Předmět Pícninářství A - Mgr. (ATA80E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ATA80E - Pícninářství A - Mgr., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Získat hlubší znalosti o biologii pícnin pěstovaných na orné půdě, poznatky o loukách a pastvinách, teoretické i praktické vědomosti o výrobě kvalitní píce, její sklizni a konzervaci v různých podmínkách pro plynulou a vyrovnanou výživu skotu, ale i zakládání a údržbě mimoprodukčních ploch. Metody regulace tvorby výnosu píce a kvality rostlinné produkce v rozmanitých agroekologických podmínkách, určené především pro skot. Různé technologické postupy s ohledem na životní prostředí, optimální energetický a ekonomický efekt.
Získané způsobilosti
Znalosti:Navazuje na znalosti z předcházejících předmětů vyučovaných na FAPPZ. Umí fundovaně posoudit morfologickou stavbu, hlavní rozpoznávací znaky druhů, kvalitu píce a výnosotvorné prvky pícnin pěstovaných na orné půdě. Dokáže vysvětlit rozdíly v agrotechnice, v ekologických požadavcích, kvalitě, konzervaci víceletých a jednoletých pícnin.Dovednosti:Podle významných znaků dovede identifikovat druhy trav, leguminóz a ostatních dvouděložných druhů pěstovaných na orné půdě. Určí kvalitu druhů podle histologické stavby. Zvládne principy organizace krmivové základny. Vyhodnotí energetický a ekonomický efekt nejdůležitějších pěstovaných plodin v daných agroekologických podmínkách.Kompetence - komunikace:Absolvent předmětu má předpoklady pracovat individuálně. Dokáže prosadit své názory v kolektivu. Využívá odborné terminologie, umí se srozumitelně vyjadřovat. Na základě získaných odborných zkušeností prezentuje své výsledky a navrhuje nová opatření.Kompetence - úsudek:Ke své práci přistupuje tvořivým a iniciativním způsobem. Má schopnost erudovaně posoudit a vyhodnotit získané informační zdroje. Využívá vlastních zkušeností a dovede je aplikovat v praxi. Je schopen plánovat, zorganizovat a kontrolovat práci ostatních členů kolektivu.
Literatura
ZákladníHolúbek R. et al. (1997) Lúkárstvo a pasienkárstvo. SPU, Nitra, 136 s. ISBN 80-7137-382-6.Klimeš F. (1997) Lukařství a pastvinářství. Ekologie travních porostů. ZFJU, České Budějovice, 142 s. ISBN 80-7040-215-6.Mrkvička J. (2004) Pastvinářství. PowerPrint, Praha, 82 s. ISBN 80-213-0404-0.Šantrůček, J. a kol., 2007 Encyklopedie pícninářství. Skriptum FAPPZ ČZU v Praze. ISBN 978-80-213-1605-8, 157 s.Veselá M. et al. (2002) Návody ke cvičení z pícninářství. PowerPrint, Praha, 202 s. ISBN 80-213-0435-9.DoporučenáHolúbek R. et al. (1997) Lukárstvo a pasienkárstvo. SPU, Nitra, 136 s. ISBN 80-71-37-382-6.Klesnil A. et al. (1988) Zakládání porostů jetelovin. Rostl. Výr., 26 (11) 1131-1137.Klimeš F. (1997) Lukařství a pastvinářství. ZFJU, České Budějovice, 142 s. ISBN 80-7040-215-6.Krajčovič V. et al. (1968) Krmovinárstvo. SNPL, Bratislava, 561 s.Regal V. (1953) Pícní a plevelné trávy. SZN, Praha, 290 s.Šantrůček J. et al. (1995) Základy pěstování víceletých pícnin na orné půdě. IVV MZe ČR, Praha, 32 s.Šantrůček J. et al. (2003) Encyklopedie pěstování víceletých pícnin na orné půdě. ÚZPI, Praha, 60 s. ISBN 80-72-71-132-6.Velich J. (1996) Praktické lukařství. ITVZ MZe ČR, Praha, 57 s. ISBN 80-7105-129-2.Veselá M., Mrkvička J. (2002) Pěstování jetelovinotrav v nových ekonomických podmínkách. Sb. ref. z odb. sem. 19.2. 2002. PowerPrint, Praha, 124-126 ISBN 80-213-0871-0.
Požadavky
Žádné
Garant
prof. Ing. Jaromír Šantrůček, CSc.