Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilé metody analýzy zemědělských produktů - Mgr. (AQA22E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA22E - Pokročilé metody analýzy zemědělských produktů - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je vytvořit ucelený přehled o úpravě, skladování a balení hlavních skupin roslinných a živočišných produktů. Předmět seznamuje se způsoby posklizňové úpravy produktů, s různými technologiemi a režimy skladování, s druhy obalů používaných pro balení zemědělských produktů. U obalových prostředků budou hodnoceny jejich funkce a vlastnosti, možnosti likvidace obalů. Budou uvedeny základy mechanizace a automatizace balení potravin.

Osnova

PřednáškaObecný přehled obalové techniky a materiálů, základní pojmy a rozděleníObalové prostředkyObalové materiály IObalové materiály IIObalové materiály IIIObalové materiály IVObalové materiály VPodmínky skladování a logistikaSkladování v podmínkách upravené atmosféryZnačení zemědělských a potravinářských produktůSkladování za snížené teplotyOchrana potravin obalem a funkce obalových prostředkůMechanizace a automatizace balení zemědělských produktůZpůsoby likvidace použitých obalů, recyklace a využití obalových materiálůCvičeníPraktické hodnocení obalových materiálů I - přírodní, dřevo, textil, sklo a kovPraktické hodnocení obalových materiálů II - polymeryÚprava a skladování jednotlivých zemědělských a potravinářských komodit I - rostlinnéÚprava a skladování jednotlivých zemědělských a potravinářských komodit II - živočišnéPraktické hodnocení správnosti a úplnosti značení potravin - spotřebitelské obalyPraktické řešení značení a přenos dat v rámci logistického řetězceZápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent má hluboké sumarizované znalosti skladování a balení potravinářských komodit. Jeho vědomosti o metodách zajištění údržnosti různých zemědělských produktů, potravinářských surovin a výrobků jsou rozšířeny a prohloubeny o poznatky o materiálech a metodách balení. Absolvent je schopen posoudit vlastnosti, vhodnost a účelnost použitého obalového nateriálu na základě znalostí o jeho složení. Na podkladě znalostí obecných i konkrétních charakteristik jednotlivých zemědělských a potravinářských komodit dokáže analyzovat jejich požadavky na podmínky nezbytné k zajištění údržnosti během skladování, přepravy a uvádění do oběhu. Je schopen definovat požadavky na logistiku, značení výrobků na základě znalosti legislativních ustanovení platných pro tuto oblast. Je připraven zhodnotit míru rizika spojenou se vznikem a možnostmi dalšího nakládání s obalovými odpady v podmínkách ekologicky šetrné likvidace.Dovednosti:Předem nabyté znalosti umožňují absolventovi kreativní přístup k řešení zadaných úkolů i k formulování a realizaci cílů v oblasti skladování, balení a uvádění zemědělských produktů do oběhu. Je schopen vybrat vhodnou metodu skladování i vhodný druh obalu vzhledem k vlastnostem a požadavkům zemědělského a potravinářského produktu. Při nestandardních situacích je schopen analyzovat příčiny vzniklého stavu, vyvodit praktické závěry a navrhnout následná opatření k zajištění údržnosti a odpovídající kvality produktu. Má znalosti o možnostech mechanizace a automatizace skladových procedu, o povinnostech značení, jeho realizaci v souvislosti s přenosem dat v rámci logistrického řetězce. Chápe teoretické souvislosti a je schopen kreativně aplikovat získané znalosti v praktických situacích.Kompetence - komunikace:je schopen pracovat jako součást týmu na společném projektu a rovněž samostatně realizovat zadání pracovního úkolu. Za přispění znalosti mateřské a cizího jazyku i odborné terminologie formulovat závěry vlastní i společné práce. Interpretovat, prezentovat a aktivně obhajovat výsledky vlastní činnosti, diskutovat v odborné komunitě, popř. srozumitelně vysvětlit problematiku širší veřejnosti.Kompetence - úsudek:je schopen vyhledat relevantní informace ze seriózních odborných zdrojů a metodicky je utřídit. Kriticky hodnotit, uspořádat a intepretovat výsledky vlastních měření. Přehledně formulovat závěry na základě porovnání vlastních výsledků a sumarizovaných informací z odborné literatury

Literatura

ZákladníČervenka J., Samek M. 2003. Skladování a konzervace zemědělských produktů. ČZU. Praha. 148 s. ISBN 80-213-0995-4.Suková, I. 2008. Průvodce označováním potravin. ÚZEI. Praha. 52 s. ISBN 80-7271-174-1.Pelikán, M., Sáková, L., 2001. Jakost a zpracování rostlinných produktů. ZF JČU. České Budějovice. 233 s. ISBN 80-7040-502-3.DoporučenáČervenka J., Samek M. 2004. Potravinářské zbožíznalství. Credit. Praha. 214 s. 80-213-1151-7Kovářová, K. 2011. Jakost a zpeněžování zemědělských komodit. ČZU Praha. 316 s. ISBN 978-80-213-2219-6.Kadlec, P. a kol. 2009. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin, KEY Publishing. Ostrava. 556 s. ISBN 978-80-7418-051-4.Petr, J. a kol. 1998. Produkce potravinářských surovin. VŠCHT. Praha. 213 s. ISBN 80-7080-332-0.

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Ludmila Prokůpková, Ph.D.