Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pěstování rostlin - Bc. (ART01E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART01E - Pěstování rostlin - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět posluchače seznámí se systémy pěstování hlavních plodin, technologií pěstování jednotlivých druhů, základními poznatky z biologie plodin. Zdůrazňovány budou zvláštnosti sklizně jednotlivých plodin a požadavky na mechanizační prostředky. Cvičení budou věnována poznávání jednotlivých polních plodin.

Osnova

PřednáškaÚvod do rostlinné produkce, vazba půda-rostlina-hospKrajinný prostor - vegetační faktoryZásady střídání plodin a osevní postupyZákladní zpracování půdyRozdělení polních plodin a jejich stručná botanická a hospodářská charakteristikaJeteloviny - význam, biologie a pěstitelské systémyTrvalé travní porostyZákladní principy tvorby výnosu polních plodinOsivo a sadbaRozdělení a základy biologie obilninZáklady biologie, pěstování, sklizně a odbytu olejninZáklady biologie, pěstování, sklizně a odbytu luskovin a bramborZáklady biologie, pěstování, sklizně a odbytu bulevnatých okopanin (hlavně cukrovky)Základy biologie, pěstování, sklizně a odbytu lnu, chmele a specifika pěstování ostatních polních plodinCvičeníÚvod do rostlinné produkceCharakteristika půd a hnojeníZásady střídání plodin a osevní postupyHodnocení zpracování půdyJednoleté pícniny, silážní kukuřiceJeteloviny a jejich poznáváníPícní trávy a jejich poznáváníOsivo a sadba - stanovení klíčivosti, založení testu klíčivostiOsivo a sadba - vyhodnocení testu klíčivostiObilniny a jejich poznáváníOlejniny a jejich poznáváníLuskoviny a jejich poznáváníBulevnaté okopaniny a jejich poznáváníZápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná obecné principy zemědělství a produkce potravin. Zná a dovede popsat základní a nejpěstovanější polní plodiny. Dokáže se orientovat ve způsobech hospodaření v zemědělství (konvenční, ekologické, integrované, precizní atd.). Umí vysvětlit význam a možnosti využití nejvýznamnějších polních plodin. Je schopen posoudit dopady zemědělské produkce na životní prostředí. Umí posoudit vztah klimatu a zemědělské produkce. Zná základní principy technologie pěstování včetně ochrany rostlin proti škodlivým organismům. Dokáže pěstování rostlin zasadit do obecných souvislostí zemědělské prvovýroby, definovat potřeby kvalitní produkce surovin pro potravinářský a další průmysl. Umí definovat a popsat produkční a mimoprodukční funkce zemědělství. Má základní orientaci v posuzování kvality zemědělské produkce. Zná vztah zemědělství k ostatním oborům národního hospodářství.Dovednosti:Dokáže připravovat s využitím základních podkladů informace o rostlinné produkci. Je schopen vysvětlit vztahy mezi rostlinnou a živočišnou produkcí, produkčním a mimoprodukčním využitím půdy, charakterizovat rozdíly ve způsobech hospodaření na zemědělské půdě. Umí identifikovat dopady zemědělství na životní prostředí. Pozná nejběžnější polní plodiny, rostlinné produkty a hlavní škodlivé činitele. Při prodeji techniky či konstrukci zemědělských strojů dokáže zohlednit vlastnosti rostlin. Pozná nejběžnější polní plodiny, rostlinné produkty a hlavní škodlivé činitele.Kompetence - komunikace:Může působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen komunikovat s účelným využíváním základní odborné zemědělské terminologie. Umí formulovat, diskutovat a prezentovat vlastní názory, dokáže srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, konkretizovat problémy a navrhovat možná řešení.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat ke své práci tvořivě a iniciativně. Je schopen posoudit, vyhodnotit a aplikovat odborné informační zdroje (zemědělská odborná literatura, databáze, webové stránky apod.), při tvoření úsudku využívá vlastní zkušenosti i zkušenosti odborníků.

Literatura

ZákladníPetr J., Húska J. a kol. 1997. Speciální produkce rostlinná I. ČZU, MZLU, JčU, SPU. 193 s.Hosnedl V., Vašák J., Mečiar L. 1998. Rostlinná výroba II. ČZU, MZLU, JčU, SPU. 165 s.Jůzl M., Pulkrábek J., Diviš J. 2000. Rostlinná výroba III. ČZU, MZLU, JčU, SPU. 232 s.Šnobl, Pulkrábek et al. 2002. Základy rostlinné produkce. ČZU. Praha. 153 s.Šnobl J. a kol. 2004. Rostlinná výroba IV. Chmel, len konopí, využití biomasy k energetickým účelům. ČZU. Praha. 119 s. ISBN 80-213-1153-3.Capouchová I. a kol. 1998. Cvičení ze speciální produkce rostlinné. ČZU. Praha. 188 s.DoporučenáDiepenbrock W., Fischbeck G., Heyland K.U., Knauer N. 1999. Spezieller Pflanzenbau. E.Ulmer GmbH, Stuttgart. p. 523.Houba M., Hosnedl V. 2002. Osivo a sadba. Nakl. Martin Sedláček. Praha. 186 s.Petr J. et al. 1991. Weather and Yield. Elsevier. Amsterodam. p. 288.Petr J., Černý V., Hruška L. 1980. Tvorba výnosu hlavních polních plodin. SZN. Praha. 448 s.Špaldon E. et al. 1986. Rostlinná výroba. SZN. Praha. 720 s.Nátr L. 2002. Fotosyntetická produkce a výživa lidstva. ISV. Praha. 423 s. ISBN 80-85866-92-7.Jasińska Z., Kotecki A. 1999. Szczegolówa uprawa roślin I. a II. Axa. Wroclaw. 481 s. ISBN 83-87866-O6-7.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Pavel Cihlář, Ph.D.