Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnocení jakosti živočišných produktů - Mgr. (AQA81E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA81E - Hodnocení jakosti živočišných produktů - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat odborné znalosti o hodnocení jakosti masa a dalších živočišných produktů. Výuka discipliny zahrnuje přednášky, cvičení na učebně a praktická cvičení v terénu. Předmět je určen pro posluchače studijního oboru \"Kvalita zemědělských produktů\".

Osnova

PřednáškaVýživová hodnota potravin živočišného původuVedlejší jatečné produkty - složení, zpracování a využití krve jatečných zvířatVedlejší jatečné produkty - složení, zpracování a využití poživatelných orgánů jatečných zvířatVedlejší jatečné produkty - složení, zpracování a využití tuku jatečných zvířatVedlejší jatečné produkty - složení, zpracování a využití kůže a kožních produktů jatečných zvířatVznik a hodnocení barvy masných výrobkůVznik a hodnocení textury masných výrobkůPrincipy zajištění údržnosti živočišných produktů tepelným opracovánímMasná výroba - aditivaSložení a zajištění údržnonsti fermentovaných masných výrobkůSložení, zpracování a hodnocení konzumních vajecSložení, zpracování a hodnocení meduZnačení produktů živočišného původuZpracování a využití odpadů živočišného původuCvičeníShrnutí znalostí o produkci masných výrobků a metodách zajištění jejich údržnostiStanovení energetické hodnoty masného výrobkuStanovení stupně vybarvení masného výrobkuHodnocení účinnosti tepelného opracováníStanovení jakosti meduStanovení jakosti živočišného tukuHodnocení správnosti a úplnosti značení živočišného výrobkuPrezentace výsledků hodnocení značení reálného výrobku živočišného původu IPrezentace výsledků hodnocení značení reálného výrobku živočišného původu IISenzorické hodnocení masných výrobků ISenzorické hodnocení masných výrobků IISenzorické hodnocení masných výrobků IIIPraktické procvičení analytických a technologických výpočtůPřehled a komentář výsledků naměřených během předchozích stanovení

Získané způsobilosti

Znalosti:Absolvent má hluboké sumarizované znalosti podmínek ovlivňujících jakost masa a masných výrobků během produkce a zpracování. Zná postupy získávání a zpracování, stejně jako možnosti využití hlavních i vedlejších jatečných produktů, ryb, konzumních vajec a medu. Na základě znalostí obecných i konkrétních charakteristik jednotlivých skupin živočišných produktů dokáže analyzovat jejich požadavky na zajištění údržnosti a bezpečnosti. Je detailně obeznámen s výživovými doporučeními WHO a jejich aplikací na produkci živočišných výrobků v souvislostech s jejich složením a nutriční hodnotou. Je schopen definovat požadavky na značení nových výrobků na základě znalosti legislativních ustanovení platných pro tuto oblast. Je schopen zhodnotit míru rizika a možností dalšího nakládání s odpady živočišného původu ze zpracovatelské a distribuční sféry.Dovednosti:Předem získané znalosti umožňují absolventovi kreativní přístup k řešení zadaných úkolů i k formulování a realizaci cílů v oblasti zpracování a kontroly živočišných produktů. Je schopen různými metodami měřit jakostní znaky a technologické vlastnosti živočišných produktů, interpretovat výsledky měření, vyvodit praktické závěry a navrhnout následní opatření. Je schopen zhodnotit a vyjádřit dostatečnost operací zajišťujících údržnost masných výrobků tepelným opracováním. V souladu se znalostí výživových ukazatelů a doporučení je schopen posoudit vhodnost konkrétních produktů pro specifické nutriční skupiny. Umí prakticky aplikovat legislativní požadavky na jakost a značení produktů. Chápe teoretické souvislosti a je schopen aplikovat získané znalosti v praktických situacích.Kompetence - komunikace:je schopen pracovat jako součást týmu na společném projektu a zároveň samostatně realizovat zadání pracovního úkolu. Za přispění znalosti mateřské a cizího jazyku i odborné terminologie formulovat závěry společné práce. Interpretovat, prezentovat a aktivně obhajovat výsledky vlastní činnosti, diskutovat v odborné komunitě, popř. srozumitelně vysvětlit problematiku širší veřejnosti.Kompetence - úsudek:je schopen vyhledat relevantní informace ze seriózních odborných zdrojů a utřídit je. Kriticky hodnotit, metodicky třídit a interpretovat výsledky vlastních měření. Přehledně formulovat závěry na základě porovnání vlastních výsledků a sumarizovaných informací z odborné literatury.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaKadlec, P. a kol. 2009. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin, KEY Publishing. Ostrava. 556 s. ISBN 978-80-7418-051-4.Steinhauser, L. a kol. 2000. Produkce masa. Last. Tišnov. 464 s. ISBN 80-900260-7-9.Pipek, P., Pour, M. 1998. Hodnocení jakosti živočišných produktů. ČZU a VŠCHT. Praha. 139 s. ISBN 80-213-0442-1.Ingr, I. a kol. 1993. Hodnocení živočišných výrobků. MZLU. Brno. 128 s. ISBN 80-7157-088-5.Veselý, V. a kol. 2003. Včelařství. Nakladatelství Brázda. Praha. 284 s. ISBN 80-209-0320-8.Suková, I. 2008. Průvodce označováním potravin. ÚZEI. Praha. 52 s. ISBN 80-7271-174-1.Pánek, J. a kol. 2002. Základy výživy. Svoboda Servis. Praha. 207 s. ISBN 80-8632-023-5.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaPipek,P. 1995. Technologie masa I. VŠCHT. Praha. 334 s. ISBN 80-7080-174-3.Pipek,P. 1998. Technologie masa II. VŠCHT. Praha. 348 s. ISBN 80-7197-283-8.Petr, J. a kol. 1998. Produkce potravinářských surovin. VŠCHT. Praha. 213 s. ISBN 80-7080-332-0.Matyáš, Z., Vítovec, J. 1999. Hygiena výroby a distribuce potravin. JU České Budějovice. 191 s. ISBN 80-7040-369-1.Pešek, M. a kol. 2000. Potravinářské zbožíznalství. JU České Budějovice. 175 s. ISBN 80-7040-399-2.

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Ludmila Prokůpková, Ph.D.