Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Certifikace potravin - Mgr. (AQA16E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA16E - Certifikace potravin - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na poskytnutí hlubších teoretických i praktických znalostí o vývoji Strategie bezpečnosti potravin v Evropské unii, stejně jako v ČR, a na seznámení posluchačů s historií a vývojem potravinového práva v EU, s obecnými principy potravinového práva a na současný přehled dokumentace platné v EU a ČR.Student bude seznámen se systémy certifikace, systémy řízení kvality od základních dokumentů( Bílá kniha, Codex Alimentarius, ..), až k nejvyšším standardům potravinové bezpečnosti - ochraně zdraví spotřebitele.

Osnova

PřednáškaZákladní informace o historii a vývoji potravinového práva v Evropské unii a současný přehled platných dokumentů Obecné principy bezpečnosti potravin, základní prvky politiky zdravotní nezávadnosti potravin, shromažďování informacíNařízení (ES) 178/2002 Evropského parlamentu a Rady Evropy, obecné principy a požadavky potravinového práva, ochrana zákazníkaEvropský úřad pro potraviny (EFSA), jeho poslání a úkoly, organizace, provoz, nezávislost, transparentnostStrategie bezpečnosti potravin v České republice, vyhodnocení rizika, řízení rizika a legislativa, komunikace o rizikuCodex Alimentarius, komise, statut, všeobecné principy, účel, výbory , význam úkolů, kontaktní bodyÚvod a historie HACCP, nutnost zajištění účinných metod v systému bezpečnosti potravin a v systému HACCPŘízení bezpečnosti potravin, politika, odpovědnost, organizace činností, předpisy, vysledovatelnost, kalibraceOvěřování, stažení výrobků, sledování kritických bodů, dokumentace a záznamy, platnost záznamů a vnitřní audityÚřad pro mezinárodní normy, systémy řízení kvality, mapa návazností pro sérii ISO 9000Přehled o sérii 9000, principy QMS, výběr a použití mezinárodních standardů pro kvalitu, ISO 9000:2000, úvahy o QMSMapa návazností pro sérii ISO 9001:2000 a ISO 9004:2000, QMS, požadavky a návody pro zavedení a zlepšeníVztahy mezi 9001:2000, ISO 22000:200X a ISO 14001:1996 nebo ISO 17025, systémy UKAS, BRC, TLCCertifikace potravin při dovozu, vývozu a tranzitu, vývozní a dovozní licence, práce státních dozorových orgánůCvičeníStanovení hlavních zásad nutných pro vypracování systému HACCPPrincip sestavování diagramu výrobního procesu - zadání příkladůPrincip sestavování diagramu výrobního procesu - kontrola příkladůStanovení kritických bodů, znaků a mezí - zadání příkladůStanovení kritických bodů, znaků a mezí - kontrola příkladůRozbor obecného formuláře pro popis kritického bodu - zadání příkladůRozbor obecného formuláře pro popis kritického bodu - kontrola příkladůRozbor obecného formuláře pro sledování kritického bodu - zadání příkladůRozbor obecného formuláře pro sledování kritického bodu - kontrola příkladůRozbor certifikačních protokolů JUT - metodický pokyn k výkazu - kontrolní protokol, týdenní výkazVepřová, hovězí porážková linka - exkurzePorážková linka pro drůbež a výrobna masných výrobkůZápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná strukturu a hlavní funkce agroekosystémů. Je obeznámen s vlivem abiotických faktorů prostředí na organismy a s možností modifikace působení těchto faktorů v prostředí zemědělských systémů. Orientuje se v problematice populační dynamiky hospodářsky významných organismů a biotických interakcí mezi těmito populacemi. Zná význam agrobiodiverzity, metody jejího hodnocení a ochrany. Zná specifika ekologie půdního a vodního prostředí, umí charakterizovat biogeochemické koloběhy základních biogenních prvků. Je obeznámen se specifiky toků energie v agroekosystémech. Zná základní typy zemědělského hospodaření z pohledu intenzity používaných produkčních faktorů a vlivu na prostředí. Zná mimoprodukční funkce zemědělství, vztah mezi zemědělstvím a krajinou a hlavní priority zemědělské politiky ve vztahu k udržitelnému zemědělství a rozvoji venkova.Dovednosti:Dovede popsat základní prvky agroekosystémů a vztahy mezi nimi. Dovede využívat systémový přístup při studiu biologických a produkčních jevů souvisejících s fungováním agroekosystémů,. Chápe propojení jednotlivých složek prostředí a jejich vliv na agroekosystémy. Dovede analyzovat děje na úrovni populací, je schopen identifikovat základní složky populační dynamiky a jejich dopad na regulaci populační početnosti hospodářsky významných organismů. Uvědomuje si význam mutualistických vztahů v rámci agrobiocenóz. Umí specifikovat kritické body v toku energie a koloběhu hmoty. Je schopen analyzovat základní atributy hlavních způsobů hospodaření na půdě. Dovede navrhovat změny stávajících systémů pěstování rostlin a chovu zvířat na základě agroekologických principů a principů udržitelného zemědělství.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu je schopen působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen jednat v rámci svých odborných znalostí a dovedností v oblasti agroekologie s použitím odborné terminologie daného předmětu. Umí srozumitelně a přesvědčivě sdělovat vlastní odborné názory a komunikovat je mezi odborníky i širší veřejností.Kompetence - úsudek:Je schopen analyzovat jevy v agroekosystémech s využitím systémového přístupu. Je schopen identifikovat a aplikovat informační zdroje a dále klasifikovat a hodnotit výsledky a závěry odborného a vědeckého výzkumu v koherentní formě v rámci tohoto předmětu i předmětů příbuzných. Je schopen podporovat znalostmi v oblasti agroekologie činnost ostatních členů týmu.

