Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konzervace, balení a skladování zemědělských produktů - Mgr. (AQA18E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA18E - Konzervace, balení a skladování zemědělských produktů - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní informace o principu a účelu konzervace potravin a zajištění zdravotní nezávadnosti konzervovaných potravin. Předmět je určen pro prezenční studenty magisterského studijního oboru "Kvalita zemědělských produktů".

Osnova

PřednáškaVýznam, principy a účel konzervace potravin, vývoj konzervačních metodSložení konzervárenských surovinMikrobiální změny - původci a výskyt mikroorganismů v surovináchOxidační procesy v potravináchPřehled a dělení konzervačních metodKonzervační metody bez použití tepla (napřTermická konzervace - principy (napřTermická konzervace - technické řešeníCenobióza - intramolekulární dýchání, fermentace (napřOsmoanabióza - sušení, zakoncentrování (odpařování, membránové procesy, vymrazování, kryosikace), proslazování, soleníKonzervace potravin sníženou teplotou - chlazení, zmrazováníKonzervace chemoanabiózou - chemikálie, přirozené složky potravin (napřKonzervace chemoanabiózou - uzeníOmezování nežádoucích rozkladných změn potravin pomocí baleníCvičeníStanovení pevného podílu konzervovaného výrobku a pH nálevuMěření barvy sušené paprikyPříprava sušeného výrobku (ovoce nebo zelenina)Stanovení vody v sušených produktechPříprava mražené ovocné dřeněPříprava pasterované ovocné, popřStanovení vitamínu C pomocí HPLC/UV a refraktometrickou metodou v čerstvém a v kompotovaném ovociStanovení obsahu dusitanů v láku pro nakládání masa před uzenímStanovení cukrů ve vzorku marmelád pomocí HPLC/RIDStanovení hustoty ovoce nebo zeleninyStanovení obsahu alkoholu ve víně a destilátech pomocí GC/FIDVýpočet pasteračního/sterilačního efektuSenzorická analýza připravených konzervovaných výrobkůKontrola nabytých znalostí - zápočtový test

Získané způsobilosti

Znalosti:Má pokročilé znalosti týkající se principů úchovy potravin. Zná složky potravin, které ovlivňují změny probíhající v neúdržné potravině. Definuje hlavní faktory, které přímo ovlivňují údržnost potravin. Má hluboké znalosti týkající se jednotlivých metod používaných pro zajištění zdravotní nezávadnosti potravin. Dokáže charakterizovat možné nežádoucí chování složek potravin a díky tomu navrhnout vhodnoou metodu konzervace potravin.Dovednosti:Umí samostatně rozlišit podle složení potravin způsob vhodné konzervační metody, navrhnout technologický postup s cílem zajištění zdravotní nezávadnosti potravin. Umí samostatně a tvůrčím způsobem řešit komplexní problémy s použitím vybraných konzervačních zákroků.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu je schopen pracovat pod vedením i v rámci týmové spolupráce. Je schopen pracovat v rámci svých odborných znalostí a dovedností s využitím odborné terminologie daného předmětu. Umí jasně a výstižně předávat vlastní odborné názory a názory odborníků i široké veřejnosti.Kompetence - úsudek:Přistupuje ke své práci tvůrčím a invenčním způsobem. Je schopen interpretovat a aplikovat nové informace z odborných zdrojů (odborná literatura, dokumenty, databáze, webové stránky apod.) a porovnat výsledky a závěry výzkumu v širší souvislosti. Je schopen naplánovat experimentální část výzkumu a řídit činnost ostatních členů týmu.

Literatura

ZákladníIngr I. 2007. Základy konzervace potravin. MZLU. Brno. 137 s. ISBN 978-80-7375-110-4.Červenka J., Samek M. 2003. Skladování a konzervace zemědělských produktů. ČZU. Praha. 148 s. ISBN 80-213-0995-4.DoporučenáČervenka J., Samek M. 2004. Potravinářské zbožíznalství. Credit. Praha. 214 s. 80-213-1151-7.Kadlec, P. a kol. 2009. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin, KEY Publishing. Ostrava. 556 s. ISBN 978-80-7418-051-4.Pešek, M. a kol. 2000. Potravinářské zbožíznalství. JU České Budějovice. 175 s. ISBN 80-7040-399-2.Matyáš, Z., Vítovec, J. 1999. Hygiena výroby a distribuce potravin. JU České Budějovice. 191 s. ISBN 80-7040-369-1.

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Ludmila Prokůpková, Ph.D.