Předmět Základy rostlinné a živočišné produkce - Bc., Mgr. (ART73E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ART73E - Základy rostlinné a živočišné produkce - Bc., Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Předmět posluchače seznámí se základy rostlinné a živočišné produkce, se zaměřením na ekologické principy pěstování rostlin a chovu hospodářských zvířat a na kvalitu produktů. Výuka je věnována obecným zásadám a principům v kombinaci s praktickými příklady u nejvýznamnějších komodit určených k potravinářskému využití.
Osnova
PřednáškaZemědělská produkce a její využitíObecné principy rostlinné produkce - rostliny a prostředí, rajonizace, střídání plodinObecné principy integrované rostlinné produkce při zpracování půdy a ve výživě a ochraně porostůVýznam odrůd, osiva a sadbyProdukce a využití obilninBílkovinné a olejnaté plodinyProdukce a využití okopaninSklizeň, posklizňové ošetření a skladování rostlinných produktůZákladní principy živočišné produkceEkologické aspekty chovu hospodářských zvířatZáklady etiky a etologie chovu zvířatProdukce masaProdukce mlékaSelekce a plemenitba zvířatCvičeníSeznámení s hlavními polními plodinami a rozlišování růstových fázíTerénní cvičení - příprava půdy, zakládání porostů, kulturní a plevelné rostlinyZásady vzorkování rostlinného materiáluOkopaniny - brambory a cukrovkaBílkovinné a olejnaté plodiny- poznávání semen, kvalitativní znaky pro obchodováníObilniny - obilky a rostlinySeminář k aktuálním problémům rostlinné produkcePrověření znalosti rozlišování hlavních plodin a jejich semenPlemena zvířat, genové zdrojeOchrana zvířat, zacházení se zvířaty - stájZáklady etologického sledování, welfare zvířatExteriér zvířatProdukční znaky - plodnost, růstMetody selekce a plemenitby zvířat
Získané způsobilosti
Znalosti:Zná obecné principy zemědělství a produkce potravin. Orientuje se v možnostech využití zemědělské půdy a zvířat pro potřeby člověka. Zná a dovede popsat základní nejpěstovanější polní plodiny a hospodářsky chovaná zvířata. Dokáže se orientovat v nejběžněji využívaných systémech zemědělské produkce (konvenční, ekologické, integrované atd.). Zná základní principy pěstování rostlin a chovu zvířat. Umí vysvětlit význam a možnosti využití nejvýznamnějších plodin a chovaných zvířat. Je schopen posoudit dopady zemědělské produkce do životního prostředí. Dokáže pěstování rostlin a chov zvířat zasadit do obecných souvislostí zemědělské prvovýroby, definovat potřeby kvalitní produkce surovin pro potravinářský a další průmysl. Umí definovat a popsat produkční a mimoprodukční funkce zemědělství. Má základní orientaci v posuzování kvality zemědělské produkce. Zná vztah zemědělství a ostatních oborů národního hospodářství.Dovednosti:Umí identifikovat dopady zemědělství na životní prostředí. Dokáže připravit, zpracovat a využít základní podklady a informace o rostlinné a živočišné produkci. Je schopen vysvětlit vztahy mezi rostlinnou a živočišnou produkcí, produkčním a mimoprodukčním využitím zemědělství, charakterizovat rozdíly v systémech hospodaření, a to nejen na zemědělské půdě. Pozná nejběžnější polní plodiny, rostlinné produkty a hlavní škodlivé činitele.Kompetence - komunikace:Může pracovat jak samostatně, tak v týmu. Je schopen komunikovat v českém jazyce s účelným využíváním základní odborné zemědělské terminologie. Umí formulovat, diskutovat a prezentovat vlastní názory, dokáže srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, konkretizovat problémy a navrhovat možná řešení. Umí formulovat a prezentovat základní názory na zemědělství.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat ke své práci iniciativně a tvořivě. Je schopen posoudit, zhodnotit a aplikovat odborné (zemědělské) informační zdroje (odborná literatura, dokumenty, databáze, webové stránky apod.). Při tvoření úsudku využívá jak vlastní zkušenosti, tak je i schopen přijímat a osvojovat si nové poznatky předních odborníků.
Literatura
ZákladníŠnobl, J., Pulkrábek, J. a kol. 2002. Základy rostlinné produkce. ČZU Praha.Majzlík, I., Hofmanová, B., Vostrý, L. 2012. Základy obecné zootechniky. PowerPoint. ČZU Praha. ISBN 978-80-213-2286-8.Pulkrábek, J., Capouchová, I., Hamouz, K. a kol. 2003. Speciální fytotechnika. /www.publikace.cz/.DoporučenáMajzlík, I. a kol. 2002. Chov zvířat I. ČZU Praha.Nátr, L. 2002. Fotosyntetická produkce a výživa lidstva. ISV Praha. 423 p. ISBN 80-85866-92-7.Jasińska, Z., Kotecki, A. 1999. Szczegolówa uprawa roślin I. a II. Axa Wroclaw. 481 p. ISBN 83-87866-O6-7.Houba, M., Hosnedl, V. 2002. Osivo a sadba. Nakl. Martin Sedláček. Praha. 186 s.
Požadavky
Žádné
Garant
prof. Ing. Karel Hamouz, CSc.