Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvalita a bezpečnost potravin - Mgr. (AQA21E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA21E - Kvalita a bezpečnost potravin - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu Kvalita a bezpečnost potravin je podat základní teoretický a praktický přehled o posuzování kvality a bezpečnosti potravin, výživové hodnoty, hygieně výroby a zdravotní nezávadnosti potravin. Student bude seznámen s evropským i národním právním systémem ve vztahu k potravinám, se základními pojmy z oblasti hygieny potravin, základy správné výrobní a hygienické praxe, organizačními a legislativními opatřeními nutnými k zajištění bezpečnosti potravin rostlinného i živočišného původu. Výuka zahrnuje přednášky a cvičení. Přednášky mohou sloužit i pro rozšiřování znalostí studentů a pracovníků zajímajících se o změny norem a legislativy související s kvalitou a bezpečností při zpracování rostlinných a živočišných surovin.

Osnova

PřednáškaÚvod, základní pojmy a definice: kvalita potravin, bezpečnost potravin, potravinová soběstačnost, Codex AlimentariusZáklady národního i mezinárodního potravinového práva - struktura právních předpisů, legislativní procesy, informační zdrojeEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a systém RASFF - vznik, struktura, funkceBezpečnost potravin - obecná bezpečnost výrobků, odpovědnost za škodu způsobenou vadou výrobku, ochrana spotřebiteleHygiena výroby a distribuce potravin živočišného a rostlinného původu - "hygienický balíček", zásady správné výrobní a hygienické praxe (GMP, GHP)Kvalita potravin - definice, třídy jakostiAkreditace laboratoří - podmínky pro splnění akreditace, příručka jakosti, SOP, akreditační orgány (ČIA)Úřední kontrola potravin a krmiv - právní základy, státní dozor nad potravinami, státní zemědělská a potravinářská inspekce, státní veterinární správaVysledovatelnost (traceability) - definice pojmu, popis funkce systémuTechnické požadavky na výrobky - technické normyPřídatné látky a rozpouštědla - obohacování potravin, potravinářská aditiva, aromata, doplňky stravyToxické látky vznikající při zpracování a nevhodném skladování potravinPoužití analytických chemických metod pro hodnocení bezpečnosti potravinManagement kvality a bezpečnosti potravin ve výrobě a distribuci - požadavky mezinárodních norem, standardy distribučních řetězcůCvičeníÚloha potravin ve výživě člověka - základní pojmy, výživová hodnota potravin, životní styl, zásady racionální výživy (Nařízení 1924/2006/ES)Zásady potravinového práva (národního i mezinárodního) - struktura právních předpisů, legislativní procesy, informační zdrojeBezpečnost potravin - Codex alimentarius, bezpečnost potravin v EU a v ČREvropský úřad pro bezpečnost potravin a systém RASFF (Nařízení 178/2002/ES)Bezpečnost potravin - chemická, fyzikální a mikrobiologická rizika z potravinHygiena a sanitace v potravinářském průmyslu a při zacházení s potravinami, Nařízení 852/2004/ES, Nařízení 853/2004/ES, GMP a GHPZdravotní a hygienická nezávadnost potravinPřídatné látky a rozpouštědla (Nařízení 1333/2008/ES)Kritické body v technologii výroby potravin a pokrmů (HACCP) - principy, obecně platné postupy při sestavování schémat HACCPKvalita potravin - definice a její stanovení, třídy jakostiHodnocení kvality a nezávadnosti potravin - odběry a vyšetřování vzorků, zkušební laboratoře, požadavky na zkušební a měřicí zařízeníDozor nad kvalitou a nezávadností potravin - právní základy, úřední kontrola potravin a krmiv - Nařízení 882/2004/ESManagement kvality a bezpečnosti potravin ve výrobě a distribuci - požadavky mezinárodních norem, standardy distribučních řetězcůInformování veřejnosti o kvalitě a bezpečnosti potravin

