Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chov zvířat a prostředí - Bc. (ASA23E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASA23E - Chov zvířat a prostředí - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání teoretického a praktického přehledu o zásadách chovu hospodářských zvířat, o biologických předpokladech užitkových vlastností a technologii odchovu a chovu jednotlivých kategorií hlavních druhů hospodářských zvířat. Posluchači budou seznámeni s faktory ovlivňujícími ekonomiku a konkurenceschopnost chovu hospodářských zvířat a s jeho vazbami a vlivem na na životní prostředí. Výuka zahrnuje přednášky, teoretická a praktická cvičení v učebně i v terénu.

Osnova

PřednáškaVýznam a současný stav chovu skotu v ČR, porovnání konvenčního a ekologického zemědělstvíUžitkové vlastnosti skotu - plodnostUžitkové vlastnosti skotu - mléčná užitkovostUžitkové vlastnosti skotu - masná užitkovostPlemena skotu chovaná v ČR, šlechtitelská práceTechnika a technologie ustájení a ošetřování jednotlivých kategorií skotu, welfareVýznam chovu koní, historické poslání a současný stav, vývoj početních stavů v ČR a ve světěVýznam chovu ovcí, užitkové vlastnosti, technika a technologie chovu Význam chovu drůbeže, užitkové vlastnostiTechnika a technologie chovu hrabavé drůbežeZáklady techniky a technologie chovu vodní drůbežeVýznam chovu prasat a hybridizaceUžitkové vlastnosti prasatMinimalizace znečišťování životního prostředí chovem prasatCvičeníUžitkové typy skotu a exteriér, růst a vývin skotuŘízení reprodukce a hodnocení plodnosti ve stádě skotu, ukazatele výsledků reprodukceMléčná plemena skotu, ukazatele ovlivňující mléčnou užitkovost - technika dojení, kvalita mléka a zdraví mlMasná a kombinovaná plemena skotu, kontrola výkrmnosti, KUMPMetody šlechtitelské práce v chovu skotu, kontrola dědičnosti, selekce, označování zvířat, hodnocení exteriéruPosuzování vhodnosti zvolené technologie chovu jednotlivých kategorií skotu - terénní cvičení, exkurzeVnitřní a vnější vlivy působící na produkci drůbežího masa, technologie a technika chovů masné drůbežeVnitřní a vnější faktory ovlivňující snášku, technika a technologie chovů drůbeže vaječného typuSystémy ustájení drůbeže ve vztahu k welfaru uplatňovanému v chovech drůbeže a poznatky s EUUžitkové vlastnosti prasatPlemena prasatPlemenářská opatření v chovu prasat, hybridizace, metody plemenitby, plemenářské programyZpeněžování prasat a kvalita masaVliv chovu prasat na životní prostředí

Získané způsobilosti

Znalosti:Umí vysvětlit význam a možnosti využití základních druhů hospodářských zvířat (skot, prasata, drůbež, ovce a kozy). Umí definovat vztah zvířat k podmínkám vnějšího prostředí, především s ohledem na jejich welfare.Dovednosti:Je schopen vysvětlit základní faktory vnějšího prostředí, které mají vliv na užitkovost a welfare nejdůležitějších druhů hospodářských zvířat (skot, prasata, drůbež, ovce a kozy). Umí identifikovat některé vlivy mající vliv na produkci živočišných produktů (maso, mléko, vejce).Kompetence - komunikace:Může působit jak pod vedením, tak v týmové spolupráci. Je schopen komunikovat v českém jazyce s účelným využíváním odborné terminologie daného předmětu. Umí formulovat, diskutovat a prezentovat vlastní názory, dokáže srozumitelně sdělovat informace, myšlenky, konkretizovat problémy a navrhovat možná řešení.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat ke své práci tvořivě a iniciativně. Je schopen posoudit, zhodnotit a aplikovat informační zdroje (odborná literatura, dokumenty, databáze, webové stránky apod.), při tvoření úsudku dále využívá vlastní zkušenosti i zkušenosti odborníků. Je také připraven zorganizovat běžnou práci podřízeným osobám a účinně ji posoudit a zkontrolovat.

Literatura

ZákladníStupka, R., Čítek, J., Fantová, M., Ledvinka, Z., Navrátil, J., Nohejlová, L., Stádník, L., Šprysl, M., Štolc, L., Vacek, M., Zita, L. 2013. Chov zvířat. ČZU v Praze, powerprint, 2. vydání, 289 s. ISBN 978-80-87415-66-5.DoporučenáAppleby, M.C. , Hughes, B.O. 1997. Animal welfare. CABI Publ., Wallingford, p. 336. ISBN 978-0851991801.Bell, D., Weaver, W. 2002. Chicken meat and egg production. Kluwer Acad. Publ., Dordrecht, 5th ed., p. 1416. ISBN 978-0-7923-7200-4.Cole, D.J.A., Wieseman, J., Varley, M.A. 1994. Principles of Pig Science. Nottingham Univ.Press, p. 72. ISBN 1-897676-22-0Philips, C.J. 2010. Principles of Cattle Production. CABI Publ., Oxford, Second Edition, p. 256. ISBN 9780643098367.LMS Moodle

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Lukáš Zita, Ph.D.