Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jakost a zpracování živočišných produktů - Bc. (AQA76E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA76E - Jakost a zpracování živočišných produktů - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat odborné znalosti o hodnocení jakosti masa a dalších živočišných produktů. Výuka discipliny zahrnuje přednášky, cvičení na učebně a praktická cvičení v terénu. Předmět je určen pro posluchače studijního oboru \"Kvalita zemědělských produktů\".

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent má přehledné znalosti v oblasti možných zdrojů živočišných produktů. Je detailně obeznámen se složením a vlastnostmi organizmů poskytujících živočišné produkty. Zná jevy a podmínky ovlivňujícími jakost masa a masných výrobků během produkce surovin a jejich zpracování, včetně intravitálních vlivů. Je seznámen s podstatou a podmínkami operací nezbytných k získávání kvalitních jatečných produktů, masných a rybích výrobků, stejně jako konzumních vajec a výrobků z nich. Dokáže charakterizovat technologické postupy zpracování živočišných surovin a možnosti jejich využití k získávání potravin živočišného původu. Na základě znalostí obecných i konkrétních charakteristik jednotlivých skupin živočišných produktů dokáže analyzovat jejich požadavky na zajištění údržnosti. Je podrobně obeznámen s podmínkami praktické aplikace technologických zákroků vedoucích k zajištění údržnosti a bezpečnosti živočišných produktů.Dovednosti:Absolvent je schopen samostatně realizovat odběr vzorků. Pomocí analytických, fyzikálně-chemických a dalších metod měření zjišťovat hodnoty jakostních znaků živočišných produktů. Naměřené výsledky zaznamenat formou protokolu, vypočítat požadované hodnotící veličiny, interpretovat výsledky, včetně statistického hodnocení správnosti a přesnosti výsledků. Kromě toho je schopen využívat teoretické znalosti k vypracování návrhu postupu operací zajišťujících údržnost živočišných produktů. Je připraven efektivně organizovat vlastní pracovní činnost právě tak, jako řídit a kontrolovat práci pracovního týmu.Kompetence - komunikace:je schopen pracovat samostatně na dílčím úkolu stejně jako se podílet na práci širšího týmu. Znalosti české odborné terminologie může využít k prezentování vlastních výsledků, návrhů postupu řešení a jasnému formulování závěrů.Kompetence - úsudek:je schopen kreativně přistupovat k řešení zadaných úkolů. Je obeznámen s možnostmi získávání informací z různých odborných zdrojů, stejně jako s metodikou jejich třídění a hodnocení. Je schopen uvést do vzájemných souvislostí vlastní znalosti, zkušenosti a naměřené výsledky s údaji z odborných pramenů.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaKadlec, P. a kol. 2009. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin, KEY Publishing. Ostrava. 556 s. ISBN 978-80-7418-051-4.Steinhauser, L. a kol. 2000. Produkce masa. Last. Tišnov. 464 s. ISBN 80-900260-7-9.Pipek, P., Pour, M. 1998. Hodnocení jakosti živočišných produktů. ČZU a VŠCHT. Praha. 139 s. ISBN 80-213-0442-1.Ingr, I. a kol. 1993. Hodnocení živočišných výrobků. MZLU. Brno. 128 s. ISBN 80-7157-088-5.Ingr, I. a kol. 1993. Hodnocení živočišných výrobků - cvičení. MZLU. Brno. 108 s. ISBN 80-7157-072-9.Ingr, I. 2002. Základy konzervace potravin. MZLU. Brno. 130 s. ISBN 80-7157-396-5.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaPipek,P. 1995. Technologie masa I. VŠCHT. Praha. 334 s. ISBN 80-7080-174-3.Pipek,P. 1998. Technologie masa II. VŠCHT. Praha. 348 s. ISBN 80-7197-283-8.Petr, J. a kol. 1998. Produkce potravinářských surovin. VŠCHT. Praha. 213 s. ISBN 80-7080-332-0.Matyáš, Z., Vítovec, J. 1999. Hygiena výroby a distribuce potravin. JU České Budějovice. 191 s. ISBN 80-7040-369-1.Pešek, M. a kol. 2000. Potravinářské zbožíznalství. JU České Budějovice. 175 s. ISBN 80-7040-399-2.Lawrie, R. A., Ledward, D. A. 2006. Meat science. Woodhead Publishing Limited. Cambridge. p. 521. 978-1-84569-159-2..Warriss, P. D. 2009. Meat science an introductory text, CABI International, Oxon, p. 310. 978-1-84593-593-1.

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Ludmila Prokůpková, Ph.D.