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná strukturu a hlavní funkce agroekosystémů. Je obeznámen s vlivem abiotických faktorů prostředí na organismy a s možností modifikace působení těchto faktorů v prostředí zemědělských systémů. Orientuje se v problematice populační dynamiky hospodářsky významných organismů a biotických interakcí mezi těmito populacemi. Zná význam agrobiodiverzity, metody jejího hodnocení a ochrany. Zná specifika ekologie půdního a vodního prostředí, umí charakterizovat biogeochemické koloběhy základních biogenních prvků. Je obeznámen se specifiky toků energie v agroekosystémech. Zná základní typy zemědělského hospodaření z pohledu intenzity používaných produkčních faktorů a vlivu na prostředí. Zná mimoprodukční funkce zemědělství, vztah mezi zemědělstvím a krajinou a hlavní priority zemědělské politiky ve vztahu k udržitelnému zemědělství a rozvoji venkova.Dovednosti:Dovede popsat základní prvky agroekosystémů a vztahy mezi nimi. Dovede využívat systémový přístup při studiu biologických a produkčních jevů souvisejících s fungováním agroekosystémů,. Chápe propojení jednotlivých složek prostředí a jejich vliv na agroekosystémy. Dovede analyzovat děje na úrovni populací, je schopen identifikovat základní složky populační dynamiky a jejich dopad na regulaci populační početnosti hospodářsky významných organismů. Uvědomuje si význam mutualistických vztahů v rámci agrobiocenóz. Umí specifikovat kritické body v toku energie a koloběhu hmoty. Je schopen analyzovat základní atributy hlavních způsobů hospodaření na půdě. Dovede navrhovat změny stávajících systémů pěstování rostlin a chovu zvířat na základě agroekologických principů a principů udržitelného zemědělství.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu je schopen působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen jednat v rámci svých odborných znalostí a dovedností v oblasti agroekologie s použitím odborné terminologie daného předmětu. Umí srozumitelně a přesvědčivě sdělovat vlastní odborné názory a komunikovat je mezi odborníky i širší veřejností.Kompetence - úsudek:Je schopen analyzovat jevy v agroekosystémech s využitím systémového přístupu. Je schopen identifikovat a aplikovat informační zdroje a dále klasifikovat a hodnotit výsledky a závěry odborného a vědeckého výzkumu v koherentní formě v rámci tohoto předmětu i předmětů příbuzných. Je schopen podporovat znalostmi v oblasti agroekologie činnost ostatních členů týmu.

Literatura

ZákladníStrategie bezpečnosti potravin a výživy na období let 2010-2013. 2010. Ministerstvo zemědělství, Praha. 14 s. ISBN 978-80-7084-883-8.Kovářová, K. 2010. Certifikace potravin. ČZU, PEF. Praha. 174 s. ISBN 978-80-213-2134-2.Škopek, B., Voldřich, M. 2004 -2010. Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu. Verlag Dashöfer. Praha. Volné listy. ISBN 80-86229-85-8.Suková, I. 2008. Průvodce označováním potravin. ÚZEI. Praha. 52 s. ISBN 80-7271-174-1.Forsythe, S. J. 2010. The microbiology of safe food. Wiley-Blackwell. Ames. 476 p. ISBN 978-1-4051-4005-8.Lawrence, G., Lyons, K., Wallington, T. 2010. Food security, nutrition and sustainability. Earthscan. London. 295 p. ISBN 978-1-84407-775-5.DoporučenáBarton, R.P. 2010. Food safety, fresh produce and FDA oversight. Nova Science Publishers. New York. 110 p. ISBN 978-1-60692-788-5.McDonald, B.L. 2010. Food security. Policy. Cambridge. 205 p. ISBN 978-0-7456-4807-1.Ortega-Rivas, E. 2010. Processing effects on safety and quality of foods. CRC Press. Boca Raton. 572 p. ISBN 978-1-4200-6112-3.Arvanitoyannis, I.S. 2009. HACCP and ISO 22000 application to foods of animal origin. Wiley-Blackwell. Oxford, Ames. 549 p. ISBN 978-1-4051-5366-9.Clute, M. 2009. Food industry quality control systems. CRC Press. Boca Raton. 510 p. ISBN 978-0-8493-8028-0.Fan, X. 2009. Microbial safety of fresh produce. Wiley-Blackwell IFT Press. Ames. 446 p. ISBN 978-0-8138-0416-3.Kadlec, P. Melzoch, K., Voldřich M. a kol. 2009. Co byste měli vědět o výrobě potravin? technologie potravin. Key Publishing. Ostrava. 536 s. ISBN 978-80-7418-051-4.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.