Literatura

ZákladníIngr, I. 2007. Základy konzervace potravin. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Brno. 119 s. ISBN 978-80-7375-110-4.Ingr, I., Buryška, J., Simeonovová, J. 1993. Hodnocení živočišných výrobků. Vysoká škola zemědělská. Brno. 128 s. ISBN 80-7157-088-5.Ingr, I., Pokorný, J., Valentová, H. 1997. Senzorická analýza potravin. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Brno. 101 s. ISBN 80-7157-283-7.Jarošová, A. 2001. Senzorické hodnocení potravin. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Brno. 84 s. ISBN 80-7157-539-9.Komprda, T. 2004. Obecná hygiena potravin. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Brno. 145 s. ISBN 80-7157-757-X.Kubišová, S., Háslbachová, H. 1998. Včelařství. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Brno. 101 s. ISBN 80-7157-294-2.DoporučenáČervenka, J. 2001. Jakost a certifikace potravin. Česká zemědělská univerzita v Praze, Credit. Praha. 186 s. ISBN 80-213-0762-5.Červenka, J., Kovářová, K. 2005. Biopotraviny. Česká zemědělská univerzita, Provozně ekonomická fakulta. 111 s. ISBN 80-213-1404-4.Červenka, J., Samek, M. 2004. Potravinářské zbožíznalství. Česká zemědělská univerzita v Praze, Credit. Praha. 213 s. ISBN 80-213-1151-7.Goliáš, J. 1996. Skladování a zpracování I. - Základy chladírenství. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Brno. 156 s. ISBN 80-7157-229-2.Kovářová, K. 2010. Certifikace potravin. Česká zemědělská univerzita v Praze. Praha. 174 s. ISBN 978-80-213-2134-2.Guidance document on the implementation of procedures based on the HACCP principles, and on the facilitation of the implementation of the HACCP principles in certain food businesses. European Commission - Directorate General for Health & Consumers Protection. 16th November 2005. [cit. 10-03-2013] Dostupné z (http//ec.europa.eu/food/food/biosafety/hygienelegislation/guidance_doc_haccp_en.pdf).Summary of results for the consultation document on "Labelling competitiveness, consumer information and better regulation for the EU". European Commission - Directorate General for Health & Consumers Protection. December 2006. [cit. 10-03-2013] Dostupné z (http//ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/betterregulation/lab_cons_summary.pdf).

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D.