Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chov skotu a ovcí - Bc., Mgr. (ASA35E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASA35E - Chov skotu a ovcí - Bc., Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získat teoretické a praktické znalosti o problematice chovu skotu a ovcí v podmínkách ČR a EU. Posluchači budou seznámeni s jednotlivými faktory ovlivňujícími užitkovost a ekonomiku chovu skotu a ovcí. Získají přehled o plemenech chovaných v ČR a systémech chovu používaných v ČR. Základní formou výuky jsou přednášky a cvičení doplněná o praktické ukázky používaných technologií chovu.

Osnova

PřednáškaVýznam chovu skotu, Legislativa, Ekologický chov, Systém podpory chovu skotu a ovcí, Kvotace produkceBiologické základy produkce mléka - mléčná žláza, tvorba mléka, dojení, laktace, NEB, kondice, produkce a zdravíBiologické základy produkce hovězího masa - intenzita a průběh růstu, ukazatele masné užitkovosti, zpeněžování - SEUROPPlodnost a zdraví skotu - ukazatele, hodnocení, prevence poruch, dlouhověkost a reprodukce stádaUžitkový typ - rozdělení plemen, exteriérové požadavky, hodnocení exteriéru, lineární popis - pro jednotlivá plemena, Plemena dojeného skotu - charakteristika, užitkovost, výsledkyZákladní principy šlechtění skotu, odhad plemenných hodnot a jejich využitíŠlechtitelské programy, plemenářská práceSystémy v chovu skotu a zásady řízení odchovu telat, jalovic a chovu dojnicZásady řízení stáda krav BTPM a výkrmu skotu, Ekonomika chovu skotuVýznam chovu ovcí, užitkové vlastnosti, vedlejší produkty, kůžeTvarové vlastnosti, Produkce masa, Plodnost ovcí - hodnocení, způsoby zapouštěníPlemena ovcí - rozdělení plemen ovcí ve světě a ČR, struktura plemen chovaných v ČR, rozdělení a rajonizaceTechnika a technologie chovu ovcí - odchov a výkrm jehňat, metody odstavu, systém chovu, Šlechtitelské programyCvičeníDomestikace a fylogenie skotu, fyziologické vlastnosti, zacházení se skotem, označování, odrohování a přeprava skotuMléčná užitkovost skotu - hodnocení laktace, laktační křivka, perzistence, vlastnosti mléka, KU mléka, sestavy KUMasná užitkovost skotu - porážka skotu, hodnocení jatečného těla - SEUROPPlodnost skotu - řízení reprodukce a hodnocení ve stádě, sestavy výsledků reprodukce, Dlouhověkost krav, obrat stádaHodnocení zevnějšku skotu - praktická ukázkaPlemena masného skotu - charakteristika, užitkovost, výsledky, Praktické ukázky plemen - videofilmy, katalogyZdroje a využití informací z kontroly dědičnosti při řízení stáda (PH, R atdTechnologie ustájení jednotlivých kategorií dojeného skotu skotuHodnocení parametrů stáda dojnic, zjišťování rezervTechnologie chovu krav BTPM a výkrmu skotuTerminologie v chovu ovcí, základy vlnoznalství - stavba kůže a chlupu, růst chlupu, typy a vlastnosti ovčích chlupůHodnocení exteriéru, Bonitace - význam, zjišťování základních užitkových vlastnostíSystém KU u kombinovaných, mléčných, masných a plodných plemen ovcíPraktické cvičení - demonstrační stáj - manipulace se zvířaty, určování stáří, stříhání, bonitace-vypracování protokolu

