Předmět Jakost a zpracování živočišných a rostlinných produktů - Mgr. (AQA82E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AQA82E - Jakost a zpracování živočišných a rostlinných produktů - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Posláním a cílem předmětu je získat základní teoretický a praktický přehled o hodnocení jakosti a zpracování živočišných a rostlinných produktů. V úvodu předmětu je student seznámen s legislativními základy a normami, které souvisí s jakostí, hodnocením a nákupem zemědělských produktů. Student se dále seznámí se základním složením rostlinných a živočišných produktů, jejich významem ve výživě a činitelích, jež ovlivňují jejich kvalitu a vhodnost pro zpracování na určitý typ výrobku. Součástí předmětu je i výklad základního členění výrobků, stručný přehled technologií jejich výroby a základních analytických metod pro hodnocení zemědělských produktů.
Osnova
PřednáškaZákon o potravinách, systém kritických bodů, systém řízení jakostiHodnocení jakosti cukrovky a technologie výroby cukruHodnocení jakosti semen a produktů olejninHodnocení jakosti zrna pšenice a moukyHodnocení jakosti zrna ječmene a sladuHodnocení jakosti ostatních obilninJakost a zpracování živočišných produktů: zdroje živočišných produktů, význam masa ve výživě, složení, barva a vaznost masaZískávání masa a dalších živočišných produktů - intravitální vlivy, jatečné opracování, veterinární kontrola, klasifikace jatečně upravených tělDělení masa a produkce masných výrobkůPřehled metod k zajištění údržnosti masa a masných výrobků - chlazení, mražení, tepelné opracování, uzení, sušení, fermentace, balení apodJakost a zpracování drůbeže a králíkůJakost a zpracování ryb, vajec a meduJakost a zpracování mléka: význam mlékařství, druhy a složení mlékaPřehled technologie výroby mléčných výrobkůCvičeníVzorkování rostlinného materiáluNákupní hodnocení a zkoušení jakosti cukrovkyNákupní hodnocení a zkoušení jakosti luštěninNákupní hodnocení a zkoušení jakosti pšeniceNákupní hodnocení a zkoušení jakosti sladovnického ječmeneNákupní hodnocení a zkoušení jakosti ostatních obilovin a pseudocereáliíNutriční, senzorické a technologické znaky masa velkých jatečných zvířatNutriční, senzorické a technologické znaky masných výrobkůNutriční, senzorické a technologické znaky drůbeže a výrobků z níNutriční, senzorické a technologické znaky rybího masa a výrobků z nějNutriční, senzorické a technologické znaky konzumních vajec a vaječných výrobkůNutriční, senzorické a technologické znaky medu a výrobků z nějJakostní parametry mléka a tekutých mléčných výrobkůJakostní parametry ostatních mléčných výrobků (tvaroh, sýry aj
Získané způsobilosti
Znalosti:Zná strukturu a hlavní funkce agroekosystémů. Je obeznámen s vlivem abiotických faktorů prostředí na organismy a s možností modifikace působení těchto faktorů v prostředí zemědělských systémů. Orientuje se v problematice populační dynamiky hospodářsky významných organismů a biotických interakcí mezi těmito populacemi. Zná význam agrobiodiverzity, metody jejího hodnocení a ochrany. Zná specifika ekologie půdního a vodního prostředí, umí charakterizovat biogeochemické koloběhy základních biogenních prvků. Je obeznámen se specifiky toků energie v agroekosystémech. Zná základní typy zemědělského hospodaření z pohledu intenzity používaných produkčních faktorů a vlivu na prostředí. Zná mimoprodukční funkce zemědělství, vztah mezi zemědělstvím a krajinou a hlavní priority zemědělské politiky ve vztahu k udržitelnému zemědělství a rozvoji venkova.Dovednosti:Dovede popsat základní prvky agroekosystémů a vztahy mezi nimi. Dovede využívat systémový přístup při studiu biologických a produkčních jevů souvisejících s fungováním agroekosystémů,. Chápe propojení jednotlivých složek prostředí a jejich vliv na agroekosystémy. Dovede analyzovat děje na úrovni populací, je schopen identifikovat základní složky populační dynamiky a jejich dopad na regulaci populační početnosti hospodářsky významných organismů. Uvědomuje si význam mutualistických vztahů v rámci agrobiocenóz. Umí specifikovat kritické body v toku energie a koloběhu hmoty. Je schopen analyzovat základní atributy hlavních způsobů hospodaření na půdě. Dovede navrhovat změny stávajících systémů pěstování rostlin a chovu zvířat na základě agroekologických principů a principů udržitelného zemědělství.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu je schopen působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen jednat v rámci svých odborných znalostí a dovedností v oblasti agroekologie s použitím odborné terminologie daného předmětu. Umí srozumitelně a přesvědčivě sdělovat vlastní odborné názory a komunikovat je mezi odborníky i širší veřejností.Kompetence - úsudek:Je schopen analyzovat jevy v agroekosystémech s využitím systémového přístupu. Je schopen identifikovat a aplikovat informační zdroje a dále klasifikovat a hodnotit výsledky a závěry odborného a vědeckého výzkumu v koherentní formě v rámci tohoto předmětu i předmětů příbuzných. Je schopen podporovat znalostmi v oblasti agroekologie činnost ostatních členů týmu.
Literatura
ZákladníJazyk výuky: ČeštinaPrugar, J. (ed.). 2008. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. VÚPS. Praha. 327 s. ISBN 978-80-86576-28-2.Kadlec, P. a kol. 2009. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin, KEY Publishing. Ostrava. 556 s. ISBN 978-80-7418-051-4.Steinhauser, L. a kol. 2000. Produkce masa. Last. Tišnov. 464 s. ISBN 80-900260-7-9.DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaPelikán, M., Sáková, L., 2001. Jakost a zpracování rostlinných produktů. ZF JČU. České Budějovice. 233 s. ISBN 80-7040-502-3Příhoda, J., Hrušková, M. 2007. Hodnocení kvality. Svaz průmyslových mlýnů. Praha. 186 s. ISBN 978-80-239-9475-9Pešek, M. a kol. 2000. Potravinářské zbožíznalství. JU České Budějovice. 175 s. ISBN 80-7040-399-2.Veselý, V. a kol. 2003. Včelařství. Nakladatelství Brázda. Praha. 284 s. ISBN 80-209-0320-8.
Požadavky
žádné
Garant
Ing. Oldřich Faměra, CSc.