Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pícninářství Z - Mgr. (ATA13E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ATA13E - Pícninářství Z - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání hlubších znalostí o výrobě kvalitních objemných krmiv u pícnin pěstovaných na orné půdě a trvalých travních porostech odpovídajících požadavkům zdravé výživy polygastrických zvířat. Prohloubení znalostí o biologických vlastnostech, ekologických požadavcích, produkčních schopnostech, kvalitě píce a pícninářském uplatnění hlavních pícnin. Sklizeň a využití píce, principy oraganizace pícninové základny pro plynulou a vyrovnanou výživu skotu, ekonomické a energetické aspekty výroby objemné píce.

Osnova

PřednáškaRozdělení pícnin, pěstební podmínky tvorby výnosů kvalitní píce na orné půdě a trvalých travních porostechKvalita a využití základních leguminózVyužití, kvalita a dietetické vlastnosti doplňkových leguminózPícní trávy, základní, doplňkové, determinace jejich využití - 1Pícní trávy, základní, doplňkové, determinace jejich využití - 2Jetelovinotravní směsky, složení, nutriční hodnotaJednoleté pícniny, energetická složka v krmných dávkáchKukuřice na siláž, výběr hybridů, technologie sklizně z hlediska výnosů živinTrvalé travní porostyVliv vodního a výživného režimu na druhovou diverzitu smíšených travních společenstevPratotechnická opatření ovlivňující kvalitu a exploataci píceHnojení travních porostů průmyslovými a statkovými hnojivyVyužití travních porostůSklizeň, konzervace bílkovinné a sacharidové píceCvičeníJeteloviny, určení nejdůležitějších druhů v květním stavu, pícninářské hodnocení, kvalita píceSemenářství jetelovin, určování semen kultruních druhů, opylování jetelovinTrávy v květním stavu, určování nejdůležitějších druhů, jejich pícninářská hodnota - 1Trávy v květním stavu, určování nejdůležitějších druhů, jejich pícninářská hodnota - 2Semenáství trav, rozlišování semen kulturních druhů, výroba a kvalita osivInventarizace porostů jetelovin, hodnocení způsobů zakládání a přezimováníSestavování jetelotravních směsí pro různé typy porostůMikroskopické metody hodnocení kvality trav a jetelovinSterilní stav travPastevní využití porostů, pastevně technická zařízeníKonzervace píce a technologie sklizně pícninSbírka trav a jetelovin pro herbářInventarizace a bonitace trvalých travních porostůZápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Má dobré základní znalosti z předcházejících odborných předmětů vyučovaných KPT a na FAPPZ. Dokáže determinovat nejrozšířenější druhy pícnin pěstovaných na orné půdě. Umí fundovaně posoudit morfologickou stavbu, hlavní rozpoznávací znaky druhů, kvalitu píce a výnosotvorné prvky. Dokáže vysvětlit rozdíly v agrotechnice, popř. v pratotechnice, v ekologických požadavcích, kvalitě, konzervaci pícnin. Určí význam a floristické složení lučních a pastevních porostů z produkčních a mimoprodukčních hledisek. Kvalitě píce podřídí všechna pratotechnická opatření (sklizeň, využívání, ošetřování aj.).Dovednosti:Podle významných znaků dovede identifikovat druhy trav, leguminóz, popř. ostatních dvouděložných druhů pěstovaných na orné půdě a rozšířených v travních porostech. Zvládne určení kvality druhů podle histologické stavby mikroskopickou metodou, principy organizace krmivové základny. Vyhodnotí energetický a ekonomický efekt nejdůležitějších pěstovaných plodin v daných agroekologických podmínkách.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu má předpoklady pracovat individuálně. Při řešení problémů dokáže prosadit své názory v kolektivu. Využívá odborné terminologie, umí se srozumitelně a přesně vyjadřovat. Na záikladě získaných odborných zkušeností prezentuje své výsledky a navrhuje nová opatření.Kompetence - úsudek:Dokáže ke své práci přistupovat tvořivým a iniciativním způsobem. Má schopnost erudovaně posoudit a vyhodnotit získané informační zdroje při tvorbě daného problému. Využívá vlastních získaných zkušeností a tvůrčím způsobem je aplikuje v praxi. Je schopen plánovat, zorganizovat a kontrolovat práci ostatních členů kolektivu.

Literatura

ZákladníMrkvička J. (2004) Pastvinářství. PowerPrint, Praha, 82 s. ISBN 80-213-0404-0.Šantrůček, J. a kol., 2007 Encyklopedie pícninářství. Skriptum FAPPZ ČZU v Praze. ISBN 978-80-213-1605-8, 157 s.Veselá M. et al. (2002) Návody ke cvičení z pícninářství. PowerPrint, Praha, 202 s. ISBN 80-213-0435-9.DoporučenáHolúbek R. et al. (1997) Lukárstvo a pasienkárstvo. SPU, Nitra, 136 s. ISBN 80-71-37-382-6.Jančovič J. (1997) Ekológia trávnych porastov. SPU Nitra, 82 s. ISBN 80-7137-399-0.Klimeš F. (1997) Lukařství a pastvinářství. ZFJU, České Budějovice, 142 s. ISBN 80-7040-215-6.Šantrůček J. et al. (1995) Základy pěstování víceletých pícnin na orné půdě. IVV MZe ČR, Praha, 32 s.Šantrůček J. et al. (2003) Encyklopedie pěstování víceletých pícnin na orné půdě. ÚZPI, Praha, 60 s. ISBN 80-72-71-132-6.Velich J. (1996) Praktické lukařství. ITVZ MZe ČR, Praha, 57 s. ISBN 80-7105-129-2.Veselá M., Mrkvička J. (2002) Pěstování jetelovinotravnových ekonomických podmínkách. Sb. ref. z odb. sem. 19.2. 2002. PowerPrint, Praha, 124-126 ISBN 80-213-0871-0.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Miloslava Veselá, CSc.