Předmět Senzorická analýza zemědělských produktů - Mgr. (AQA23E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA23E - Senzorická analýza zemědělských produktů - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Předmět Senzorická analýza zemědělských produktů navazuje na předměty jakost a zpracování živočišných, rostlinných a zahradnických produktů se zaměřením na jejich senzorické hodnocení. Výuka zahrnuje jednak teoretické přednášky, ale důraz je kladen na zvláště na praktická cvičení v laboratoři. Posláním a cílem předmětu je seznámit studenty se základními pojmy a požadavky na senzorické hodnocení, anatomií a funkcí smyslových receptorů, faktory, které ovlivňují senzorické hodnocení a nejrůznějšími metodami senzorické analýzy. V praktických cvičeních jsou posluchači seznámeni s různými typy zkoušek, možnostmi a vhodností použití stupnic v závislosti na hodnoceném vzorku a účelu senzorického hodnocení. Nedílnou součástí cvičení bude i zpracování a vyhodnocení získaných dat spolu s interpretací výsledků.
Osnova
PřednáškaÚvod a historický vývoj senzorické analýzyAnatomie a funkce smyslových receptorů - smysl chuťovýZrakový smyslHmatové smyslyPsychometrikaMetodické otázky senzorické analýzyKonzumentské zkouškyCvičeníZkouška schopnosti rozlišovat základní chutiPárová zkouška na určení rozdílových práhůZkouška na rozeznání druhů vůněHodnocení textury a konzistenceSenzorické hodnocení barvy výrobkuRozlišovací zkoušky - párová zkouška, trojúhelníková zkouškaRozlišovací zkoušky - zkouška duo-trio, zkouška 2/5, pořadová zkouškaPořadový test intenzity chutíSenzorické posuzování potravin srovnáním se standardem - jednostimulová a dvoustimulová metodaPoužívání různých stupnic pro senzorické hodnoceníSenzorické posuzování potravin profilovými metodamiHodnocení jakosti zemědělských produktů a zařazování do jakostních třídHodnocení potravin za podmínek restauračního stravování, konzumentské testyZpracování a vyhodnocování výsledků senzorické analýzy
Získané způsobilosti
Znalosti:Zná strukturu a hlavní funkce agroekosystémů. Je obeznámen s vlivem abiotických faktorů prostředí na organismy a s možností modifikace působení těchto faktorů v prostředí zemědělských systémů. Orientuje se v problematice populační dynamiky hospodářsky významných organismů a biotických interakcí mezi těmito populacemi. Zná význam agrobiodiverzity, metody jejího hodnocení a ochrany. Zná specifika ekologie půdního a vodního prostředí, umí charakterizovat biogeochemické koloběhy základních biogenních prvků. Je obeznámen se specifiky toků energie v agroekosystémech. Zná základní typy zemědělského hospodaření z pohledu intenzity používaných produkčních faktorů a vlivu na prostředí. Zná mimoprodukční funkce zemědělství, vztah mezi zemědělstvím a krajinou a hlavní priority zemědělské politiky ve vztahu k udržitelnému zemědělství a rozvoji venkova.Dovednosti:Dovede popsat základní prvky agroekosystémů a vztahy mezi nimi. Dovede využívat systémový přístup při studiu biologických a produkčních jevů souvisejících s fungováním agroekosystémů,. Chápe propojení jednotlivých složek prostředí a jejich vliv na agroekosystémy. Dovede analyzovat děje na úrovni populací, je schopen identifikovat základní složky populační dynamiky a jejich dopad na regulaci populační početnosti hospodářsky významných organismů. Uvědomuje si význam mutualistických vztahů v rámci agrobiocenóz. Umí specifikovat kritické body v toku energie a koloběhu hmoty. Je schopen analyzovat základní atributy hlavních způsobů hospodaření na půdě. Dovede navrhovat změny stávajících systémů pěstování rostlin a chovu zvířat na základě agroekologických principů a principů udržitelného zemědělství.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu je schopen působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen jednat v rámci svých odborných znalostí a dovedností v oblasti agroekologie s použitím odborné terminologie daného předmětu. Umí srozumitelně a přesvědčivě sdělovat vlastní odborné názory a komunikovat je mezi odborníky i širší veřejností.Kompetence - úsudek:Je schopen analyzovat jevy v agroekosystémech s využitím systémového přístupu. Je schopen identifikovat a aplikovat informační zdroje a dále klasifikovat a hodnotit výsledky a závěry odborného a vědeckého výzkumu v koherentní formě v rámci tohoto předmětu i předmětů příbuzných. Je schopen podporovat znalostmi v oblasti agroekologie činnost ostatních členů týmu.
Literatura
ZákladníPokorný, J., Valentová, H., Pudil, F. 1999. Senzorická analýza potravin. Laboratorní cvičení, VŠCHT, Praha, 60 s.Pokorný, J., Valentová, H., Panovská, Z. 1999. Senzorická analýza potravin, VŠCHT, Praha, 95 s.Kříž, O., Buňka, F., Hrabě, J. 2007. Senzorická analýza potravin II. statistické metody, Univerzita Tomáše Bati, Zlín, 127 s.Piggott, J.R. 1988. Sensory analysis of foods, Elsevier Applied Science, London, 426 s.Jellinek, G. 1985. Sensory evaluation of food theory and practice. Ellis Horwood. Chichester. 429 p. ISBN 0-89573-401-X.Meilgaard, M., Civille, G.V., Carr, B.T. 1999. Sensory evaluation techniques. CRC Press. Boca Raton. 387 p. ISBN 0-84930-276-5.DoporučenáČSN ISO 6658 2009 Senzorická analýza - Metodologie - Všeobecné pokynyČSN ISO 39722013 Senzorická analýza - Metodologie - Metoda zkoumání citlivosti chutiČSN ISO 8586-12002 Senzorická analýza - Obecná směrnice pro výběr, výcvik a sledování činnosti posuzovatelů - Část 1 Vybraní posuzovateléČSN EN ISO 8586-22010 Senzorická analýza - Obecná směrnice pro výběr, výcvik a sledování činnosti posuzovatelů - Část 2 Odborní senzoričtí posuzovateléČSN ISO 85892008 Senzorická analýza - Obecné pokyny pro uspořádání senzorického pracovištěČSN ISO 110372012 Senzorická analýza - Pokyny pro senzorické hodnocení barvy výrobků
Požadavky
Žádné
Garant
doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.