Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování a marketing bioproduktů - Mgr. (AQA30E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA30E - Zpracování a marketing bioproduktů - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Osnova

PřednáškaChemické instrumentální metody pro hodnocení jakosti biopotravinSenzorické a mikrobiologické metody pro hodnocení jakosti biopotravinSložení mléka: hodnocení základních složek mléka z konvenční a ekologické produkceSložení mléka: hodnocení minoritních složek mléka z konvenční a ekologické produkceZpracování biomléka: analytické metody hodnocení kvality mléčných výrobkůStanovení cizorodých látek a reziduí inhibičních látek v mléce a mléčných výrobcíchHodnocení kvality biomasa jatečných zvířat, drůbeže a králíkůHodnocení kvality masných výrobků z konvenční a ekologické produkceHodnocení kvality masa ryb z konvenční a ekologické produkceHodnocení kvality vajec a medu z konvenční a ekologické produkceMetody hodnocení kvality rostlinných bioproduktůMarketing místní produkce biopotravinSystém "biobedýnek" a podmínky jeho provozováníEkologické ovocnářstvíCvičeníMetody pro stanovení hygienicko-toxikologické jakosti produktů z ekologického zemědělstvíMetody pro stanovení technologické a senzorické jakosti produktů z ekologického zemědělstvíAnalýza základních složek mléka z ekologického a konvenčního zemědělstvíAnalýza minoritních složek mléka z ekologického a konvenčního zemědělstvíMetody hodnocení kvality mléčných výrobků z ekologického a konvenčního zemědělstvíMetody stanovení cizorodých látek a reziduí inhibičních látek v mléce a mléčných výrobcíchMetody hodnocení kvality jatečně opracovaného masa z organické produkceMetody hodnocení kvality masných výrobků z organické produkceMetody hodnocení kvality masa drůbeže, králíků a ryb z organické produkceMetody hodnocení kvality vajec a medu z organické produkceMetody hodnocení kvality rostlinných bioproduktůZkoušení jakosti mouky vyrobené v biomlýněSortiment biopotravin v běžných a specializovaných prodejnách potravinKvalitativní hodnocení ovoce a zeleniny z ekologického způsobu pěstování Možnosti eliminace působení škodlivých činitelů

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná strukturu a hlavní funkce agroekosystémů. Je obeznámen s vlivem abiotických faktorů prostředí na organismy a s možností modifikace působení těchto faktorů v prostředí zemědělských systémů. Orientuje se v problematice populační dynamiky hospodářsky významných organismů a biotických interakcí mezi těmito populacemi. Zná význam agrobiodiverzity, metody jejího hodnocení a ochrany. Zná specifika ekologie půdního a vodního prostředí, umí charakterizovat biogeochemické koloběhy základních biogenních prvků. Je obeznámen se specifiky toků energie v agroekosystémech. Zná základní typy zemědělského hospodaření z pohledu intenzity používaných produkčních faktorů a vlivu na prostředí. Zná mimoprodukční funkce zemědělství, vztah mezi zemědělstvím a krajinou a hlavní priority zemědělské politiky ve vztahu k udržitelnému zemědělství a rozvoji venkova.Dovednosti:Dovede popsat základní prvky agroekosystémů a vztahy mezi nimi. Dovede využívat systémový přístup při studiu biologických a produkčních jevů souvisejících s fungováním agroekosystémů,. Chápe propojení jednotlivých složek prostředí a jejich vliv na agroekosystémy. Dovede analyzovat děje na úrovni populací, je schopen identifikovat základní složky populační dynamiky a jejich dopad na regulaci populační početnosti hospodářsky významných organismů. Uvědomuje si význam mutualistických vztahů v rámci agrobiocenóz. Umí specifikovat kritické body v toku energie a koloběhu hmoty. Je schopen analyzovat základní atributy hlavních způsobů hospodaření na půdě. Dovede navrhovat změny stávajících systémů pěstování rostlin a chovu zvířat na základě agroekologických principů a principů udržitelného zemědělství.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu je schopen působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen jednat v rámci svých odborných znalostí a dovedností v oblasti agroekologie s použitím odborné terminologie daného předmětu. Umí srozumitelně a přesvědčivě sdělovat vlastní odborné názory a komunikovat je mezi odborníky i širší veřejností.Kompetence - úsudek:Je schopen analyzovat jevy v agroekosystémech s využitím systémového přístupu. Je schopen identifikovat a aplikovat informační zdroje a dále klasifikovat a hodnotit výsledky a závěry odborného a vědeckého výzkumu v koherentní formě v rámci tohoto předmětu i předmětů příbuzných. Je schopen podporovat znalostmi v oblasti agroekologie činnost ostatních členů týmu.

Literatura

ZákladníDavídek, J., Velíšek, J. 1992. Analýza potravin. VŠCHT. Praha. 122 s. ISBN 80-7080-163-8Prugar, J. 1999. Kvalita rostlinných produktů ekologického zemědělství. Studijní informace ÚZPI. Praha. 80 s. ISBN 80-7271-048-6Dvorský, J., Urban, J. 2011. Základy ekologického zemědělství podle Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 a Nařízení Komise (ES) č. 889/2008 s příklady. ÚKZÚZ. Brno. 109 s. ISBN 978-80-7401-051-4Smetana, P. 2009. Faremní zpracování mléka v ekologickém zemědělství kvalita mléka, hygienické požadavky na jeho zpracování, přímý prodej mléka zásady ekologického chovu skotu, ovcí a koz. Bioinstitut. Olomouc. 62 s. ISBN 978-80-904174-5-8Valeška, J. 2008. Kvalita a bezpečnost biopotravin srovnání způsobů produkce potravin. Bioinstitut. Olomouc. 24 s. ISBN 978-80-904174-3-4DoporučenáDoubravská, M., Kettnerová, M. (eds.) 2012. Ročenka 2011 - Ekologické zemědělství v České republice. MZe ČR. Praha. 89 s. ISBN 978-80-7434-080-2Šarapatka, B., Urban, J. (eds.) 2006. Ekologické zemědělství v praxi. PRO-BIO. Šumperk. 502 s.Moudrý, J. 2007. Kontrola a certifikace bioprodukce odborná monografie. Jihočeská univerzita. České Budějovice. 50 s. ISBN 978-80-7394-027-0Cooper, J., Niggli, U., Leifert, C. (eds.). 2007. Handbook of organic food safety and quality. CRC Press. Boca Raton. 521 p. ISBN 978-0-8493-9154-5

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.