Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sensory Analysis of Agricultural Products - Mgr. (AQA28E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA28E - Sensory Analysis of Agricultural Products - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

The course Sensory analysis of agricultural products is in connection with courses Quality and processing of animal, plant and horticultural products, and is focused on their sensory assessment. Theoretical lectures are included in the course, but practical training laboratory works are emphasized. The mission and objective of the course are to give students information about basic terms and requirements for sensory analysis, anatomy and functions of sensory receptors, factors influencing sensory assessment and different methods used in sensory analysis. In practical training laboratory works different types of assessments, possibilities and availability of using different scales depending on analysed sample and the application of sensory analysis in the real practice are shown to students. Data processing and results interpretation are an integral part of the course.

Osnova

PřednáškaÚvod a historický vývoj senzorické analýzyAnatomie a funkce smyslových receptorů - smysl chuťovýZrakový smyslHmatové smyslyPsychometrikaMetodické otázky senzorické analýzyKonzumentské zkouškyCvičeníZkouška schopnosti rozlišovat základní chutiPárová zkouška na určení rozdílových práhůZkouška na rozeznání druhů vůněHodnocení textury a konzistenceSenzorické hodnocení barvy výrobkuRozlišovací zkoušky - párová zkouška, trojúhelníková zkouškaRozlišovací zkoušky - zkouška duo-trio, zkouška 2/5, pořadová zkouškaPořadový test intenzity chutíSenzorické posuzování potravin srovnáním se standardem - jednostimulová a dvoustimulová metodaPoužívání různých stupnic pro senzorické hodnoceníSenzorické posuzování potravin profilovými metodamiHodnocení jakosti zemědělských produktů a zařazování do jakostních třídHodnocení potravin za podmínek restauračního stravování, konzumentské testyZpracování a vyhodnocování výsledků senzorické analýzy

Získané způsobilosti

Znalosti:Má znalosti o smyslovém vnímání, anatomii a funkci smyslových receptorů, způsobu zpracování informace ze smyslových receptorů, faktorech ovlivňujících smyslové vnímání, metodách a metodických postupech v senzorické analýze, možnostech a způsobech senzorického hodnocení jakosti zemědělských a potravinářských produktů. Ovládá možnosti zpracování, vyhodnocení a interpretace výsledků hodnocení senzorické analýzy. Zná terminologii a legislativu EU i ČR v oblasti senzorického hodnocení, požadavky na vybavení a uspořádání senzorické laboratoře, výběr a školení hodnotitelů.Dovednosti:Umí na základě požadavků zadání samostatně naplánovat, připravit a provést senzorické hodnocení vzorků za laboratorních podmínek i za podmínek konzumentských zkoušek. Umí zvolit a případně v odborné literatuře vyhledat vhodnou metodu a metodický postup hodnocení. Získané výsledky umí zpracovat, statisticky vyhodnotit a interpretovat. Umí sestavit protokol o výsledku senzorického hodnocení vzorků. Dokáže vybrat vhodné hodnotitele pro senzorické posuzování a zaškolit je pro daný účel posuzování. Umí popsat nejčastější vady smyslových receptorů a identifikovat je u zájemců o senzorické hodnocení. Dokáže vést laboratorní hodnocení a senzorickou laboratoř podle požadavků platné legislativy.Kompetence - komunikace:Je schopen pracovat pod vedením i v týmu. Je schopen jednat v rámci svých odborných znalostí v anglickém jazyce, zná odbornou terminologii oboru a umí ji účelně využívat. Umí srozumitelně formulovat a prezentovat své myšlenky a názory, jakož i názory odborníků a širší veřejnosti. Je schopen popsat a detailně konkretizovat problémy. Na základě znalostí a zkušeností je schopen navrhovat řešení.Kompetence - úsudek:Je schopen identifikovat, posoudit a aplikovat informační zdroje. Je schopen pracovat samostatně, tvořivě a iniciativně. Úsudek tvoří na základě syntézy vlastních znalostí a zkušeností odborníků. Je schopen hodnotit výsledky a závěry vědeckého výzkumu v rámci tohoto předmětu i předmětů příbuzných. Je schopen, plánovat a organizovat práci podřízeným osobám, posoudit a kontrolovat ji.

Literatura

ZákladníTamura, H. 2008. Food flavor chemistry, sensory evaluation, and biological activity. American Chemical Society. Washington. 290 p. ISBN 978-0-8412-7411-2.Lyon, D.H. Guidelines for Sensory Analysis in Food Product Development and Quality Control. Chapman & Hall. London. 131 p. ISBN 0-412-42950-0.Piggott, J.R. 1988. Sensory analysis of foods. Elsevier Applied Science. London. 426 p. ISBN 1-85166-231-6.Muñoz, A.M. Civille, G.V., Carr, B.T. 1992. Sensory evaluation in quality control. Van Nostrand Reinhold. New York. 240 p. ISBN 0-442-00459-1.Lawless, H.T., Klein, B.P. 1991. Sensory science theory and applications in foods. Marcel Dekker. New York. 441 p. ISBN 0-8247-8537-1.Bodyfelt, F.W., Tobias, J., Trout, G.M. 1988. The sensory evaluation of dairy products. Van Nostrand Reinhold. New York. 598 p. ISBN 0-44222-685-3.O'Mahony, M. 1986. Sensory evaluation of food statistical methods and procedures. Marcel Dekker. New York. 487 p. ISBN 0-8247-7337-3.Jellinek, G. 1985. Sensory evaluation of food theory and practice. Ellis Horwood. Chichester. 429 p. ISBN 0-89573-401-X.Taylor, A.J., Deborah, D.R. 2004. Flavor perception. Wiley-Blackwell. Chichester. 304 p. ISBN 1-40511-627-7.Moskowitz, H.R. 1988. Applied sensory analysis of foods. CRC Press. Boca Raton. 192 p. ISBN 0-84936-706-9.Lawless, H.T., Heymann, H. 2010. Sensory evaluation of food Principles and practices. Springer. New York. 850 p. ISBN 1-4419-6487-8.Meilgaard, M., Civille, G.V., Carr, B.T. 1999. Sensory evaluation techniques. CRC Press. Boca Raton. 387 p. ISBN 0-84930-276-5.Stone, H., Sidel, J.L. 2004. Sensory evaluation practices. Academic Press. Amsterdam. 377 p. ISBN 0-12672-690-6.DoporučenáISO 66582005 Sensory analysis -- Methodology -- General guidanceISO 39722011 Sensory analysis -- Methodology -- Method of investigating sensitivity of tasteISO 85862012 Sensory analysis -- General guidelines for the selection, training and monitoring of selected assessors and expert sensory assessorsISO 85892007 Sensory analysis -- General guidance for the design of test roomsISO 110372011 Sensory analysis -- Guidelines for sensory assessment of the colour of products

Požadavky

None

Garant

doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.