Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Produkce a dietetické účinky objemných krmiv - Mgr. (ATA18E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ATA18E - Produkce a dietetické účinky objemných krmiv - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kvalitativní hodnocení druhů pícnin pěstovaných na orné půdě a píce z trvalých travních porostů při různých způsobech exploatace. Vliv agrotechnických a pratotechnických opatření na kvalitu a dietetické účinky objemných krmiv. Význam a zhodnocení důležitých živin v píci ve vztahu k výživě hospodářských zvířat. Vliv vnějších podmínek na tvorbu a ukládání látek v organizmu zvířat, především při pastvě, konzervovaných krmiv a dalších produktů.

Osnova

PřednáškaPícninářství ve strategii výživy zvířat v návaznosti na ostatní vědní oboryPožadavky hospodářských zvířat na kvalitu a kvantitu krmivové základnyPěstování, sklizeň a kvalita píce základních druhů z čeledi FabaceaeVýznam a kvalita píce ostatních jetelovinPěstování, sklizeň a kvalita píce základních druhů z čeledi PoaceaeKvalita a dietetické účinky ostatních druhů travVliv složení jetelovinotrav na kvalitu a dietetické účinky píceVliv technologie sklizně na nutriční hodnotu glycidové píceKvalita píce z TTP při různém stupni hygrosérieKvalita píce z TTP při různém stupni trofosérieHlavní nekulturní druhy pastevních porostů, jejich nutriční a dietetické vlastnostiHlavní nekulturní druhy lučních porostů, jejich nutriční a dietetické vlastnostiDalší přirozené škodlivé látky způsobující tympámii zvířatŠkodlivé látky vznikající při zpracování a úpravě krmivCvičeníExkurze na TPZpracování botanických snímků a určení pícninářské hodnotyExkurze na TPVyhodnocení botanických snímků a určení pícninářské hodnotyExkurze na vybraný pastevní porostŠkolní pozemekSmyslové hodnocení konzervovaných bílkovinných pícninSmyslové hodnocení konzervovaných glycidových pícninZjišťování kvality píce jetelovin v různých fenofázích mikroskopickou metodouZjišťování kvality píce ostatních dvouděložných druhůKvalita pícních trav dle histologické stavbyKvalita nekulturních a plevelných trav dle histologické stavbyHodnocení nestravitelných pletiv u různých pícninZápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Umí definovat a rozlišit produkční a kvalitativní parametry různých skupin objemné píce. Dovede popsat možné změny v kvalitě a v dietetických účincích druhů v průběhu fenofází jetelovin, pícních trav a ostatních dvouděložných rostlin pěstovaných na orné půdě. Zhodnotí kvalitu píce z travních porostů a možné nežádoucí účinky látek, které ovlivňují dobrovolný příjem krmiv zvířaty.Dovednosti:Podle morfologických a histologických znaků druhů objemných krmiv zařadí a objektivně posoudí rozdíly mezi bílkovinými, polobílkovinými a glycidovými složkami krmivové základny v podniku. Pozná hlavní druhy uvedených krmiv a umí posoudit jejich použití pro různé skupiny hospodářských zvířat. Je schopen sestavit plynulý pás zeleného krmení a doplnit chybějící zdroje konzervovanými krmivy.Kompetence - komunikace:V kolektivu se představí jako komunikativní. Dovede objektivně posoudit a eventuelně prosadit nové možnosti při řešení problémů. Aktualizuje, syntetizuje a rozhoduje o správnosti navrhovaných opatření a snaží se je prosadit v pracovním týmu. Dovede interpretovat zákonitosti a zavrhnout opatření, která nejsou v souladu s opatřeními pro zkvalitnění krmivové základny.Kompetence - úsudek:Na základě dřívějších poznatků a kvalifikovaného úsudku může posoudit kvalitu a význam dříve poskytnutých informací během výuky předmětu. Své znalosti čerpá z poskytnutých informačních zdrojů na katedře a i mimo pracoviště (webové stránky, odborná dokumentace aj.).

Literatura

ZákladníŠantrůček J. 2001. Základy pícninářství. PowerPrint. Praha. 139 s. ISBN 80-213-0764-1.Veselá M. 2002. Návody ke cvičení z pícninářství. PowerPrint, Praha, 202 s. ISBN 80-213-0404-0.Kalač P., Míka V. 1997. Přirozené škodlivé látky v rostlinných krmivech. ÚZPI. Praha. 162 s. ISBN 80-85120-96-8.DoporučenáMrkvička J. 2002. Pastvinářství v ekologickém zemědělství. ÚZPI. Praha. 17 s. ISBN 80-7271-118-0.Velich J. (1996) Praktické lukařství. ITVZ, MZe ČR, Praha, 57 s. ISBN 80-7105-129-2.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Mrkvička, CSc.