Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cizorodé látky a nemoci z potravin - Mgr. (AQA24E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA24E - Cizorodé látky a nemoci z potravin - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět cizorodé látky a nemoci z potravin navazuje na předměty jakost a zpracování živočišných, rostlinných a zahradnických produktů. Výuka zahrnuje jak teoretické přednášky, tak i praktická cvičení. Posláním a cílem předmětu je seznámit studenty se základními pojmy, definicemi, rozdělením cizorodých látek, metodami jejich detekce a stanovení. Daná problematika je přednášena v návaznosti na otázky, které souvisí se zdravotní nezávadností potravin a ochranou spotřebitele, a v souladu s implementovanými směrnicemi EU. V rámci předmětu jsou probírána i některá důležitá témata z toxikologie - základní klasifikace jedů, jejich účinky a působení na živý organismus. Přednášky o nemocích z potravin jsou klasifikovány podle kontaminantů, které je vyvolávají. Zvláštní pozornost je věnována nemocem z nadměrného příjmu potravin a otázkami spojenými s obezitou. Praktická cvičení budou zaměřena hlavně na exkurze u dozorových orgánů a vybraných akreditovaných pracovišť specializovaných na cizorodé látky a alimentární toxikózy a jiné nemoci z potravin.

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent má široké a hluboké teoretické znalosti související s kvalitou ovzduší, čištěním odpadních vod, ekotoxikologií, kontaminací prostředí a s tím související možnosti kontaminace potravního řetězce cizorodými látkami a následnými zdravotními riziky. Na základě analýzy rizika umí zhodnotit situaci vzniklou při případné kontaminaci potravního retězce a zaujmout stanovisko z této situace vyplývající. Zná a umí se orientovat v příslušné legislativě. Zná terminologii potřebnou pro danný obor.Dovednosti:Dovede uplatnit své znalosti při řešení praktických nebo teoretických problémů týkajících se kontaminace potravního řetězce od prvovýroby až po finální výrobek. Má schopnost podílet se na inovacích, zejména při využívání nových technologií chránících jednotlivé výrobní operace před možnou kontaminací. Je schopen řešit na pozicích středního až vrcholového managementu firmy působící v oblasti zemědělsko-potravinářského sektoru. Může se velmi dobře uplatnit v segmentech státní správy a samosprávy zaměřených na dané oblasti, a to i v pozicích vedoucích pracovníků. Může nalézt uplatnění i v nevládních organizacích. Při řešení složitých situací jsou schopni nalézat a realizovat originální řešení.Kompetence - komunikace:Může samostatně vést vícečlenné pracovní kolektivy, řídit složité odborné činnosti spojené s narušením jednotlivých složek potravního řetězce a kontrolovat pracovní činnosti, i ty při nichž dochází k málo předvídatelným změnám. Jsou schopni komunikovat v jednom cizím jazyku a v něm zvládnout i svoji odbornost.Kompetence - úsudek:Absolvent uvedeného oboru je schopen řešit složité problémy v oblasti kontaminace potravního řetězce a to od prvovýroby až po finální produkt. Umí vyhledávat nová řešení a postupně je realizovat. Je plně odpovědný za svá rozhodnutí i činnost pracovních kolektivů jím řízených.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaDavídek, J. (ed.). 1977. Laboratorní příručka analýzy potravin. SNTL. Praha. 72 s.Velíšek, J. 2002. Chemie potravin 1. Ossis. Tábor. 344 s. ISBN 80-86659-00-3.Velíšek, J. 2002. Chemie potravin 2. Ossis. Tábor. 320 s. ISBN 80-86659-01-1.Velíšek, J. 2002. Chemie potravin 3. Ossis. Tábor. 243 s. ISBN 80-86659-02-X.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaČSN a EU normyPaleček, J., Linhart, I., Horák, J. 1999. Toxikologie a bezpečnost práce v chemii. VŠCHT. Praha. 189 s. ISBN 80-7080-266-9.Popl, M., Fahnrich, J. 1999. Analytická chemie životního prostředí. VŠCHT. Praha. 218 s. ISBN 80-7080-336-3.

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Veronika Legarová, Ph.D.