znalosti, získané zkušenosti a praktické dovednosti.
Literatura
ZákladníKadlec, P. (ed.). 2003. Procesy potravinářských a biochemických výrob. VŠCHT. Praha. 308 s. ISBN 80-7080-527-7Pelikán, M., Sáková, L., 2001. Jakost a zpracování rostlinných produktů. ZF JČU. České Budějovice. 233 s. ISBN 80-7040-502-3DoporučenáBartoš, J. (ed.). 2000. Pěstování a odbyt zeleniny. Agrospoj. Praha. 303 s.Goliáš, J. 1996. Skladování a zpracování I. Základy chladírenství. MZLU. Brno. 158 s.Kyzlink, V. 1988. Teoretické základy konzervace potravin. SNTL. PrahaPokorný, J., Valentová, H., Pudil, F. 1997. Sensorická analýza potravin - laboratorní cvičení. VŠCHT. Praha. 62 s. ISBN 80-7080-278-2Prugar, J. (ed.). 2008. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. VÚPS. Praha. 327 s. ISBN 978-80-86576-28-2.
Požadavky
žádné
Garant
Ing. Oldřich Faměra, CSc.