Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lukařství a pastvinářství - Bc. (ATA07E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ATA07E - Lukařství a pastvinářství - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí o produkčním a mimoprodukčním významu travních porostů. Osvojení teoretického a praktického poznání vlivu biotických a abiotických faktorů na botanické složení a kvalitu píce. Jsou zdůrazněna základní a běžná pratotechnická opatření při různých způsobech využívání lučních a pastevních porostů v rozdílných ekologických podmínkách a vhodnost konzervace objemných krmiv. Výuka je doplněna exkurzemi.

Osnova

PřednáškaVýznam travních porostů (luk a pastvin) pro výživu zvířatProdukční a ekologické funkce travních porostůKvalitativní požadavky na píci z travních porostůPřehled a význam abiotických a biotických faktorů ekosystémů luk a pastvinHodnocení a bonitace lučních a pastevních porostůVýznamné luční a pastevní druhy, jejich vliv na kvalitu a dietetickou hodnotu píceZákladní a běžná pratotechnikaLouky, využití, hnojení a zhodnocení píceZměny kvality píce a druhového složení při hnojení a využíváníVyužití pastvy v ČR a ve státech EUKonzervace píce z luk a pastvinKrmná hodnota lučních a pastevních porostůVhodné pastevní systémy, jejich exploatace z hlediska kvality píceMožnosti alternativního využití travních porostůCvičeníExkurze - bonitace lučního (pastevního) porostu, odběry vzorkůExkurze - stanoviště dle hygrosérie a trofosérie, posouzení kvality porostůExkurze - sběr druhů pro hodnocení vybraného areáluHodnotné druhy lučních a pastevních porostůPodřadné a plevelné druhy lučních a pastevních porostůMikroskopie, kvalita různých druhů jetelovinMikroskopie, kvalita různých druhů travLaboratorní hodnocení konzervovaných krmivSenzorické hodnocení konzervovaných krmivRozbory vzorků sena z luk a jejich hodnoceníRozbory vzorků sena z pastvin a jejich hodnoceníPraktické možnosti alternativního využití trvalých travních porostůHodnocení protokolů z exkurzíZápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Získá základní znalosti o trvalém smíšeném společenstvu travních porostů. Provede zhodnocení čtyř agrobotanických skupin a druhů. Posoudí vodní, výživný režim stanoviště a dokáže navrhnout odůvodněná pratotechnická opatření. Z floristického hlediska umí popsat porostové typy, jejich využívání, výnosové schopnosti. Určí kvalitu a způsob konzervace objemné píce. Porovná význam a dopad jednotlivých mimoprodukčních funkcí na ochranu zemědělské krajiny.Dovednosti:Samostatně je schopen z praktického hlediska řešit složení agrocenóz. Umí posoudit podle druhové diverzity způsob hospodaření a navrhnout odpovídající pratotechnická opatření. Ovládá zásady managementu, které vyústí ve zlepšení sukcese porostu.Kompetence - komunikace:Komunikuje a používá odbornou terminologii v českém jazyce. Správně formuluje a prezentuje vlastní názory, dovede je správně interpretovat, prosadit a navrhnout potřebná opatření.Kompetence - úsudek:Snaha k tvořivému přístupu k daným úkolům. Student využívá informací a výsledků z různých vědecko-výzkumných zdrojů. Dovede zhodnotit vlastní získané zkušenosti. Komunikuje z pracovním kolektivem a praxí. Práci objektivně posoudí a navrhne patřičná opatření.

Literatura

ZákladníJančovič J. (1997) Ekológia trávnych porastov. SPU, Nitra, 82 s. ISBN 80-7137-399-0.Klimeš F. (1997) Lukařství a pastvinářství. ZFJU, Č. Budějovice, 142 s. ISBN 80-7040-215-6.Mrkvička J., Veselá M. (2003) Kvalita a výnosy luční píce při rozdílném hnojení. AFJU, Č. Budějovice. Sb. ref. z mez. konf. 18.-19.2., 154 s.Šantrůček, J. a kol., 2007 Encyklopedie pícninářství. Skriptum FAPPZ ČZU v Praze. ISBN 978-80-213-1605-8, 157 s.Veselá M. et al. (2002) Návody ke cvičení z pícninářství. PowerPrint, Praha, 202 s. ISBN 80-213-0435-9.DoporučenáFrame J. (1992) Improved Grassland Management. Farming Press Book, 185 s.Kvítek T. et al. (1997) Udržení, zlepšení a zakládání druhově bohatých luk. Metod. VÚMOP, Praha, 21, 52 s. ISSN 1211-3972.Moravec J. et al. (1994) Fytocenologie. Academia, Praha, 403 s.Mrkvička J. (1992) Produkční a ochranné funkce trvalých lučních porostů. Hab. práce VŠZ, Praha, 176 s.Regal V., Veselá M. (1975) Výzkum typologie luk a pastvin. Záv. zpráva AF VŠZ, Praha, 105 s.Rychnovská M. et al. (1985) Ekologie lučních porostů. Academia, Praha, 291 s.Vaněk V. et al. (1991) Vápnění zemědělských půd. MZe ČR, 107 s. ISBN 80-7084-047-1.Velich J. et al. (1994) Pícninářství. ČZU, Praha, 202 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jaromír Šantrůček, CSc.