Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pěstování a využití pícnin - Mgr. (ATA15E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ATA15E - Pěstování a využití pícnin - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání komplexních znalostí potřebných k pěstování a využití pícnin v ČR. Zabývá se pěstováním pícnin na orné půdě, looukách a pastvinách, metodami regulace tvorby výnosu a kvality rosltinné produkce v rozmanitých agroekologických podmínkách. Kvalitativně různé technologické postupy s ohledem na životní prostředí, optimální energetický a ekonomický efekt. Principy organizace pícninové základny pro plynulou a vyrovnanou výživu hospodářských zvířat a její uplatnění ve struktuře rostlinné výroby.

Osnova

PřednáškaVýznam a postavení pícninářství, návaznost na ostatní obory, struktura, rozdělení a uplatnění pícninNároky, pěstování a využití víceletých pícnin - základní, doplňkové, speciální a plevelné druhy travPícní trávy, významné druhy a hybridy trav, jejich pěstování a uplatněníSemenářské porosty trav, posklizňová úprava, kvalita osivaZakládání porostů jetelovin, agrotechnika, sklizeň a využití vojtěšky seté a jetele lučníhoSystémy pěstování doplňkových jetelovin na píci a semenoJetelovinotravní směsky, jejich složení a pěstováníPěstitelský systém kukuřice, agrotechnika, sklizeň a využitíOstatní jednoleté pícninyTravní porosty, abiotické a biotické faktoryPratotechnika luk a pastvinVýživa a hnojení travních porostůSečné, pastevní a kombinované využití travních porostůSklizeň a konzervace píceCvičeníPícninářská hodnota kulturních a nekulturních druhů travPícninářská hodnota kulturních a nekulturních druhů travVýroba travních osiv, znaky a kvalita obilekMikroskopické určování travních druhů a metody stanovení stravitelnosti píceEkologické požadavky (N, H, PH) jetelovin a jejich morfologické znakySemena jetelovinPrincipy sestavování směsí pro dočasné a trvalé travní porostyBiologická kontrola víceletých pícninTerénní cvičení - určování trav podle habitu a způsobu odnožováníDruhově pestrá luční stanoviště a ekologické podmínkyDruhově pestrá luční stanoviště a ekologické podmínkyProjekt pastevních areálůTechnologie, konzervace a skladování píceZápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Zhodnocuje získané poznatky při pěstování pícnin na orné půdě. Zabývá se pratotechnikou při exploataci trvalých travních porostů. Umí diagnostikovat vhodné druhy pícnich plodin pro dané ekologické podmínky v různých pěstebních oblastech. Dokáže determinovat bílkovinné, polobílkovinné a glycidové plodiny při zajištění krmivové základny. Posoudí kvalitativně různé technologické postupy se zřetelem na zátěž životního prostředí a ekonomiku pěstování.Dovednosti:Na základě morfologických a histologických znaků umí určit jednotlivé čeledě a skupiny jednoděložných a dvouděložných druhů. Posoudí a pojmenuje druhy kulturních a nekulturních rostlin. Dovede aplikovat základní postupy sklizně a konzervace různých pícních plodin z hlediska energetiky. Umí interpretovat nové poznatky při zakládání, pěstování a využití pícnin. Dokáže organizačně řídit principy při plynulém zajišťování krmivové základny.Kompetence - komunikace:Dokáže v kolektivu formulovat, diskutovat a reprodukovat své ideje, rozpoznat kladné a negativní stránky běžných problémů. Navrhuje řešení dané problematiky. Je schopen odborné a běžné komunikace v kolektivu spolupracovníků, ale i mimo pracovní tým.Kompetence - úsudek:Je schopen posoudit a zhodnotit význam poskytnutých informací při výuce. Opírá se o odbornou literaturu, čerpá i z dalších informačních zdrojů, které poskytuje katedra (materiály z odborných konferencí), webové stránky aj. Umí práci objektivně posoudit a vyhodnotit.

Literatura

ZákladníHolúbek R. et al. (1997) Lúkárstvo a pasienkárstvo. SPU, Nitra, 136 s. ISBN 80-7137-382-6.Klimeš F. (1997) Lukařství a pastvinářství. Ekologie travních porostů. ZFJU, České Budějovice, 142 s. ISBN 80-7040-215-6.Mrkvička J. (2004) Pastvinářství. PowerPrint, Praha, 82 s. ISBN 80-213-0404-0.Šantrůček, J. a kol. (2007) Encyklopedie pícninářství. Skriptum FAPPZ ČZU v Praze. ISBN 978-80-213-1605-8, 157 s.Veselá M. et al. (2002) Návody ke cvičení z pícninářství. PowerPrint, Praha, 202 s. ISBN 80-213-0435-9.DoporučenáFrame J. (1992) Improved Grassland Management. Farming Press Book, 185 s.Holúbek R. et al. (1997) Lukárstvo a pasienkárstvo. SPU, Nitra, 136 s. ISBN 80-71-37-382-6.Jančovič J. (1997) Ekológia trávnych porastov. SPU Nitra, 82 s. ISBN 80-7137-399-0.Klesnil A. et al. (1988) Zakládání porostů jetelovin. Rostl. Výr., 26 (11) 1131-1137.Klimeš F. (1997) Lukařství a pastvinářství. ZFJU, České Budějovice, 142 s. ISBN 80-7040-215-6.Krajčovič V. et al. (1968) Krmovinárstvo. SNPL, Bratislava, 561 s.Mrkvička J. (2004) Pastvinářství. PowerPrint, Praha, 82 s. ISBN 80-213-0403-0.Regal V. (1953) Pícní a plevelné trávy. SZN, Praha, 290 s.Šantrůček J. et al. (1995) Základy pěstování víceletých pícnin na orné půdě. IVV MZe ČR, Praha, 32 s.Šantrůček J. et al. (2003) Encyklopedie pěstování víceletých pícnin na orné půdě. ÚZPI, Praha, 60 s. ISBN 80-72-71-132-6.Velich J. (1996) Praktické lukařství. ITVZ MZe ČR, Praha, 57 s. ISBN 80-7105-129-2.Veselá M., Mrkvička J. (2002) Pěstování jetelovinotrav v nových ekonomických podmínkách. Sb. ref. z odb. sem. 19.2. 2002. PowerPrint, Praha, 124-126 ISBN 80-213-0871-0.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jaromír Šantrůček, CSc.