Předmět Jakost a zpracování zemědělských produktů-HK - Mgr. (AQA78E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA78E - Jakost a zpracování zemědělských produktů-HK - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Posláním a cílem předmětu je získat základní teoretický a praktický přehled o hodnocení jakosti a zpracování živočišných a rostlinných produktů. V úvodu předmětu je student seznámen s legislativními základy a normami, které souvisí s jakostí, hodnocením a nákupem zemědělských produktů. Student se dále seznámí se základním složením rostlinných a živočišných produktů, jejich významem ve výživě a činitelích, jež ovlivňují jejich kvalitu a vhodnost pro zpracování na určitý typ výrobku. Součástí předmětu je i výklad základního členění výrobků, stručný přehled technologií jejich výroby a základních analytických metod pro hodnocení zemědělských produktů.
Osnova
PřednáškaJakost a zpracování rostlinných produktů: legislativní požadavkyKvalitativní hodnocení brambor, olejnin a luštěninKvalitativní hodnocení obilovin - pšenice, ječmene, žita, ovsaJakost a zpracování zahradnických produktů: látkové složení a tržní úprava ovoce a zeleniny, fyziologie zrání ovoceSkladování ovoce a zeleniny: typy skladů a technologie skladování, požadavky druhů ovoce a zeleniny na skladovací podmínkyMetody konzervace ovoce a zeleniny - principy a podmínky konzervace, technologické operace zpracování ovoce a zeleninyJakost a zpracování živočišných produktů: zdroje živočišných produktů, význam masa ve výživě, složení masa, barva a vaznostZískávání masa a dalších živočišných produktů - intravitální vlivy, jatečné opracování, veterinární kontrola, klasifikace jatečně upravených tělPřehled metod k zajištění údržnosti masa a masných výrobků - chlazení, mražení, tepelné opracování, uzení, sušení, fermentace, balení apodPřehled zpracování masa, ryb, vajec a medu a produktce výrobků z nichJakost a zpracování mléka: význam mlékařství, světové mlékařské organizace, současná legislativaZákladní ošetření mléka, konzumní mléko a smetana, přehled technologie výroby tekutých mléčných výrobkůCvičeníVzorkování rostlinného materiáluZkoušení jakosti brambor, luštěnin, olejninZkoušení jakosti pšenice a sladovnického ječmenePostup při výrobě kysaného zelíZpracování zeleniny, výroba sterilovaných výrobkůZmrazování zahradnických produktůHodnocení vaznosti pomocí lisovací metody a metody hmotnostních ztrát vývaremHodnocení barvy masaHodnocení kvality živočišného tukuHodnocení kvality konzumních vajecZákladní rozbor mléka - stanovení hustoty a obsahu tukuStanovení kyselosti mléka - orientační metody, titrační kyselost
Získané způsobilosti
Znalosti:Zná strukturu a hlavní funkce agroekosystémů. Je obeznámen s vlivem abiotických faktorů prostředí na organismy a s možností modifikace působení těchto faktorů v prostředí zemědělských systémů. Orientuje se v problematice populační dynamiky hospodářsky významných organismů a biotických interakcí mezi těmito populacemi. Zná význam agrobiodiverzity, metody jejího hodnocení a ochrany. Zná specifika ekologie půdního a vodního prostředí, umí charakterizovat biogeochemické koloběhy základních biogenních prvků. Je obeznámen se specifiky toků energie v agroekosystémech. Zná základní typy zemědělského hospodaření z pohledu intenzity používaných produkčních faktorů a vlivu na prostředí. Zná mimoprodukční funkce zemědělství, vztah mezi zemědělstvím a krajinou a hlavní priority zemědělské politiky ve vztahu k udržitelnému zemědělství a rozvoji venkova.Dovednosti:Dovede popsat základní prvky agroekosystémů a vztahy mezi nimi. Dovede využívat systémový přístup při studiu biologických a produkčních jevů souvisejících s fungováním agroekosystémů,. Chápe propojení jednotlivých složek prostředí a jejich vliv na agroekosystémy. Dovede analyzovat děje na úrovni populací, je schopen identifikovat základní složky populační dynamiky a jejich dopad na regulaci populační početnosti hospodářsky významných organismů. Uvědomuje si význam mutualistických vztahů v rámci agrobiocenóz. Umí specifikovat kritické body v toku energie a koloběhu hmoty. Je schopen analyzovat základní atributy hlavních způsobů hospodaření na půdě. Dovede navrhovat změny stávajících systémů pěstování rostlin a chovu zvířat na základě agroekologických principů a principů udržitelného zemědělství.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu je schopen působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen jednat v rámci svých odborných znalostí a dovedností v oblasti agroekologie s použitím odborné terminologie daného předmětu. Umí srozumitelně a přesvědčivě sdělovat vlastní odborné názory a komunikovat je mezi odborníky i širší veřejností.Kompetence - úsudek:Je schopen analyzovat jevy v agroekosystémech s využitím systémového přístupu. Je schopen identifikovat a aplikovat informační zdroje a dále klasifikovat a hodnotit výsledky a závěry odborného a vědeckého výzkumu v koherentní formě v rámci tohoto předmětu i předmětů příbuzných. Je schopen podporovat znalostmi v oblasti agroekologie činnost ostatních členů týmu.
Literatura
ZákladníPrugar, J. (ed.). 2008. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. VÚPS. Praha. 327 s. ISBN 978-80-86576-28-2Kouřimská, L. 2007. Úvod do mlékařství. Laboratorní cvičení. ČZU. Praha. 99 s. ISBN 978-80-213-1665-2Kadlec, P. (ed.). 2009. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. KEY Publishing s.r.o. Ostrava. 536 s. ISBN 978-80-7418-051-4Steinhauser, L. a kol. 2000. Produkce masa. Last. Tišnov. 464 s. ISBN 80-900260-7-9DoporučenáKadlec, P. a kol. 2009. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin, KEY Publishing. Ostrava. 556 s. ISBN 978-80-7418-051-4.Kyzlink, V. 1988. Teoretické základy konzervace potravin. SNTL. Praha. 511 s.Ingr, I. 2002. Základy konzervace potravin. MZLU. Brno. 130 s. ISBN 80-7157-396-5.Příhoda, J., Hrušková, M. 2007. Hodnocení kvality. Svaz průmyslových mlýnů. Praha. 186 s. ISBN 978-80-239-9475-9Velíšek, J. 2002. Chemie potravin. OSSIS. Tábor. 3 sv. (331, 303, 343 s.). ISBN 80-86659-03-8
Požadavky
Žádné
Garant
doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.