Získané způsobilosti

Znalosti:Má teoretické a praktické znalosti z chovu skotu a ovcí v ČR a ve světě. Je schopen vyjmenovat ekonomicky významné užitkové vlastnosti a seřadit je dle výsledného vlivu na ekonomiku chovu. Zvládá vyjmenovat a popsat nejvýznamnější plemena skotu a ovcí a definovat optimální podmínky jejich chovu v závislosti na užitkovém typu, resp. intenzitě produkce. Orientuje se v základní odborné literatuře, je schopen citovat a reprodukovat výsledky publikované v odborném a vědeckém tisku.Dovednosti:Je schopen odborné manipulace se zvířaty a organizace a zajištění všech základních zootechnických zákroků. Umí objektivně hodnotit tělesnou kondici zvířat. Orientuje se ve zdravotní problematice zvířat a je schopen určit potřebu veterinárního ošetření. Dokáže zajistit odborné vedení faremní evidence a analyzovat dosahované ukazatele chovu. Umí prakticky aplikovat nově získané odborné informace v rámci úprav řízení chovu.Kompetence - komunikace:Může řídit provoz farmy zaměřené na chov skotu a ovcí jak pod vedením i v rámci týmu spolupracovníků. Aktivně využívá odbornou terminologii používanou v českém jazyce a orientuje se v cizojazyčné terminologii. Umí formulovat a prezentovat vlastní názory a diskutovat o dané problematice. Je schopen definovat konkrétní problémy a navrhovat řešení, včetně případného delegování úkolů spolupracovníkům.Kompetence - úsudek:Je schopen přistupovat k práci tvořivě a iniciativně. Zvládá práci s běžně dostupnými informačními zdroji (odborná literatura, dokumenty, databáze, statistické přehledy, webové stránky) a je schopen je posoudit, vyhodnotit a extrahovat významné informace. Umí se zúčastnit nebo vést odbornou diskusi a využít pro tvorbu úsudku zkušenosti vlastní i dalších odborníků.

Literatura

ZákladníJazyk výuky: ČeštinaZahrádková R. et al. 2009. Masný skot od A do Z. Český svaz chovatelů masného skotu, Praha. 395 s. ISBN 978-80-254-4229-6Bouška, J. et al.2006. Chov dojeného skotu. Nakladatelství Profi Press, s.r.o., Praha, 186 s. ISBN 80-86726-16-9Vaněk D. et al. 2002. Chov skotu a ovcí. ČZU Praha a ISV Praha. ISBN 80-86642-11-9http//ksz.af.czu.cz/testovaniaslechteniskotuwww.cestr.cz, www.holstein.cz, www.cschms.cz, www.cmsch.czDoporučenáJazyk výuky: ČeštinaChilliard Y. et al. 2009. Ruminant physiology. Wageningen Academic Publishers, Wageningen, 864 p. ISBN 978-90-8686-119-4Andrieu S., Warren H. 2009. Ruminant formula for the future nutrition or pathology? Wageningen Academic Publishers, Wageningen, 95 p. ISBN 978-90-8686-105-7Ortiques-Marty I. et al. 2007. Energy and protein metabolism and nutrition. Wageningen Academic Publishers, Wageningen, 647 p. ISBN 978-90-8686-041-8Klopčič M. et al. 2009. Breeding for robustness in cattle. Wageningen Academic Publishers, Wageningen, 281 p. ISBN 978-90-8686-084-5Ball P.J.H., Peters A.R. 2007. Reproduction in cattle. Blackwell Publishing, Great Britain, 242 p. ISBN 978-1-4051-1545-2Steinhauser, L. et al. 2000. Produkce masa. Last 2000, Polygra Brno 2000 464 s. ISBN 80-900260-7-9Louda F. et al. 2000. Chov skotu (přednášky). ČZU Praha a ISV Praha, 186 s. ISBN 80-2130542-8Phillips C.J.C. et al. 1999. Progress in Dairy Science. CAB International. ISBN 0-8519-8974-8Bath D. L. et al. 1985. Dairy Cattle Principles, Practises, Problems, Profits. LEA a FEBIGER California. ISBN 0-8121-0955-4Kvapilík, J. et al. 2006. Chov krav bez tržní produkce mléka. VÚŽV, Praha-Uhříněves, 99s. ISBN 80-7271-177-6Hoard's Dairyman - The National Dairy farm Magazine, ISSN 0018-2885, Fort Atkinson, WI USA

Požadavky

žádné

Garant

doc. Ing. Luděk Stádník, Ph.D.