Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy zemědělství - Bc. (ARZ01E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARZ01E - Základy zemědělství - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět posluchače seznámí se základy rostlinné a živočišné produkce, se zaměřením na ekologické principy pěstování rostlin, chovu hospodářských zvířat a na kvalitu produktů. Výuka je věnována obecným zásadám a principům v kombinaci s praktickými příklady u nejvýznamnějších komodit určených k potravinářskému využití.

Osnova

PřednáškaZemědělská produkce a její využitíObecné principy rostlinné produkce - rostliny a prostředí, rajonizace, střídání plodinObecné principy integrované rostlinné produkce při zpracování půdy a ve výživě a ochraně porostůVýznam odrůd, osiva a sadbyProdukce a využití obilninBílkovinné a olejnaté plodinyProdukce a využití okopaninSklizeň, posklizňové ošetření a skladování rostlinných produktůZákladní principy živočišné produkceEkologické aspekty chovu hospodářských zvířatZáklady etiky a etologie chovu zvířatProdukce masaProdukce mlékaSelekce a plemenitba zvířatCvičeníSeznámení s hlavními polními plodinami a rozlišování růstových fázíTerénní cvičení - příprava půdy, zakládání porostů, kulturní a plevelné rostlinyZásady vzorkování rostlinného materiáluOkopaniny - brambory a cukrovkaBílkovinné a olejnaté plodiny - poznávání semen, kvalitativní znaky pro obchodováníObilniny - obilky a rostlinySeminář k aktuáním problémům rostlinné produkcePrověření znalosti rozlišování hlavních plodin a jejich semenPlemena zvířatOchrana zvířat, zacházení se zvířaty - stájZáklady etologického sledování, welfare zvířatExtérier zvířatProdukční znaky, plodnost, růstMetody selekce a plemenitby zvířat

Získané způsobilosti

Znalosti:Zná obecné principy zemědělství a produkce potravin. Orientuje se v možnostech využití zemědělské půdy a zvířat pro potřeby člověka. Zná a dovede popsat základní nejpěstovanější polní plodiny a hospodářsky chovaná zvířata. Dokáže se orientovat v nejběžněji využívaných systémech zemědělské produkce (konvenční, ekologické, integrované atd.). Zná základní principy pěstování rostlin a chovu zvířat. Umí vysvětlit význam a možnosti využití nejvýznamnějších plodin a chovaných zvířat. Je schopen posoudit dopady zemědělské produkce do životního prostředí. Dokáže pěstování rostlin a chov zvířat zasadit do obecných souvislostí zemědělské prvovýroby, definovat potřeby kvalitní produkce surovin pro potravinářský a další průmysl. Umí definovat a popsat produkční a mimoprodukční funkce zemědělství. Má základní orientaci v posuzování kvality zemědělské produkce. Zná vztah zemědělství a ostatních oborů národního hospodářství.Dovednosti:Umí identifikovat dopady zemědělství na životní prostředí. Dokáže připravit, zpracovat a využít základní podklady a informace o rostlinné a živočišné produkci. Je schopen vysvětlit vztahy mezi rostlinnou a živočišnou produkcí, produkčním a mimoprodukčním využitím zemědělství, charakterizovat rozdíly v systémech hospodaření, a to nejen na zemědělské půdě. Pozná nejběžnější polní plodiny, rostlinné produkty a hlavní škodlivé činitele.Kompetence - komunikace:Může pracovat jak samostatně, tak v týmu. Je schopen komunikovat v českém jazyce s účelným využíváním základní odborné zemědělské terminologie. Umí formulovat, diskutovat a prezentovat vlastní názory, dokáže srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, konkretizovat problémy a navrhovat možná řešení. Umí formulovat a prezentovat základní názory na zemědělství.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat ke své práci iniciativně a tvořivě. Je schopen posoudit, zhodnotit a aplikovat odborné (zemědělské) informační zdroje (odborná literatura, dokumenty, databáze, webové stránky apod.). Při tvoření úsudku využívá jak vlastní zkušenosti, tak je i schopen přijímat a osvojovat si nové poznatky předních odborníků.

Literatura

ZákladníŠnobl, J., Pulkrábek, J. a kol. 2002. Základy rostlinné produkce. ČZU Praha. 153 s. ISBN 80-213-0924-5.Majzlík, I. a kol. 2004. Chov zvířat I. ČZU Praha. 239 s. ISBN 80-213-1253-X.DoporučenáPulkrábek, J., Capouchová, I., Hamouz, K. a kol. 2003. Speciální fytotechnika. /www.publikace.cz/.Nátr, L. 2002. Fotosyntetická produkce a výživa lidstva. ISV Praha. 423 s. ISBN 80-85866-92-7.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Přemysl Štranc, Ph.D.