Předmět Produkce potravinářských surovin - Mgr. (ARA48E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARA48E - Produkce potravinářských surovin - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Osnova
PřednáškaZemědělská politika EUSystémy podpory produkce zemědělské výroby a její kvalityRegulace trhu s agrárními komoditami, obchod se zemědělskými komoditamiVztah systémů hospodaření na půdě - konvenční, integrovaný, ekologický ke kvalitě produkceHlavní zemědělské komodity pro potravinářské užitíProdukce potravinářských surovin z tradičních potravinářských komodit rostlinného původu (pšenice seté, ječmene setého, žita a dalších obilnin)Produkce brambor dle užitkových směrů, hlíz s barevnou dužninou, produkce surovin na výrobu potravinářských olejů (řepka, slunečnice ajBílkovinné a sacharidové plodiny pro lidskou výživuProdukce netradičních, maloobjemových plodin s vysokou nutriční hodnotou a specifickými senzorickými vlastnostmi (pšenice špalda, pšenice dvouzrnka, ječmen nahý ajProdukce netradičních, maloobjemových plodin s vysokou nutriční hodnotou a specifickými senzorickými vlastnostmi (čekanka, topinambur, cizrna, kmín, mák ajDopady technologie chovů zvířat na kvalitu produkce základní potravinářské surovinyVztah kvalita produkce masa, mléka a technologie chovuCvičeníZemědělská politika EUSystémy podpory produkce zemědělské výroby a její kvalityRegulace trhu s agrárními komoditami, obchod se zemědělskými komoditamiVztah systémů hospodaření na půdě - konvenční, integrovaný, ekologický ke kvalitě produkceHlavní zemědělské komodity pro potravinářské užitíProdukce potravinářských surovin z tradičních potravinářských komodit rostlinného původu (pšenice seté, ječmene setého, žita a dalších obilnin)Produkce brambor dle užitkových směrů, hlíz s barevnou dužninou, produkce surovin na výrobu potravinářských olejů (řepka, slunečnice ajBílkovinné a sacharidové plodiny pro lidskou výživuProdukce netradičních, maloobjemových plodin s vysokou nutriční hodnotou a specifickými senzorickými vlastnostmi (pšenice špalda, pšenice dvouzrnka, ječmen nahý ajProdukce netradičních, maloobjemových plodin s vysokou nutriční hodnotou a specifickými senzorickými vlastnostmi (čekanka, topinambur, cizrna, kmín, mák ajDopady technologie chovů zvířat na kvalitu produkce základní potravinářské surovinyVztah kvalita produkce masa, mléka a technologie chovu
Získané způsobilosti
Znalosti:Zná a dovede popsat základní úkoly zemědělství v EU a ČR. Dokáže definovat potřeby tohoto odvětví pro obyvatele ČR. Dokáže klasifikovat jednotlivé skupiny rostlinných a živočišných potravin a produkci jejich surovin v zemědělství. Je schopen vysvětlit zásady technologie chovu zvířat a pěstování hlavních polních plodin a jejich vliv na kvalitu produkce potravinářské suroviny. Je schopen vysvětlit vztahy mezi rostlinnou produkcí a ostatními obory zemědělství, produkčním a mimoprodukčním využitím půdy, charakterizovat rozdíly v systémech hospodaření na zemědělské půdě. Vysvětlí princip vybraných metod pro posuzování kvality rostlinné produkce.Dovednosti:Na základě charakteristických znaků je schopen identifikovat nejběžnější polní plodiny a chovaná zvířata. Dovede analyzovat vztahy mezi pěstebními systémy, agroekologickými podmínkami, životním prostředím, jakostí a využitím produkce pro potravinářský a další průmysl. Dokáže pěstování rostlin a chov zvířat zasadit do obecných souvislostí zemědělské prvovýroby, vztah rostlinné produkce k ostatním oborům národního hospodářství. Dokáže stanovit vybrané základní parametry kvality produkce.Kompetence - komunikace:Může působit jak pod vedením, samostatně i v týmové spolupráci. Je schopen komunikovat s využíváním odborné terminologie daného předmětu. Umí formulovat a prezentovat vlastní názory, dokáže srozumitelně sdělovat informace, myšlenky a navrhovat možná nová řešení.Kompetence - úsudek:Ke své práci přistupuje tvořivě a iniciativně. Dokáže pracovat s jednotlivými informačními zdroji jako je vědecká a odborná literatura, databáze atd. Úsudek je schopen si utvořit sám a využívá vlastní zkušenosti i zkušenosti dalších odborníků. Je připraven organizovat běžnou práci podřízeným osobám a tuto zkontrolovat.
Literatura
ZákladníŠnobl, J., Pulkrábek, J. a kol. (2005) Základy rostlinné produkce. ČZU Praha.Majzlík, I. a kol. (2002) Chov zvířat I. ČZU Praha.Pulkrábek., J., Capouchová, I., Hamouz, K. a kol. (2003) Speciální fytotechnika. /www.publikace.cz/DoporučenáPrugar, J. a kol. (2008) Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Praha, ISBN 978-80-86576-28-2.Nátr, L. (2002) Fotosyntetická produkce a výživa lidstva. ISV Praha, ISBN 80-85866-92-7.
Požadavky
Žádné
Garant
prof. Ing. Josef Pulkrábek, CSc.