Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lukařství a pastvinářství - Bc. (ATA78E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ATA78E - Lukařství a pastvinářství - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí o mimoprodukčním a produkčním významu travních porostů. Vliv biotických a abiotických faktorů na botanické složení a kvalitu píce. Základní a běžná pratotechnická opatření při různé exploataci lučních a pastevních porostů v rozdílných ekologických podmínkách. Způsoby konzervace obejmných krmiv.

Osnova

PřednáškaVýznam travních porostů pro výživu zvířatEklogické a produkční funkce travních porostůKvalita píce z travních porostů s ohledem na požadavky polygastrůPřehled a význam abiotických a biotických faktorů ekosystémů luk a pastvinHodnocení a bonitace lučních a pastevních porostůVýznamné luční a pastevní druhy, jejich vliv na kvalitu a dietetickou hodnotu píceZákladní a běžná pratotechnika, rozdíly v ošetřování luk a pastvinLouky, využití, hnojení a zhodnocení píceZměny kvality píce a druhového složení při diferencovaném hnojení a exploataci porostůVyužití pastvy v ČRKonzervace píce, způsoby, výživná a dietetická hodnotaKrmná hodnota lučních a pastevních porostůPastevní systémy, jejich exploatace z hlediska kvality píceMožnosti alternativního využití travních porostůCvičeníExkurze - bonitace lučního (pastevního) porostu, odběry vzorkůExkurze - stanoviště dle hygrosérie a trofosérie, posouzení kvality porostůExkurze - sběr druhů pro hodnocení vybraného areáluHodnotné druhy lučních a pastevních porostůPodřadné a plevelné druhy lučních a pastevních porostůMikroskopie, kvalita různých druhů jetelovinMikroskopie, kvalita různých druhů travLaboratorní hodnocení konzervovaných krmivSenzorické hodnocení konzervovaných krmivRozbory vzorků sena z luk a jejich hodnoceníRozbory vzorků sena z pastvin a jejich hodnoceníPraktické možnosti alternativního využití trvalých travních porostůHodnocení protokolů z exkurzíZápočet

Získané způsobilosti

Znalosti:Získá základní znalosti o smíšeném trvalém společenstvu luk a pastvin. Zhodnotí jednotlivé agrobotanické skupiny a druhy. Posoudí vodní a výživný režim stanoviště. Dokáže navrhnout odůvodněná pratotechnická opatření. Z floristického hlediska věnuje pozornost porostovým typům, využívání, výnosovým schopnostem, kvalitě a způsobu konzervace objemné píce. Porovná význam a dopad jednotlivých mimoprodukčních funkcí na ráz zemědělské krajiny.Dovednosti:Samostatně je schopen z praktického hlediska řešit složení agrocenóz. Umí posoudit, podle druhové diverzity porostu, způsob hospodaření a navrhnout odpovídající pratotechnická opatření, včetně managementu.Kompetence - komunikace:Komunikuje v českém jazyce a používá odbornou terminologii. Správně formuluje a prezentuje vlastní názory, dovede je prosadit a navrhnout potřebná opatření.Kompetence - úsudek:Snaha k tvořivému přístupu k daným úkolům. Využívá informace a výsledky z různých vědecko-výzkumných zdrojů i z vlastních získaných zkušeností. Komunikuje z celým pracovním kolektivem a praxí. Práci objektivně posoudí a navrhne patřičná opatření.

Literatura

ZákladníJančovič J. 1997. Ekológia trávnych porastov. SPU. Nitra. 82 s. ISBN807-137-399-0.Klimeš F. 1997. Lukařství a pastvinářství. ZFJU. České Budějovice. 142 s. ISBN 807-040-215-4.Šantrůček J. 2001. Základy pícninářství. PowerPrint. Praha. 139 s. ISBN 80-213-0764-1.Veselá M. 2002. Návody ke cvičení z pícninářství. PowerPrint. Praha. 202 s. ISBN 80-213-0435-9.DoporučenáFrame J. Improved Grassland Management. Farming Press Book. London. p.185. ISBN978-856-772-43.Frydrych J. 1999. Trávy jako náhrada spontánních úhorů v marginálních oblastech. Úroda 6.Praha. 26 s. ISBN 0139-6013.Gregorová H. 1992 Krmovinárstvo. VŠP. Nitra. 170 s. ISBN 80-7137-415-0.Kvítek T. 1997. Udržení a zakládání druhově bohatých luk. Metod. VÚMOP. Praha. č.21. 52 s. ISSN 1211-3972.Moravec J. 1994. Fytocenologie.Academia. Praha. 403 s.ISBN 129-256-133-3.Velich J. 1996. Praktické lukařství. ITVZ MZe ČR. Praha. 57 s. ISBN 80-7105-129-2.Mrkvička J., Veselá, M.2004. Effect of fertilization on the distribution of root phÿtomass and the yields of meadow stand. Pl. Soil and Environ. Prague. 50 (3)116-121. ISSN 1214-1178.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Mrkvička, CSc.