Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jakost a zpracování zahradnických a rostlinných produktů - Bc. (AQA29E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA29E - Jakost a zpracování zahradnických a rostlinných produktů - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s hodnocením jakosti hlavních skupin zahradnických a rostlinných produktů a se základy technologie zpracování. Student si osvojí přehled o vlastnostech jednotlivých rostlinných komodit, o jejich jakostních ukazatelích, způsobech a metodách zkoušení a o zpracovatelských technologiích. Ve cvičeních je kladen důraz na praktické hodnocení rostlinných produktů, laboratorní rozbory a na praktické seznámení s vybranými zpracovatelskými a konzervárenskými postupy.

Osnova

PřednáškaZákon o potravinách, systém kritických bodů, systém řízení jakostiHodnocení jakosti zrna ječmene a sladuHodnocení jakosti zrna pšenice a moukySměry využití pšeniceHodnocení jakosti ostatních obilninHodnocení jakosti cukrovky a technologie výroby cukruHodnocení jakosti brambor a technologie výroby škrobuHodnocení jakosti semen a produktů olejninHodnocení jakosti luštěnin a možnosti zpracováníZpůsob a organizace sklizně druhů ovoce a zeleninyZpůsoby skladování OZ, princip skladováníSkladování OZ - požadavky komoditRozdělení metod konzervaceTechnologické operace při zpracování OZCvičeníPostup při výrobě kysaného zelíNákupní hodnocení a zkoušení jakosti sladovnického ječmeneNákupní hodnocení a zkoušení jakosti pšeniceZkoušení jakosti pšeniceNákupní hodnocení a zkoušení jakosti ostatních obilovin a pseudocereáliíNákupní hodnocení a zkoušení jakosti cukrovkyNákupní hodnocení a zkoušení jakosti bramborNákupní hodnocení a zkoušení jakosti olejninNákupní hodnocení a zkoušení jakosti luštěninZpracování zeleniny, výroba sterilovaných výrobkůZpracování ovoce na kompoty, konzervace termosterilacíDeskriptory jablek a druhů zeleninyMetody zkoušení konzervárenských výrobků z ovoce a zeleninySenzorické hodnocení rostlinných produktů - základní principy

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná strukturu a hlavní funkce agroekosystémů. Je obeznámen s vlivem abiotických faktorů prostředí na organismy a s možností modifikace působení těchto faktorů v prostředí zemědělských systémů. Orientuje se v problematice populační dynamiky hospodářsky významných organismů a biotických interakcí mezi těmito populacemi. Zná význam agrobiodiverzity, metody jejího hodnocení a ochrany. Zná specifika ekologie půdního a vodního prostředí, umí charakterizovat biogeochemické koloběhy základních biogenních prvků. Je obeznámen se specifiky toků energie v agroekosystémech. Zná základní typy zemědělského hospodaření z pohledu intenzity používaných produkčních faktorů a vlivu na prostředí. Zná mimoprodukční funkce zemědělství, vztah mezi zemědělstvím a krajinou a hlavní priority zemědělské politiky ve vztahu k udržitelnému zemědělství a rozvoji venkova.Dovednosti:Dovede popsat základní prvky agroekosystémů a vztahy mezi nimi. Dovede využívat systémový přístup při studiu biologických a produkčních jevů souvisejících s fungováním agroekosystémů,. Chápe propojení jednotlivých složek prostředí a jejich vliv na agroekosystémy. Dovede analyzovat děje na úrovni populací, je schopen identifikovat základní složky populační dynamiky a jejich dopad na regulaci populační početnosti hospodářsky významných organismů. Uvědomuje si význam mutualistických vztahů v rámci agrobiocenóz. Umí specifikovat kritické body v toku energie a koloběhu hmoty. Je schopen analyzovat základní atributy hlavních způsobů hospodaření na půdě. Dovede navrhovat změny stávajících systémů pěstování rostlin a chovu zvířat na základě agroekologických principů a principů udržitelného zemědělství.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu je schopen působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen jednat v rámci svých odborných znalostí a dovedností v oblasti agroekologie s použitím odborné terminologie daného předmětu. Umí srozumitelně a přesvědčivě sdělovat vlastní odborné názory a komunikovat je mezi odborníky i širší veřejností.Kompetence - úsudek:Je schopen analyzovat jevy v agroekosystémech s využitím systémového přístupu. Je schopen identifikovat a aplikovat informační zdroje a dále klasifikovat a hodnotit výsledky a závěry odborného a vědeckého výzkumu v koherentní formě v rámci tohoto předmětu i předmětů příbuzných. Je schopen podporovat znalostmi v oblasti agroekologie činnost ostatních členů týmu.

Literatura

ZákladníKadlec, P. (ed.). 2003. Procesy potravinářských a biochemických výrob. VŠCHT. Praha. 308 s. ISBN 80-7080-527-7Prugar, J. (ed.). 2008. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. VÚPS. Praha. 327 s. ISBN 978-80-86576-28-2.DoporučenáBaranyk, P. (ed.). 2010. Olejniny. Profi Press. Praha. 206 s. ISBN 978-80-86726-38-0Bartoš, J. (ed.). 2000. Pěstování a odbyt zeleniny. Agrospoj. Praha. 303 s.Goliáš, J. 1996. Skladování a zpracování I. Základy chladírenství. MZLU. Brno. 158 s.Houba, M. (ed.). 2007. Poznejte, pěstujte, používejte brambory. Europlant šlechtitelská s.r.o. Praha.150s. ISBN 978-80-239-9419-3Kyzlink, V. 1988. Teoretické základy konzervace potravin. SNTL. PrahaPříhoda, J., Hrušková, M. 2007. Hodnocení kvality. Svaz průmyslových mlýnů. Praha. 186 s. ISBN 978-80-239-9475-9

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Oldřich Faměra, CSc.