Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pícninářství a pastvinářství - Bc. (ATA24E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ATA24E - Pícninářství a pastvinářství - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí o pěstování a využití pícních plodin. Produkční a ekologický význam trvalých travních porostů. Základní a běžné ošetřování pastevních ploch.

Získané způsobilosti

Znalosti:Má znalosti při určování druhů pícnin pěstovaných na orné půdě a ve smíšené pastevní fytocenóze. Umí zhodnotit výnosový potenciál při různých způsobech využití víceletých a jednoletých pícnin. Dále provede botanické rozbory agrocenóz a vyhodnotí jejich význam pro hospodářská zvířata.Dovednosti:Zhodnotí výnosotvorné prvky víceletých a jednoletých pícnin. Umí identifikovat na základě znaků posoudit pastevní porosty. Navrhne optimální pratotechnická řešení a vypočte obsazení pastevních ploch. Při zakládání pastevních areálů upřednostní druhy vhodné pro různé kategorie hospodářských zvířat (koně, skot, ovce aj.).Kompetence - komunikace:Umí přesvědčivě sdělovat vlastní získané názory a komunikovat s kolektivem. Používá správné odborné terminologie. Působí pod odborným vedením a dokáže prosadit své poznatky i při týmové spolupráci.Kompetence - úsudek:K práci v daném předmětu přistupuje tvořivě. Je schopen zhodnotit a posoudit informační zdroje při zpracování seminárních prací (odborná literatura, webové stránky, databáze aj.). Dokáže použít závěry vědeckého výzkumu dané problematiky.

Literatura

ZákladníMrkvička J. 2004. Pastvinářství. PowerPrint. Praha.82 s. ISBN 80-213-0403-0.Mrkvička J. 2002. Pastvinářství v ekologickém zemědělství. ÚZPI. Praha. 17 s. ISBN 80-2145-81.Jančovič J. 1997. Ekológia trávnych porastov. SPU. Nitra. 82 s. ISBN807-137-399-0.Klimeš F. 1997. Lukařství a pastvinářství. ZFJU. České Budějovice. 142 s. ISBN 807-040-215-4.Šantrůček J. 2001. Základy pícninářství. PowerPrint. Praha. 139 s. ISBN 80-213-0764-1.Veselá M. 2002. Návody ke cvičení z pícninářství. PowerPrint. Praha. 202 s. ISBN 80-213-0435-9.DoporučenáFrame J. Improved Grassland Management. Farming Press Book. London. p.185. ISBN978-856-772-43.Gregorová H. 1992. Krmovinárstvo. VŠP. Nitra. 170 s. ISBN 80-7137-415-0.Moravec J. 1994. Fytocenologie. Academia. Praha. 403 s.ISBN 129-256-133-3.Velich J. 1996. Praktické lukařství. ITVZ MZe ČR. Praha. 57 s. ISBN 80-7105-129-2.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Mrkvička, CSc.