Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pícninářství a pastvinářství - Bc. (ATA76E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ATA76E - Pícninářství a pastvinářství - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získat teoretické a praktické znalosti o biologii pícních plodin. Porovnání neprodukčních a produkčních funkcí pícnin. Důraz je kladen na specifické podmínky technologie pěstování pícnin a kvalitu píce se zřetelem na agroekologické vazby z hlediska požadavků hospodářských zvířat.

Získané způsobilosti

Znalosti:Má znalosti při určování druhů pícnin pěstovaných na orné půdě a ve smíšené pastevní fytocenóze. Umí zhodnotit výnosový potenciál při různých způsobech využití víceletých a jednoletých pícnin. Dále provede botanické rozbory agrocenóz a vyhodnotí jejich význam pro hospodářská zvířata. Získané poznatky zavede do praxe.Dovednosti:Při praktické exploataci zhodnotí výnosotvorné prvky víceletých a jednoletých pícnin. Na základě znaků umí identifikovat a posoudit pastevní porosty. Navrhne optimální pratotechnická řešení. Na základě stavu jednotlivých kategorií hospodářských zvířat vypočte plochu pastevního areálu. Při zakládání pastvin upřednostní druhy pícnin vhodné pro různé kategorie hospodářských zvířat (koně, skot, ovce aj.).Kompetence - komunikace:Umí přesvědčivě sdělovat vlastní získané názory a komunikovat s kolektivem. Používá spravné odborné terminologie. Působí pod odborným vedením a dokáže prosadit své poznatky i při týmové spolupráci.Kompetence - úsudek:K práci v daném předmětu přistupuje tvořivě. Je schopen zhodnotit a posoudit informační zdroje dostupné v praxi při zpracování seminárních prací (odborná literatura, webové stránky, databáze aj.). Dokáže použít závěry vědeckého výzkumu a praktických znalostí dané problematiky.

Literatura

ZákladníMrkvička J. 2004. Pastvinářství. PowerPrint. Praha. 82 s. ISBN 80-213-0404-1.Šantrůček J. 2001. Základy pícninářství. PowerPrint. Praha. 139 s. ISBN 80-213-0764-1.Veselá M. 2002. Návody ke cvičení z pícninářství. PowerPrint. Praha. 202 s. ISBN 80-213-0435-9.DoporučenáFrame J. (1992) Improved Grassland Management. Farming Press Book, 185 s.Mrkvička J. 2002. Pastvinářství v ekologickém zemědělství. ÚZPI. Praha. 17 s. ISBN 80-7271-118-0.Veselá M., Mrkvička J. 2002. Pěstování jetelovinotrav v nových ekonomických podmínkách. PowerPrint, Praha. s. 124-126. ISBN 80-213-0871-0.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Mrkvička, CSc.