Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Semenářství v zahradnictví - Bc. (ARA40E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARA40E - Semenářství v zahradnictví - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou semenářství u hlavních druhů zelenin, květin, léčivých a aromatických rostlin. Náplň přednášek a cvičení bude bezprostředně navazovat na předmět Šlechtění rostlin. Těžištěm výuky bude seznámení s platnou legislativou v oblasti semenářství, morfologií, anatomií semen a fyziologií tvorby generativních orgánů. Podrobně bude probrána technologie množení a produkce osiva.

Osnova

PřednáškaHistorie a současnost semenářstvíReprodukční systémy rostlinOdrůda a prostředíFyziologie semen (dozrávání, klíčení, dormance)Životaschopnost a vitalita osiva, stárnutí a skladováníObecné zásady množení zahradních plodinSemenářství košťálovinSemenářství kořenových zelenin a cibulovinSemenářství listových a plodových zeleninSemenářství květin a aromatických rostlin Semenářství ovocných a okrasných dřevinSklizeň, posklizňové ošetření a úpravy osivSpeciální úpravy osivCvičeníÚvodBiologická a semenářská hodnota osivaProstředí a biologické testy, vliv vody, lůžka, světlaStanovení semenářské hodnoty osivaVitalita osiva - konduktometrické testyMTG výpočtyMikropoškození semenPravost druhu a odrůdy (fluorescence, škrobová zrna, mikroreliéf)Zdravotní stav osiva - vyhodnocování testů (demonstrace)Speciální úpravy osivPraktické semenářské hodnocení porostuExkurze do semenářské laboratoře

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná stav semenářství v ČR a ve světě a jeho postavení v oblasti RV, zná význam osiva pro správnou zahradnickou praxi. Je dopordrobna obeznámen se semenářskou legislativu, zejména s ohledem na zeleninové druhy, květiny, ovocné dřeviny, léčivky a dovede se jí řídit. Zná základy fyziologie semen, a procesů klíčení a vzcházení. Zná použití základních laboratorních semenářských testů. Zná význam jednotlivých faktorů prostředí pro dosažení vysoké kvality osiv. Má přehled o způsobech množení osiv jednotlivých skupin zahradních plodin a o posklizňových a předseťových úpravách osiv zelenin, květin, ovocných druhů a léčivek. Disponuje znalostmi o základních metodách uskladnění osiv a významu podmínek skladování pro uchování kvality osiva. U jednotlivých skupin zelenin zná zásady zakládání a vedení semenářských porostů od výsevu do sklizně.Dovednosti:Je schopen otestovat kvalitu osiva a uvědomit si příčiny rozdílů v kvalitě mezi jednotlivými partiemi osiv. Orientuje se v kvalitě osiv. Umí vybrat správný pozemek pro množení, uvědomuje si vliv faktorů prostředí včetně makro i mikrorajonizace na množitelské porosty. Je schopen založit a vést semenářský porost od výsevu až do sklizně. Umí využít posklizňových a předseťových úprav pro zlepšení kvality osiv zeleninových druhů. Je schopen připravit osivo pro následný výsev.Kompetence - komunikace:Umí prezentovat výhody a nevýhody kvalitního osiva. Je schopen zastávat pozici prodejce nebo poradce pro osiva. Je schopen poradit při výběru odrůdy. Je schopen komunikovat v českém jazyce s účelným využíváním odborné terminologie. Umí formulovat, diskutovat a prezentovat vlastní názory, dokáže srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, konkretizovat problémy a navrhovat možná řešení.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat ke své práci tvořivě a iniciativně. Na základě širšího teoretického základu dokáže utvářet nové technologie. Na základě získaných znalostí je schopen vybrat správnou lokalitu pro množení osiv. Vyhodnotit kvalitu osiva a rozhodnout o jeho správném použití. Uvědomuje si, rozdíly v kvalitě osiv, jejich příčiny a následky pro tvorbu výnosu plodiny a kvalitu výsledného produktu.

Literatura

ZákladníHouba, M., Hosnedl, V. 2002. Osivo a sadba. Nakl. Martin Sedláček. Praha. 186 s.Zákon 219/2003 Sb. O oběhu osiva a sadby, Vyhlášky MZe k zákonu.Vít, J. 1996. Květinářství. Květ. Praha.DoporučenáBlack, M., Bradford, K.J., Vázquez-Ramos, ed. 2000. Seed Biology, advances and applications. CABI Publ. London. 508 p.Copeland, L.O., McDonald, M.B. 1995. Principles of Seed Science Technology. Chapm and Hall. New York.Wien, M.C. 2002. The physiology of vegetable crops. CABI Publishing.Doijode, S.D. 2001. Seed storage of horticultural crops. Food Products Press.

Požadavky

žádné

Garant

Ing. Kateřina Pazderů, Ph.D.