Předmět Pěstování rostlin a prostředí - Bc. (ARA25E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARA25E - Pěstování rostlin a prostředí - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Charakterizovat zemědělství a postavení rostlinné produkce v zemědělství. Vysvětlit strukturu českého zemědělství a představit zastoupení pěstovaných plodin. Z toho vyplývající vlivy na produkci, její jakost a na životní prostředí. Východiska k odstranění negativních důsledků hospodaření v krajině. Udržitelný rozvoj zemědělství. Charakterizovat produkční procesy šetrné k životnímu prostředí na pozadí současné praxe. Potravinová soběstačnost a zranitelnost Nepotravinářská produkce a její význam. Pojetí správné zemědělské praxe podle EU.
Získané způsobilosti
Znalosti:Dokáže charakterizovat význam a postavení rostlinné produkce v zemědělství. Umí definovat udržitelný rozvoj zemědělství, dokáže popsat produkční a mimoprodukční funkce zemědělství. Dokáže se orientovat v nejběžněji využívaných systémech rostlinné produkce (produkční, ekologické atd.). Zná obecné principy pěstování hlavních polních plodin (obilnin, luskovin, olejnin, okopanin) na orné půdě, základní zákonitosti tvorby výnosu a podíl jednotlivých agroekologických faktorů na výnosech. Dokáže charakterizovat nároky a požadavky nejvýznamnějších polních plodin na podmínky prostředí. Je schopen posoudit dopady rostlinné produkce do životního prostředí. Dokáže pěstování rostlin zasadit do obecných souvislostí zemědělské prvovýroby, definovat potřeby kvalitní produkce surovin pro potravinářský a další průmysl. Je seznámen s možnostmi alternativního využívání rostlin, např. jako zdroje obnovitelné energie. Dokáže se orientovat v základních metodách posuzování kvality rostlinné produkce.Dovednosti:Zná význam agrobiologické kontroly v rostlinné produkci, dokáže ji uplatňovat v terénních podmínkách. Je seznámen se základními metodami hodnocení jakosti rostlinných produktů, užívanými v rámci nákupního hodnocení. Zná a dovede popsat základní anatomicko-morfologickou stavbu obilnin, luskovin, olejnin a okopanin. Dokáže rozlišit jednotlivé obilniny, luskoviny, olejniny a okopaniny (pozná jejich semena, plody, květenství aj. části rostliny). Umí připravit, provést a sestavit protokol o výsledku hodnocení kvality osiva.Kompetence - komunikace:Může působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen využívat odbornou zemědělskou terminologii. Umí formulovat, diskutovat a prezentovat vlastní názory, dokáže srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, konkretizovat problémy a navrhovat možná řešení. Umí formulovat a prezentovat základní názory na zemědělství, zejména na rostlinnou produkci a její vztah k životnímu prostředí.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat ke své práci tvořivě a iniciativně. Je schopen posoudit, zhodnotit a aplikovat odborné informační zdroje (zemědělská odborná literatura, dokumenty, databáze, webové stránky apod.), při tvoření úsudku dále využívá vlastní zkušenosti i zkušenosti odborníků.
Literatura
ZákladníŠtolcová, M. a kol. 2009. Speciální fytotechnika. Skripta. ČZU. Praha. 168 s. + CD-Rom. ISBN 978-80-213-1893-9.Šnobl, J., Pulkrábek, J. a kol. 2009. Základy rostlinné produkce. Skripta. ČZU. Praha. 174 s. ISBN 978-80-213-1340-8.Pazdera, J. a kol. 2006. Pěstování rostlin - cvičení. Skripta. ČZU. Praha. 199 s. ISBN 80-213-1538-5.DoporučenáNátr, L. 2002. Fotosyntetická produkce a výživa lidstva. ISV. Praha. 423 s. ISBN 80 - 85866-92-7.Kazda, J., Mikulka, J., Prokinová, E. 2010. Encyklopedie ochrany rostlin. Profi Press. Praha. 399 s. ISBN 978-80-86726-34-2.
Požadavky
žádné
Garant
prof. Ing. Ivana Capouchová, CSc.